Cake met appel, mascarpone en speculaas
Cake met appel, mascarpone en speculaas
Cake met appel, mascarpone en speculaas
Cake met appel, mascarpone en speculaas
Ingrediënten
4 personen
Eieren
5
Kristalsuiker
250 g
Boter
250 g
Bloem
250 g
Zout
1 snuifje
Vanille-extract
1 dopje
Appels
2
Water
1 scheutje
Kaneelstokje
1
Mascarpone
300 g
Poedersuiker
1 el
Gembersiroop
1 scheutje
Speculaas
100 g
Benodigdheden
Een langwerpige cakevorm, een keukenmachine met menghaak
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De quatre-quarts
1
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg ook de boter alvast uit de koelkast zodat hij mals kan worden.
5 eieren, 250 g kristalsuiker
2
Klop de eieren en de suiker tot een bleke, luchtige massa in de keukenmachine.
250 g boter
3
Verdeel de malse boter in stukjes en meng ze onder de luchtige suikermassa in de keukenmachine.
250 g bloem, 1 snuifje zout, 1 dopje vanille-extract
4
Voeg de zelfrijzende bloem lepel per lepel toe aan het mengsel en laat de machine rustig draaien. Doe er een snuifje zout en het vanille-extract bij.
5
Boter de bakvorm in en bestuif met bloem. Stort het mengsel in de vorm en bak de cake gedurende 50 minuten in een oven op 175°C.
De vulling
2 appels
6
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
1 scheutje Water
7
Smelt een klontje boter in een pan en stoof de appelblokjes aan. Voeg een scheutje water toe.
1 kaneelstokje
8
Leg een kaneelstokje bij de appelcompote en laat zachtjes sudderen gedurende 10 minuten.
300 g mascarpone, 1 el poedersuiker, 1 scheutje gembersiroop
9
Roer de mascarpone los in een kom en meng er het poedersuiker onder. Voeg eventueel een scheutje gembersiroop toe.
10
Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Laat ook de appelcompote volledig afkoelen.
11
Snijd de cake overlangs. Verdeel de appelcompote over de onderste helft van de cake.
100 g speculaas
12
Kruimel er de speculaas over.
13
Smeer het mascarponemengsel op de bovenste helft van de cake. Duw beide helften mooi op elkaar.
14
Serveer de gevulde cake in plakjes bij een tas koffie of thee. Smakelijk!
De quatre-quarts
1
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg ook de boter alvast uit de koelkast zodat hij mals kan worden.
5 eieren, 250 g kristalsuiker
2
Klop de eieren en de suiker tot een bleke, luchtige massa in de keukenmachine.
250 g boter
3
Verdeel de malse boter in stukjes en meng ze onder de luchtige suikermassa in de keukenmachine.
250 g bloem, 1 snuifje zout, 1 dopje vanille-extract
4
Voeg de zelfrijzende bloem lepel per lepel toe aan het mengsel en laat de machine rustig draaien. Doe er een snuifje zout en het vanille-extract bij.
5
Boter de bakvorm in en bestuif met bloem. Stort het mengsel in de vorm en bak de cake gedurende 50 minuten in een oven op 175°C.
De vulling
2 appels
6
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
1 scheutje Water
7
Smelt een klontje boter in een pan en stoof de appelblokjes aan. Voeg een scheutje water toe.
1 kaneelstokje
8
Leg een kaneelstokje bij de appelcompote en laat zachtjes sudderen gedurende 10 minuten.
300 g mascarpone, 1 el poedersuiker, 1 scheutje gembersiroop
9
Roer de mascarpone los in een kom en meng er het poedersuiker onder. Voeg eventueel een scheutje gembersiroop toe.
10
Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Laat ook de appelcompote volledig afkoelen.
11
Snijd de cake overlangs. Verdeel de appelcompote over de onderste helft van de cake.
100 g speculaas
12
Kruimel er de speculaas over.
13
Smeer het mascarponemengsel op de bovenste helft van de cake. Duw beide helften mooi op elkaar.
14
Serveer de gevulde cake in plakjes bij een tas koffie of thee. Smakelijk!
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Eieren
5
Kristalsuiker
250 g
Boter
250 g
Bloem
250 g
Zout
1 snuifje
Vanille-extract
1 dopje
Appels
2
Water
1 scheutje
Kaneelstokje
1
Mascarpone
300 g
Poedersuiker
1 el
Gembersiroop
1 scheutje
Speculaas
100 g
Cake met appel, mascarpone en speculaas
Deze cake is meer dan een klassieke quatre-quarts maar wel even eenvoudig klaar te maken. Wat deze gevulde versie van het gekende viervierdengebak zo fantastisch maakt, zijn de verse appelcompote, mascarpone en speculaascrumble. Maar er zijn zeker nog een heleboel andere smaken die je tussen de twee lagen cake kan leggen. Creatieve hobbybakkers, ga jullie gang!Instructies
De quatre-quarts
1
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg ook de boter alvast uit de koelkast zodat hij mals kan worden.
5 eieren, 250 g kristalsuiker
2
Klop de eieren en de suiker tot een bleke, luchtige massa in de keukenmachine.
250 g boter
3
Verdeel de malse boter in stukjes en meng ze onder de luchtige suikermassa in de keukenmachine.
250 g bloem, 1 snuifje zout, 1 dopje vanille-extract
4
Voeg de zelfrijzende bloem lepel per lepel toe aan het mengsel en laat de machine rustig draaien. Doe er een snuifje zout en het vanille-extract bij.
5
Boter de bakvorm in en bestuif met bloem. Stort het mengsel in de vorm en bak de cake gedurende 50 minuten in een oven op 175°C.
De vulling
2 appels
6
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes.
1 scheutje Water
7
Smelt een klontje boter in een pan en stoof de appelblokjes aan. Voeg een scheutje water toe.
1 kaneelstokje
8
Leg een kaneelstokje bij de appelcompote en laat zachtjes sudderen gedurende 10 minuten.
300 g mascarpone, 1 el poedersuiker, 1 scheutje gembersiroop
9
Roer de mascarpone los in een kom en meng er het poedersuiker onder. Voeg eventueel een scheutje gembersiroop toe.
10
Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Laat ook de appelcompote volledig afkoelen.
11
Snijd de cake overlangs. Verdeel de appelcompote over de onderste helft van de cake.
100 g speculaas
12
Kruimel er de speculaas over.
13
Smeer het mascarponemengsel op de bovenste helft van de cake. Duw beide helften mooi op elkaar.
14
Serveer de gevulde cake in plakjes bij een tas koffie of thee. Smakelijk!