dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Witloof in de oven met drie kazen (thumbnail)Witloof in de oven met drie kazen

Witloof in de oven met drie kazen

40m
18
97%
10.2K
Recepten

Witloof in de oven met drie kazen

Witloof in de oven met drie fantastische kazen en twee soorten ham van Belgische bodem. Dit mag je gerust de superdeluxe versie van de oervlaamse klassieker noemen. Maken, proeven en genieten. Dat is de boodschap!
Witloof in de oven met drie kazen (thumbnail)Witloof in de oven met drie kazen

Witloof in de oven met drie kazen

40m
18
97%
10.2K
Recepten

Witloof in de oven met drie kazen

Witloof in de oven met drie fantastische kazen en twee soorten ham van Belgische bodem. Dit mag je gerust de superdeluxe versie van de oervlaamse klassieker noemen. Maken, proeven en genieten. Dat is de boodschap!
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd40m
Ingrediënten18
Beoordeling97%
Aantal likes10.2K

Ingrediënten

4 personen
Loskokende aardappelen
1.000 g
Boter
1 een klont
Boter
40 g
Boter
1 klont
Water
1 scheutje
Witloof
8 stronkjes
Nootmuskaat
3 snuifjes
Molenkaas
100 g
Sarté kaas
100 g
Oud kortrijk
100 g
Bloem
60 g
Melk
1 l
Melk
1 scheutje
Mosterd
2 tl
Citroenensap
0,5
Gerookte ham
4 plakken
Beenham
4 plakken
Paneermeel
Eierdooier
1
Peper
Zout

Benodigdheden

Ovenschaal, garde, rasp

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

WITLOOF

1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
1.000 g Loskokende aardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
1 een klont boter, 1 scheutje Water, 8 stronkjes witloof, 1 snuifje nootmuskaat
3
Laat een flinke klont boter smelten in een grote pan en doe er een scheut water bij. Leg de stronkjes witloof in de boter en kruid ze met peper, zout en een snuif nootmuskaat. Zet een deksel op de pan. Laat het witloof 15 minuten braiseren op een zacht vuur.
4
Draai de stronkjes witloof halfweg eens om, zodat ze aan beide kanten goed gebakken worden.

KAASSAUS

100 g molenkaas, 100 g sarté kaas, 100 g Oud Kortrijk
5
Rasp de kazen in een kom. Hou nog van elke kaas een stuk apart voor de afwerking.
40 g boter, 60 g bloem, 1 l melk
6
Laat de boter smelten en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux. Laat even bakken (drogen) tot je een biscuitgeur ruikt. Giet de melk erbij en breng de saus al roerend aan de kook.
1 snuifje nootmuskaat, 2 tl mosterd, 0,5 citroenen
7
Haal de saus van het vuur en laat de kaas oplossen in de saus. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en een snuifje zout. Voeg er een lepeltje mosterd en het citroensap aan toe.
TIPVoeg eventueel een eierdooier toe zodat de saus extra glad wordt.

AFWERKING

4 plakken Gerookte ham, 4 plakken beenham
8
Leg de plakjes ham open op je werkvlak.
9
Rol de stronken witloof afwisselend in een plak beenham of een plak gerookte ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de kaassaus over de witloofrolletjes.
paneermeel
10
Rasp de resterende kaas over de ovenschotel en strooi er een laag paneermeel over.
11
Schuif de ovenschaal 20 minuten onder de grill tot je een krokant, goudbruin kaaskorstje hebt.
1 eierdooier, 1 klont boter, 1 scheutje melk, peper, zout, 1 snuifje nootmuskaat
12
Giet intussen de aardappelen af en voeg er de boter, de dooier en de melk aan toe. Kruid met peper, zout en een snuif nootmuskaat en ga er met een pureestamper door.
1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
2
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Instructies

WITLOOF

1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
1.000 g Loskokende aardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
1 een klont boter, 1 scheutje Water, 8 stronkjes witloof, 1 snuifje nootmuskaat
3
Laat een flinke klont boter smelten in een grote pan en doe er een scheut water bij. Leg de stronkjes witloof in de boter en kruid ze met peper, zout en een snuif nootmuskaat. Zet een deksel op de pan. Laat het witloof 15 minuten braiseren op een zacht vuur.
4
Draai de stronkjes witloof halfweg eens om, zodat ze aan beide kanten goed gebakken worden.

