Aardappel-seldersoep met visballetjes
Aardappel-seldersoep met visballetjes
Aardappel-seldersoep met visballetjes
Aardappel-seldersoep met visballetjes
Ingrediënten
4 personen
Kippen- of groentebouillon
3 l
Selder
1
Prei
1 stengel
Uien
2
Aardappelen
3
Look
2 teentjes
Laurier
4 blaadje
Tijm
2 takjes
Peterseliestelen
Boter
1 klontje
Witte vissen
300 g
Room
0,5 dl
Room
1 scheutje
Lava's
3 takjes
Citroenen
0,5
Peper
Zout
Selderijzout
Eiwit
1
Benodigdheden
Staafmixer, hakmolen, een eindje keukentouw, een staafmixer, een keukenmachine met een hakmolen
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Ontdooi een ruime portie groente- of kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.
2
Lavas is een vers kruid met een intense seldersmaak. Het kruid is ideaal om de seldersmaak een kleine boost te geven.
De soep maken
3 l kippen- of groentebouillon, 1 selder, 1 stengel prei, 2 uien, 3 aardappelen, 2 teentjes Look, 4 blaadje laurier, 2 takjes tijm, peterseliestelen, 1 klontje boter
3
Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel ook de look en snij de tenen in stukjes.
4
Verhit een klont boter op een matig vuur in een ruime soepkom of stoofpot.
5
Stoof de stukken ui en look in de hete boter.
6
Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs en spoel de groente onder stromend water.
7
Snij het taaie onderste stuk van de selder en spoel de stengels schoon.
8
Snij de prei en de selderstengels in grove stukken. Versnijd ook het loof van de selder.
9
Stoof de groenten enkele minuten mee met de uien. Roer regelmatig.
10
Schil de aardappelen, snij ze grof en gooi ze mee in de pot.
11
Bind de laurierblaadjes, de takjes tijm en de peterseliestelen samen met een eindje keukentouw. Gooi de kruidentuil in de soepkom.
12
Schenk er na een paar minuten de bouillon bij en laat de soep een half uurtje sudderen op een zacht vuur.
De visballetjes voorbereiden
300 g witte vissen, 0,5 dl Room, 3 takjes lava's, 0,5 citroenen, peper, zout, 1 eiwit
13
Snij de vis in stukken en doe ze in de hakmolen. Scheid het ei en doe het eiwit bij de stukken vis. (De dooier gebruik je niet.)
14
Snij de fijne takjes lavas grof en doe ze in de hakmolen.
15
Voeg ook een snuifje zout, peper van de molen en een scheutje citroensap toe.
16
Hak de hele inhoud fijn. Voeg tussendoor een scheutje room toe en laat de hakmolen opnieuw even draaien tot je een smeuïge vispasta verkrijgt, die stevig genoeg is om er balletjes uit te scheppen. (quenellen)
De soep afwerken
selderijzout, peper, 1 scheutje Room
17
Verwijder het uitgekookte bouquet garni uit de soep.
18
Zet er de staafmixer in en mix de soep glad.
19
Proef en voeg een flinke snuif selderzout toe en wat peper van de molen.
20
Giet er tenslotte een scheutje room in en mix de soep nog kort.
21
Schep de gemalen wijting tot kleine quenellen, met behulp van twee lepels. Je maakt een mooie quenelle door een kleine portie vismengsel op één lepel te scheppen, en vervolgens het mengsel heen en weer over te scheppen tot er een mooi glad ovaal balletje ontstaat.
22
Drop de ovale balletjes in de hete soep, en laat ze even garen. Zodra ze komen bovendrijven, zijn de balletjes gaar.
23
Serveer de verse soep, en vergeet niet om iedereen een eerlijke portie visballetjes cadeau te doen.
Voorbereiding
1
Ontdooi een ruime portie groente- of kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.
2
Lavas is een vers kruid met een intense seldersmaak. Het kruid is ideaal om de seldersmaak een kleine boost te geven.
De soep maken
3 l kippen- of groentebouillon, 1 selder, 1 stengel prei, 2 uien, 3 aardappelen, 2 teentjes Look, 4 blaadje laurier, 2 takjes tijm, peterseliestelen, 1 klontje boter
3
Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel ook de look en snij de tenen in stukjes.
4
Verhit een klont boter op een matig vuur in een ruime soepkom of stoofpot.
5
Stoof de stukken ui en look in de hete boter.
6
Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs en spoel de groente onder stromend water.
7
Snij het taaie onderste stuk van de selder en spoel de stengels schoon.
8
Snij de prei en de selderstengels in grove stukken. Versnijd ook het loof van de selder.
9
Stoof de groenten enkele minuten mee met de uien. Roer regelmatig.
10
Schil de aardappelen, snij ze grof en gooi ze mee in de pot.
11
Bind de laurierblaadjes, de takjes tijm en de peterseliestelen samen met een eindje keukentouw. Gooi de kruidentuil in de soepkom.
12
Schenk er na een paar minuten de bouillon bij en laat de soep een half uurtje sudderen op een zacht vuur.
De visballetjes voorbereiden
300 g witte vissen, 0,5 dl Room, 3 takjes lava's, 0,5 citroenen, peper, zout, 1 eiwit
13
Snij de vis in stukken en doe ze in de hakmolen. Scheid het ei en doe het eiwit bij de stukken vis. (De dooier gebruik je niet.)
14
Snij de fijne takjes lavas grof en doe ze in de hakmolen.
