Instructies
4 personen
WITLOOF
1
Laat de grill van de oven voorverwarmen.
1.000 g Loskokende aardappelen
2
Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water.
1 een klont boter, 1 scheutje Water, 8 stronkjes witloof, 1 snuifje nootmuskaat
3
Laat een flinke klont boter smelten in een grote pan en doe er een scheut water bij. Leg de stronkjes witloof in de boter en kruid ze met peper, zout en een snuif nootmuskaat. Zet een deksel op de pan. Laat het witloof 15 minuten braiseren op een zacht vuur.
4
Draai de stronkjes witloof halfweg eens om, zodat ze aan beide kanten goed gebakken worden.
KAASSAUS
100 g molenkaas, 100 g sarté kaas, 100 g Oud Kortrijk
5
Rasp de kazen in een kom. Hou nog van elke kaas een stuk apart voor de afwerking.
40 g boter, 60 g bloem, 1 l melk
6
Laat de boter smelten en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een stevige roux. Laat even bakken (drogen) tot je een biscuitgeur ruikt. Giet de melk erbij en breng de saus al roerend aan de kook.
1 snuifje nootmuskaat, 2 tl mosterd, 0,5 citroenen
7
Haal de saus van het vuur en laat de kaas oplossen in de saus. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en een snuifje zout. Voeg er een lepeltje mosterd en het citroensap aan toe.
TIPVoeg eventueel een eierdooier toe zodat de saus extra glad wordt.
AFWERKING
4 plakken Gerookte ham, 4 plakken beenham
8
Leg de plakjes ham open op je werkvlak.
9
Rol de stronken witloof afwisselend in een plak beenham of een plak gerookte ham en leg de rolletjes in een ovenschaal. Giet de kaassaus over de witloofrolletjes.
paneermeel
10
Rasp de resterende kaas over de ovenschotel en strooi er een laag paneermeel over.
11
Schuif de ovenschaal 20 minuten onder de grill tot je een krokant, goudbruin kaaskorstje hebt.
1 eierdooier, 1 klont boter, 1 scheutje melk, peper, zout, 1 snuifje nootmuskaat
12