Ratatouillesalade met tomaat en gegrilde beenham
Ratatouillesalade met tomaat en gegrilde beenham
Ratatouillesalade met tomaat en gegrilde beenham
Ratatouillesalade met tomaat en gegrilde beenham
Ingrediënten
4 personen
Fijne olijfolie
0,2 l
Tijm
1 takje
Rozemarijn
1 takje
Salie
1
Look
1 teentje
Peper
Grof zout
1 snuifje
Rode paprika's
2
Gele paprika
1
Aubergine
1
Courgette
1
Beenhamdikke lap
1
Trostomaten
4
Gele tomaten
2
Coeur de boeuftomaat
1
Kerstomaten
200 g
Sjalotten
1
Rucola
50 g
Olijvenklein, ontpit
2 el
Bieslook
0,5 bosjes
Platte peterselie
1 takje
Basilicum
1 takje
Olijfolie
1 scheutje
Balsamico
1 scheutje
Zout
Benodigdheden
Een barbecue, een keukenpenseel
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De barbecue-olie met kruiden
1
Verzamel tijm, rozemarijn en salie. Spoel de kruiden schoon, rits de blaadjes van de takjes tijm en hak alle kruiden zo fijn mogelijk.
2
Schenk de olijfolie in een schaaltje en roer er de gehakte kruiden in.
3
Pel de look en plet het teentje tot pulp. Roer de look door de olie.
4
Voeg wat peper van de molen toe en een snuifje (grof) zout.
5
Roer, zet het potje even opzij en laat de kruiden hun aroma afgeven aan de olie.
De ratatouille/gegrilde groenten
6
Zet een schaal klaar om er alle grote stukken groente in te verzamelen.
7
Schil de rode en de gele paprika’s met een dunschiller.
8
Snij ze middendoor en verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Verdeel het vruchtvlees van de paprika’s vervolgens in kwarten.
9
Snij het steelstukje van de courgette en snij ze ongeschild in ronde plakken van zo’n centimeter dik.
10
Spoel de aubergine en snij het steelstukje en de top weg. Snij de vrucht (ongeschild) in schijven van een centimeter dik.
11
Schep een beetje van de kruidenolie over de gemengde groenten en meng ze tot er een dun laagje vet rond kleeft. (Overdrijf niet, anders gaat de barbecue te hard vlammen.)
De ham
12
Stook de barbecue tot een zeer hoge temperatuur. Laat de temperatuur gerust oplopen tot zo’n 350°C graden. Het is ideaal als je kan grillen onder een deksel.
13
Gebruik een keukenpenseel en strijk de dikke plak beenham onder en boven in met wat van de kruidenolie.
14
Het vlees hoeft enkel een korte grillbeurt te krijgen. (Het is immers al gaar.)
15
Leg het op de hete rooster, samen met de stukken groente. Sluit het deksel van het toestel.
16
Draai het vlees om zodra het grillpatroon in het vlees gebrand staat. Geef de groenten een tweetal minuten en draai ze daarna even om. Haal het vlees tegen die tijd al van de grill.
17
Controleer zo’n 5 minuten later welke groenten al voldoende beetgaar gegrild zijn. Laat de rest nog even garen en verzamel ze nadien in een schaal. Bak ze in geen geval ‘plat’, want ze komen dadelijk terecht in een salade.
Afwerking van de salade
18
Neem een bijzonder ruime slakom om het gerecht te serveren.
19
Schep de gegrilde groenten in de schaal. Snij de grootste stukken grof. Doe dit bv. met de stukken paprika.
20
Snij de lap gegrilde beenham in hapklare blokjes van zo’n 2 centimeter breed. Doe ze in de grote schaal.
21
Verzamel een selectie tomaten. Spoel ze schoon en snij het taaie hart uit de vruchten. Verdeel het vruchtvlees (ongeschild) in grove stukken. Strooi de stukken tomaat in de slakom. Een selectie van verschillende soorten van tomaten maakt de salade extra feestelijk.
22
De kerstomaten kan je in hun geheel of gehalveerd toevoegen.
23
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snij de sjalot in bijna doorschijnend dunne schijfjes.
24
Spoel de verse kruiden en de rucola. Scheur de basilicumblaadjes en de blaadjes peterselie grof. Snipper de bieslook.
25
Doe alle kruiden, samen met een portie rucola in de slakom.
26
Druppel wat olijfolie en balsamico over de sla. Gebruik gerust ook een beetje van de kruidenolie.
27
Strooi de ontpitte olijfjes en de (steel)kappers over het groen.