15
Voeg ook een snuifje zout, peper van de molen en een scheutje citroensap toe.
16
Hak de hele inhoud fijn. Voeg tussendoor een scheutje room toe en laat de hakmolen opnieuw even draaien tot je een smeuïge vispasta verkrijgt, die stevig genoeg is om er balletjes uit te scheppen. (quenellen)
De soep afwerken
selderijzout, peper, 1 scheutje Room
17
Verwijder het uitgekookte bouquet garni uit de soep.
18
Zet er de staafmixer in en mix de soep glad.
19
Proef en voeg een flinke snuif selderzout toe en wat peper van de molen.
20
Giet er tenslotte een scheutje room in en mix de soep nog kort.
21
Schep de gemalen wijting tot kleine quenellen, met behulp van twee lepels. Je maakt een mooie quenelle door een kleine portie vismengsel op één lepel te scheppen, en vervolgens het mengsel heen en weer over te scheppen tot er een mooi glad ovaal balletje ontstaat.
22
Drop de ovale balletjes in de hete soep, en laat ze even garen. Zodra ze komen bovendrijven, zijn de balletjes gaar.
23
Serveer de verse soep, en vergeet niet om iedereen een eerlijke portie visballetjes cadeau te doen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
55m
Ingrediënten
Kippen- of groentebouillon
3 l
Selder
1
Prei
1 stengel
Uien
2
Aardappelen
3
Look
2 teentjes
Laurier
4 blaadje
Tijm
2 takjes
Peterseliestelen
Boter
1 klontje
Witte vissen
300 g
Room
0,5 dl
Room
1 scheutje
Lava's
3 takjes
Citroenen
0,5
Peper
Zout
Selderijzout
Eiwit
1
Aardappel-seldersoep met visballetjes
Soep met balletjes heeft een bijzondere aantrekking op jong en oud. De ‘oersoep’ in deze categorie is wellicht de tijdloze tomatensoep met balletjes, maar wie graag creatief is in de keuken kan eindeloos variëren.Jeroen kiest voor een milde groene soep met selder, aardappelen en ook wat prei. Voor de balletjes gebruikt hij witte vis. Kies gerust voor een budgetvriendelijke soort. Speel op veilig en verdeel de visballetjes eerlijk. Er zijn al vaker kleine soepballenoorlogen uitgebroken aan de gezinstafel…Instructies
Voorbereiding
1
Ontdooi een ruime portie groente- of kippenbouillon. Je kan ook vooraf een portie verse bouillon maken.
2
Lavas is een vers kruid met een intense seldersmaak. Het kruid is ideaal om de seldersmaak een kleine boost te geven.
De soep maken
3 l kippen- of groentebouillon, 1 selder, 1 stengel prei, 2 uien, 3 aardappelen, 2 teentjes Look, 4 blaadje laurier, 2 takjes tijm, peterseliestelen, 1 klontje boter
3
Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel ook de look en snij de tenen in stukjes.
4
Verhit een klont boter op een matig vuur in een ruime soepkom of stoofpot.
5
Stoof de stukken ui en look in de hete boter.
6
Snij het wortelstuk en het donkerste loof van de prei. Snij de stam overlangs en spoel de groente onder stromend water.
7
Snij het taaie onderste stuk van de selder en spoel de stengels schoon.
8
Snij de prei en de selderstengels in grove stukken. Versnijd ook het loof van de selder.
9
Stoof de groenten enkele minuten mee met de uien. Roer regelmatig.
10
Schil de aardappelen, snij ze grof en gooi ze mee in de pot.
11
Bind de laurierblaadjes, de takjes tijm en de peterseliestelen samen met een eindje keukentouw. Gooi de kruidentuil in de soepkom.
12
Schenk er na een paar minuten de bouillon bij en laat de soep een half uurtje sudderen op een zacht vuur.
De visballetjes voorbereiden
300 g witte vissen, 0,5 dl Room, 3 takjes lava's, 0,5 citroenen, peper, zout, 1 eiwit
13
Snij de vis in stukken en doe ze in de hakmolen. Scheid het ei en doe het eiwit bij de stukken vis. (De dooier gebruik je niet.)
14
Snij de fijne takjes lavas grof en doe ze in de hakmolen.
15
Voeg ook een snuifje zout, peper van de molen en een scheutje citroensap toe.
16
Hak de hele inhoud fijn. Voeg tussendoor een scheutje room toe en laat de hakmolen opnieuw even draaien tot je een smeuïge vispasta verkrijgt, die stevig genoeg is om er balletjes uit te scheppen. (quenellen)
De soep afwerken
selderijzout, peper, 1 scheutje Room
17
Verwijder het uitgekookte bouquet garni uit de soep.
18
Zet er de staafmixer in en mix de soep glad.
19
Proef en voeg een flinke snuif selderzout toe en wat peper van de molen.
20
Giet er tenslotte een scheutje room in en mix de soep nog kort.
21
Schep de gemalen wijting tot kleine quenellen, met behulp van twee lepels. Je maakt een mooie quenelle door een kleine portie vismengsel op één lepel te scheppen, en vervolgens het mengsel heen en weer over te scheppen tot er een mooi glad ovaal balletje ontstaat.
22
Drop de ovale balletjes in de hete soep, en laat ze even garen. Zodra ze komen bovendrijven, zijn de balletjes gaar.
23
Serveer de verse soep, en vergeet niet om iedereen een eerlijke portie visballetjes cadeau te doen.