Laat een flinke klont boter smelten in een grote pan en doe er een scheut water bij. Leg de stronkjes witloof in de boter en kruid ze met peper, zout en een snuif nootmuskaat. Zet een deksel op de pan. Laat het witloof 15 minuten braiseren op een zacht vuur.
4
Draai de stronkjes witloof halfweg eens om, zodat ze aan beide kanten goed gebakken worden.
KAASSAUS
100 g molenkaas, 100 g sarté kaas, 100 g Oud Kortrijk
5
Rasp de kazen in een kom. Hou nog van elke kaas een stuk apart voor de afwerking.
40 g boter, 60 g bloem, 1 l melk
6
Laat de boter smelten en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux. Laat even bakken (drogen) tot je een biscuitgeur ruikt. Giet de melk erbij en breng de saus al roerend aan de kook.
Haal de saus van het vuur en laat de kaas oplossen in de saus. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en een snuifje zout. Voeg er een lepeltje mosterd en het citroensap aan toe.
lightbulb_outline
TIPVoeg eventueel een eierdooier toe zodat de saus extra glad wordt.
AFWERKING
4 plakken Gerookte ham, 4 plakken beenham
8
Leg de plakjes ham open op je werkvlak.
9
Rol de stronken witloof afwisselend in een plak beenham of een plak gerookte ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de kaassaus over de witloofrolletjes.
paneermeel
10
Rasp de resterende kaas over de ovenschotel en strooi er een laag paneermeel over.
11
Schuif de ovenschaal 20 minuten onder de grill tot je een krokant, goudbruin kaaskorstje hebt.
Giet intussen de aardappelen af en voeg er de boter, de dooier en de melk aan toe. Kruid met peper, zout en een snuif nootmuskaat en ga er met een pureestamper door.