Cholent
Cholent
Cholent
Cholent
Ingrediënten
4 personen
Witte bonen
100 g
Rode bonen
100 g
Kippenbouillon
1 l
Boter
Runderborststuk
800 g
Peper
Zout
Ajuinen
3
Look
4 teentjes
Wortels
4
Kurkuma
2 tl
Komijnpoeder
2 tl
Paprikapoeder
2 tl
Mergpijpjes
4
Parelgerst
200 g
Water
1 l
Gedroogde tijm
2 tl
Laurier
3 blaadjes
Aardappelen
400 g
Benodigdheden
Een stoofpot
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Cholent
100 g Witte bonen, 100 g rode bonen
1
Laat de witte en de rode bonen een nacht weken in water.
1 l Kippenbouillon
2
Verwarm de bouillon. Een recept om zelf bouillon te maken vind je hier.
boter
3
Smelt een klont boter in een grote stoofpot.
800 g runderborststuk, peper, zout
4
Snijd het vlees in stukken zoals stoofvlees. Kruid met peper en zout. Kleur het in de boter.
3 ajuinen
5
Pel de uien en snijd ze grof.
6
Schep het vlees uit de stoofpot en stoof er de uien in aan.
4 teentjes Look
7
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de look bij de uien.
4 Wortels
8
Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Doe ze ook in de stoofpot.
2 tl kurkuma, 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder
9
Leg het vlees terug in de stoofpot en kruid met komijnpoeder, kurkuma en pikant paprikapoeder. Laat de specerijen even meestoven.
4 mergpijpjes
10
Leg er de mergpijpjes bij.
200 g parelgerst
11
Giet de geweekte bonen af en doe ze in de stoofpot. Voeg er de gerst aan toe.
1 l Water
12
Bevochtig het vlees en de groenten met de kippenbouillon en het water.
TIPJe kunt ook alleen water gebruiken in plaats van water en bouillon.
2 tl gedroogde tijm, 3 blaadjes laurier
13
Kruid met tijm, peper, zout. Leg er de blaadjes laurier bij.
400 g aardappelen
14
Schil de aardappelen en leg ze in de stoofpot.
15
Zet een deksel op de stoofpot en laat 3,5 uur op een heel zacht vuur pruttelen.
TIPDe originele cholent gaart wel 12 tot 14 uur op het vuur. Zo lang moet je thuis niet wachten.
Cholent
100 g Witte bonen, 100 g rode bonen
1
Laat de witte en de rode bonen een nacht weken in water.
1 l Kippenbouillon
2
Verwarm de bouillon. Een recept om zelf bouillon te maken vind je hier.
boter
3
Smelt een klont boter in een grote stoofpot.
800 g runderborststuk, peper, zout
4
Snijd het vlees in stukken zoals stoofvlees. Kruid met peper en zout. Kleur het in de boter.
3 ajuinen
5
Pel de uien en snijd ze grof.
6
Schep het vlees uit de stoofpot en stoof er de uien in aan.
4 teentjes Look
7
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de look bij de uien.
4 Wortels
8
Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Doe ze ook in de stoofpot.
2 tl kurkuma, 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder
9
Leg het vlees terug in de stoofpot en kruid met komijnpoeder, kurkuma en pikant paprikapoeder. Laat de specerijen even meestoven.
4 mergpijpjes
10
Leg er de mergpijpjes bij.
200 g parelgerst
11
Giet de geweekte bonen af en doe ze in de stoofpot. Voeg er de gerst aan toe.
1 l Water
12
Bevochtig het vlees en de groenten met de kippenbouillon en het water.
TIPJe kunt ook alleen water gebruiken in plaats van water en bouillon.
2 tl gedroogde tijm, 3 blaadjes laurier
13
Kruid met tijm, peper, zout. Leg er de blaadjes laurier bij.
400 g aardappelen
14
Schil de aardappelen en leg ze in de stoofpot.
15
Zet een deksel op de stoofpot en laat 3,5 uur op een heel zacht vuur pruttelen.
TIPDe originele cholent gaart wel 12 tot 14 uur op het vuur. Zo lang moet je thuis niet wachten.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Witte bonen
100 g
Rode bonen
100 g
Kippenbouillon
1 l
Boter
Runderborststuk
800 g
Peper
Zout
Ajuinen
3
Look
4 teentjes
Wortels
4
Kurkuma
2 tl
Komijnpoeder
2 tl
Paprikapoeder
2 tl
Mergpijpjes
4
Parelgerst
200 g
Water
1 l
Gedroogde tijm
2 tl
Laurier
3 blaadjes
Aardappelen
400 g
Cholent
Cholent is een typisch gerecht dat de chassidische joden rond Pasen bereiden. Het wordt klaargemaakt op vrijdag en geserveerd op sabbath. Het vlees is redelijk hard, maar het wordt dan ook urenlang gestoofd. Slow food op zijn best.Instructies
Cholent
100 g Witte bonen, 100 g rode bonen
1
Laat de witte en de rode bonen een nacht weken in water.
1 l Kippenbouillon
2
Verwarm de bouillon. Een recept om zelf bouillon te maken vind je hier.
boter
3
Smelt een klont boter in een grote stoofpot.
800 g runderborststuk, peper, zout
4
Snijd het vlees in stukken zoals stoofvlees. Kruid met peper en zout. Kleur het in de boter.
3 ajuinen
5
Pel de uien en snijd ze grof.
6
Schep het vlees uit de stoofpot en stoof er de uien in aan.
4 teentjes Look
7
Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet ze met een mes. Doe de look bij de uien.
4 Wortels
8
Schil de wortelen en snijd ze in stukken. Doe ze ook in de stoofpot.
2 tl kurkuma, 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder
9
Leg het vlees terug in de stoofpot en kruid met komijnpoeder, kurkuma en pikant paprikapoeder. Laat de specerijen even meestoven.
4 mergpijpjes
10
Leg er de mergpijpjes bij.
200 g parelgerst
11
Giet de geweekte bonen af en doe ze in de stoofpot. Voeg er de gerst aan toe.
1 l Water
12
Bevochtig het vlees en de groenten met de kippenbouillon en het water.
TIPJe kunt ook alleen water gebruiken in plaats van water en bouillon.
2 tl gedroogde tijm, 3 blaadjes laurier
13
Kruid met tijm, peper, zout. Leg er de blaadjes laurier bij.
400 g aardappelen
14
Schil de aardappelen en leg ze in de stoofpot.
15
Zet een deksel op de stoofpot en laat 3,5 uur op een heel zacht vuur pruttelen.
TIPDe originele cholent gaart wel 12 tot 14 uur op het vuur. Zo lang moet je thuis niet wachten.