KAASSAUS

100 g molenkaas, 100 g sarté kaas, 100 g Oud Kortrijk
5
Rasp de kazen in een kom. Hou nog van elke kaas een stuk apart voor de afwerking.
40 g boter, 60 g bloem, 1 l melk
6
Laat de boter smelten en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux. Laat even bakken (drogen) tot je een biscuitgeur ruikt. Giet de melk erbij en breng de saus al roerend aan de kook.
1 snuifje nootmuskaat, 2 tl mosterd, 0,5 citroenen
7
Haal de saus van het vuur en laat de kaas oplossen in de saus. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en een snuifje zout. Voeg er een lepeltje mosterd en het citroensap aan toe.
TIPVoeg eventueel een eierdooier toe zodat de saus extra glad wordt.

AFWERKING

4 plakken Gerookte ham, 4 plakken beenham
8
Leg de plakjes ham open op je werkvlak.
9
Rol de stronken witloof afwisselend in een plak beenham of een plak gerookte ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de kaassaus over de witloofrolletjes.
paneermeel
10
Rasp de resterende kaas over de ovenschotel en strooi er een laag paneermeel over.
11
Schuif de ovenschaal 20 minuten onder de grill tot je een krokant, goudbruin kaaskorstje hebt.
1 eierdooier, 1 klont boter, 1 scheutje melk, peper, zout, 1 snuifje nootmuskaat
12
Giet intussen de aardappelen af en voeg er de boter, de dooier en de melk aan toe. Kruid met peper, zout en een snuif nootmuskaat en ga er met een pureestamper door.
1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
2
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Witloof in de oven met drie kazen (thumbnail)Witloof in de oven met drie kazen
4 personen
40m
Ingrediënten
Loskokende aardappelen
1.000 g
Boter
1 een klont
Boter
40 g
Boter
1 klont
Water
1 scheutje
Witloof
8 stronkjes
Nootmuskaat
3 snuifjes
Molenkaas
100 g
Sarté kaas
100 g
Oud kortrijk
100 g
Bloem
60 g
Melk
1 l
Melk
1 scheutje
Mosterd
2 tl
Citroenensap
0,5
Gerookte ham
4 plakken
Beenham
4 plakken
Paneermeel
Eierdooier
1
Peper
Zout

Witloof in de oven met drie kazen

Witloof in de oven met drie fantastische kazen en twee soorten ham van Belgische bodem. Dit mag je gerust de superdeluxe versie van de oervlaamse klassieker noemen. Maken, proeven en genieten. Dat is de boodschap!
Instructies

WITLOOF

1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
1.000 g Loskokende aardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
1 een klont boter, 1 scheutje Water, 8 stronkjes witloof, 1 snuifje nootmuskaat
3
Laat een flinke klont boter smelten in een grote pan en doe er een scheut water bij. Leg de stronkjes witloof in de boter en kruid ze met peper, zout en een snuif nootmuskaat. Zet een deksel op de pan. Laat het witloof 15 minuten braiseren op een zacht vuur.
4
Draai de stronkjes witloof halfweg eens om, zodat ze aan beide kanten goed gebakken worden.

KAASSAUS

100 g molenkaas, 100 g sarté kaas, 100 g Oud Kortrijk
5
Rasp de kazen in een kom. Hou nog van elke kaas een stuk apart voor de afwerking.
40 g boter, 60 g bloem, 1 l melk
6
Laat de boter smelten en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux. Laat even bakken (drogen) tot je een biscuitgeur ruikt. Giet de melk erbij en breng de saus al roerend aan de kook.
1 snuifje nootmuskaat, 2 tl mosterd, 0,5 citroenen
7
Haal de saus van het vuur en laat de kaas oplossen in de saus. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en een snuifje zout. Voeg er een lepeltje mosterd en het citroensap aan toe.
TIPVoeg eventueel een eierdooier toe zodat de saus extra glad wordt.

AFWERKING

4 plakken Gerookte ham, 4 plakken beenham
8
Leg de plakjes ham open op je werkvlak.
9
Rol de stronken witloof afwisselend in een plak beenham of een plak gerookte ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de kaassaus over de witloofrolletjes.
paneermeel
10
Rasp de resterende kaas over de ovenschotel en strooi er een laag paneermeel over.
11
Schuif de ovenschaal 20 minuten onder de grill tot je een krokant, goudbruin kaaskorstje hebt.
1 eierdooier, 1 klont boter, 1 scheutje melk, peper, zout, 1 snuifje nootmuskaat
12
Giet intussen de aardappelen af en voeg er de boter, de dooier en de melk aan toe. Kruid met peper, zout en een snuif nootmuskaat en ga er met een pureestamper door.