28
Proef en kruid de salade met voldoende peper van de molen en een beetje zout.
29
Maak er nu een kunst van om deze stapel gezond heel voorzichtig te mengen.
De barbecue-olie met kruiden
1
Verzamel tijm, rozemarijn en salie. Spoel de kruiden schoon, rits de blaadjes van de takjes tijm en hak alle kruiden zo fijn mogelijk.
2
Schenk de olijfolie in een schaaltje en roer er de gehakte kruiden in.
3
Pel de look en plet het teentje tot pulp. Roer de look door de olie.
4
Voeg wat peper van de molen toe en een snuifje (grof) zout.
5
Roer, zet het potje even opzij en laat de kruiden hun aroma afgeven aan de olie.
De ratatouille/gegrilde groenten
6
Zet een schaal klaar om er alle grote stukken groente in te verzamelen.
7
Schil de rode en de gele paprika’s met een dunschiller.
8
Snij ze middendoor en verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Verdeel het vruchtvlees van de paprika’s vervolgens in kwarten.
9
Snij het steelstukje van de courgette en snij ze ongeschild in ronde plakken van zo’n centimeter dik.
10
Spoel de aubergine en snij het steelstukje en de top weg. Snij de vrucht (ongeschild) in schijven van een centimeter dik.
11
Schep een beetje van de kruidenolie over de gemengde groenten en meng ze tot er een dun laagje vet rond kleeft. (Overdrijf niet, anders gaat de barbecue te hard vlammen.)
De ham
12
Stook de barbecue tot een zeer hoge temperatuur. Laat de temperatuur gerust oplopen tot zo’n 350°C graden. Het is ideaal als je kan grillen onder een deksel.
13
Gebruik een keukenpenseel en strijk de dikke plak beenham onder en boven in met wat van de kruidenolie.
14
Het vlees hoeft enkel een korte grillbeurt te krijgen. (Het is immers al gaar.)
15
Leg het op de hete rooster, samen met de stukken groente. Sluit het deksel van het toestel.
16
Draai het vlees om zodra het grillpatroon in het vlees gebrand staat. Geef de groenten een tweetal minuten en draai ze daarna even om. Haal het vlees tegen die tijd al van de grill.
17
Controleer zo’n 5 minuten later welke groenten al voldoende beetgaar gegrild zijn. Laat de rest nog even garen en verzamel ze nadien in een schaal. Bak ze in geen geval ‘plat’, want ze komen dadelijk terecht in een salade.
Afwerking van de salade
18
Neem een bijzonder ruime slakom om het gerecht te serveren.
19
Schep de gegrilde groenten in de schaal. Snij de grootste stukken grof. Doe dit bv. met de stukken paprika.
20
Snij de lap gegrilde beenham in hapklare blokjes van zo’n 2 centimeter breed. Doe ze in de grote schaal.
21
Verzamel een selectie tomaten. Spoel ze schoon en snij het taaie hart uit de vruchten. Verdeel het vruchtvlees (ongeschild) in grove stukken. Strooi de stukken tomaat in de slakom. Een selectie van verschillende soorten van tomaten maakt de salade extra feestelijk.
22
De kerstomaten kan je in hun geheel of gehalveerd toevoegen.
23
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snij de sjalot in bijna doorschijnend dunne schijfjes.
24
Spoel de verse kruiden en de rucola. Scheur de basilicumblaadjes en de blaadjes peterselie grof. Snipper de bieslook.
25
Doe alle kruiden, samen met een portie rucola in de slakom.
26
Druppel wat olijfolie en balsamico over de sla. Gebruik gerust ook een beetje van de kruidenolie.
27
Strooi de ontpitte olijfjes en de (steel)kappers over het groen.
28
Proef en kruid de salade met voldoende peper van de molen en een beetje zout.
29
Maak er nu een kunst van om deze stapel gezond heel voorzichtig te mengen.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
35m
Ingrediënten
Fijne olijfolie
0,2 l
Tijm
1 takje
Rozemarijn
1 takje
Salie
1
Look
1 teentje
Peper
Grof zout
1 snuifje
Rode paprika's
2
Gele paprika
1
Aubergine
1
Courgette
1
Beenhamdikke lap
1
Trostomaten
4
Gele tomaten
2
Coeur de boeuftomaat
1
Kerstomaten
200 g
Sjalotten
1
Rucola
50 g
Olijvenklein, ontpit
2 el
Bieslook
0,5 bosjes
Platte peterselie
1 takje
Basilicum
1 takje
Olijfolie
1 scheutje
Balsamico
1 scheutje
Zout
Ratatouillesalade met tomaat en gegrilde beenham
Dit is een barbecuegerecht dat smaakt naar vakantie. In één grote schaal verzamelt Jeroen grote stukken gegrilde groente, blokjes beenham met dat onweerstaanbaar barbecue-aroma en een hele selectie verse tomaten.De salade werk je af met een selectie van tomaten. De tomaten die opgegeven zijn in de ingrediëntenlijst zijn een voorstel, maar je mag gerust zelf experimenteren met de tomaten die je gebruikt.Opmerking: Jeroen bereidt de barbecuegerechten op een houtskool-kogelbarbecue die toelaat om onder een deksel te grillen. De exacte bereidingstijden en de toepassing van bv. houtschilfers voor het roken van ingrediënten zijn afhankelijk van het type barbecue dat gebruikt wordt.Instructies
De barbecue-olie met kruiden
1
Verzamel tijm, rozemarijn en salie. Spoel de kruiden schoon, rits de blaadjes van de takjes tijm en hak alle kruiden zo fijn mogelijk.
2
Schenk de olijfolie in een schaaltje en roer er de gehakte kruiden in.
3
Pel de look en plet het teentje tot pulp. Roer de look door de olie.
4
Voeg wat peper van de molen toe en een snuifje (grof) zout.
5
Roer, zet het potje even opzij en laat de kruiden hun aroma afgeven aan de olie.
De ratatouille/gegrilde groenten
6
Zet een schaal klaar om er alle grote stukken groente in te verzamelen.
7
Schil de rode en de gele paprika’s met een dunschiller.
8
Snij ze middendoor en verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Verdeel het vruchtvlees van de paprika’s vervolgens in kwarten.
9
Snij het steelstukje van de courgette en snij ze ongeschild in ronde plakken van zo’n centimeter dik.
10
Spoel de aubergine en snij het steelstukje en de top weg. Snij de vrucht (ongeschild) in schijven van een centimeter dik.
11
Schep een beetje van de kruidenolie over de gemengde groenten en meng ze tot er een dun laagje vet rond kleeft. (Overdrijf niet, anders gaat de barbecue te hard vlammen.)
De ham
12
Stook de barbecue tot een zeer hoge temperatuur. Laat de temperatuur gerust oplopen tot zo’n 350°C graden. Het is ideaal als je kan grillen onder een deksel.
13
Gebruik een keukenpenseel en strijk de dikke plak beenham onder en boven in met wat van de kruidenolie.
14
Het vlees hoeft enkel een korte grillbeurt te krijgen. (Het is immers al gaar.)
15
Leg het op de hete rooster, samen met de stukken groente. Sluit het deksel van het toestel.
16
Draai het vlees om zodra het grillpatroon in het vlees gebrand staat. Geef de groenten een tweetal minuten en draai ze daarna even om. Haal het vlees tegen die tijd al van de grill.
17
Controleer zo’n 5 minuten later welke groenten al voldoende beetgaar gegrild zijn. Laat de rest nog even garen en verzamel ze nadien in een schaal. Bak ze in geen geval ‘plat’, want ze komen dadelijk terecht in een salade.
Afwerking van de salade
18
Neem een bijzonder ruime slakom om het gerecht te serveren.
19
Schep de gegrilde groenten in de schaal. Snij de grootste stukken grof. Doe dit bv. met de stukken paprika.
20
Snij de lap gegrilde beenham in hapklare blokjes van zo’n 2 centimeter breed. Doe ze in de grote schaal.
21
Verzamel een selectie tomaten. Spoel ze schoon en snij het taaie hart uit de vruchten. Verdeel het vruchtvlees (ongeschild) in grove stukken. Strooi de stukken tomaat in de slakom. Een selectie van verschillende soorten van tomaten maakt de salade extra feestelijk.
22
De kerstomaten kan je in hun geheel of gehalveerd toevoegen.
23
Pel de sjalot en snij ze overlangs in twee. Snij de sjalot in bijna doorschijnend dunne schijfjes.
24
Spoel de verse kruiden en de rucola. Scheur de basilicumblaadjes en de blaadjes peterselie grof. Snipper de bieslook.
25
Doe alle kruiden, samen met een portie rucola in de slakom.
26
Druppel wat olijfolie en balsamico over de sla. Gebruik gerust ook een beetje van de kruidenolie.
27
Strooi de ontpitte olijfjes en de (steel)kappers over het groen.
28
Proef en kruid de salade met voldoende peper van de molen en een beetje zout.
29
Maak er nu een kunst van om deze stapel gezond heel voorzichtig te mengen.