dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles (thumbnail)Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles

Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles

3u 30m
22
-
5.2K
Recepten

Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles

Zacht gegaard, gelakt en gebakken spek met een stevige, winterse stoemp van spruiten. Op en top Belgische kost waar we allemaal gelukkig van worden! Begin goed op tijd aan dit gerecht want het spek moet ongeveer drie uur garen. Ondertussen heb je ruim de tijd om verse pickles te maken, al kan je ze natuurlijk ook gewoon in de winkel kopen.
Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles (thumbnail)Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles

Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles

3u 30m
22
-
5.2K
Recepten

Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles

Zacht gegaard, gelakt en gebakken spek met een stevige, winterse stoemp van spruiten. Op en top Belgische kost waar we allemaal gelukkig van worden! Begin goed op tijd aan dit gerecht want het spek moet ongeveer drie uur garen. Ondertussen heb je ruim de tijd om verse pickles te maken, al kan je ze natuurlijk ook gewoon in de winkel kopen.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd3u 30m
Ingrediënten22
Beoordeling-
Aantal likes5.2K

Ingrediënten

4 personen
Water
3 l
Preistengels
4
Selderstengels
6
Wortels
4
Ajuinen
4
Look
1 teentje
Tijm
Peterselie
1 bosje
Rozemarijn
Peper
Zout
Kruidnagels
2
Gezouten spek
1.000 g
Aardappelen
800 g
Spruiten
400 g
Boter
1 een klontje
Melk
1 scheutje
Eigelen
2
Honing
2 el
Sojasaus
2 el
Mosterd
2 el
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje

Benodigdheden

Een keukenkwast, een pureestamper

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Het zacht gegaarde spek (3 uur)

3 l Water, 4 Preistengels, 6 selderstengels, 4 Wortels, 4 ajuinen, 1 teentje Look, tijm, 1 bosje peterselie, rozemarijn, peper, zout, 2 kruidnagels
1
Voorzie een grote pot groentebouillon: maak alle groenten schoon en snijd ze grof. Spoel de kruiden en voeg ze toe. Bevochtig alles met 3 liter water. Kruid met peper, zout en kruidnagel. Bekijk het volledige recept hier.
1.000 g Gezouten spek
2
Laat het spek gedurende 3 uur garen in de warme bouillon op een zacht vuur.
3
Ondertussen kan je eventueel verse pickles maken.

De spruitenstoemp

800 g aardappelen
4
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
400 g spruiten
5
Maak de spruiten schoon en snijd ze grof. Laat ze de laatste 10 minuten meekoken met de aardappelen.
1 een klontje boter, 1 scheutje melk, 2 eigelen
6
Giet de aardappelen en spruiten af. Plet ze daarna tot puree en meng met de boter, melk en eigelen. Breng op smaak met een snuif zout en geraspte nootmuskaat.

De afwerking

2 el honing, 2 el sojasaus, 2 el mosterd, 1 snuifje gerookt paprikapoeder
7
Maak een laksel van honing, sojasaus, mosterd en een snuif gerookt paprikapoeder.
8
Haal het stuk spek uit de bouillon en snijd het in vier porties.
9
Smeer de stukken spek langs een kant in met het laksel.
10
Smelt een klont boter in een pan en leg het spek met de gelakte kant in de hete vetstof.
11
Lak nu ook de bovenkant van de stukken spek en bak beide kanten goudbruin.
12
Serveer de spruitenstoemp met een stuk gelakt spek en een lepel (verse) pickles. Smakelijk!
1
Voorzie een grote pot groentebouillon: maak alle groenten schoon en snijd ze grof. Spoel de kruiden en voeg ze toe. Bevochtig alles met 3 liter water. Kruid met peper, zout en kruidnagel. Bekijk het volledige recept hier.
2
Laat het spek gedurende 3 uur garen in de warme bouillon op een zacht vuur.

Instructies

Het zacht gegaarde spek (3 uur)

3 l Water, 4 Preistengels, 6 selderstengels, 4 Wortels, 4 ajuinen, 1 teentje Look, tijm, 1 bosje peterselie, rozemarijn, peper, zout, 2 kruidnagels
1
Voorzie een grote pot groentebouillon: maak alle groenten schoon en snijd ze grof. Spoel de kruiden en voeg ze toe. Bevochtig alles met 3 liter water. Kruid met peper, zout en kruidnagel. Bekijk het volledige recept hier.
1.000 g Gezouten spek
2
Laat het spek gedurende 3 uur garen in de warme bouillon op een zacht vuur.
3
Ondertussen kan je eventueel verse pickles maken.

De spruitenstoemp

800 g aardappelen
4
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
400 g spruiten
5
Maak de spruiten schoon en snijd ze grof. Laat ze de laatste 10 minuten meekoken met de aardappelen.
1 een klontje boter, 1 scheutje melk, 2 eigelen
6
Giet de aardappelen en spruiten af. Plet ze daarna tot puree en meng met de boter, melk en eigelen. Breng op smaak met een snuif zout en geraspte nootmuskaat.

De afwerking

2 el honing, 2 el sojasaus, 2 el mosterd, 1 snuifje gerookt paprikapoeder
7
Maak een laksel van honing, sojasaus, mosterd en een snuif gerookt paprikapoeder.
8
Haal het stuk spek uit de bouillon en snijd het in vier porties.
9
Smeer de stukken spek langs een kant in met het laksel.
10
Smelt een klont boter in een pan en leg het spek met de gelakte kant in de hete vetstof.
11
Lak nu ook de bovenkant van de stukken spek en bak beide kanten goudbruin.
12
Serveer de spruitenstoemp met een stuk gelakt spek en een lepel (verse) pickles. Smakelijk!
1
Voorzie een grote pot groentebouillon: maak alle groenten schoon en snijd ze grof. Spoel de kruiden en voeg ze toe. Bevochtig alles met 3 liter water. Kruid met peper, zout en kruidnagel. Bekijk het volledige recept hier.
2
Laat het spek gedurende 3 uur garen in de warme bouillon op een zacht vuur.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles (thumbnail)Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles
4 personen
3u 30m
Ingrediënten
Water
3 l
Preistengels
4
Selderstengels
6
Wortels
4
Ajuinen
4
Look
1 teentje
Tijm
Peterselie
1 bosje
Rozemarijn
Peper
Zout
Kruidnagels
2
Gezouten spek
1.000 g
Aardappelen
800 g
Spruiten
400 g
Boter
1 een klontje
Melk
1 scheutje
Eigelen
2
Honing
2 el
Sojasaus
2 el
Mosterd
2 el
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje

Gelakt spek met spruitenstoemp en pickles

Zacht gegaard, gelakt en gebakken spek met een stevige, winterse stoemp van spruiten. Op en top Belgische kost waar we allemaal gelukkig van worden! Begin goed op tijd aan dit gerecht want het spek moet ongeveer drie uur garen. Ondertussen heb je ruim de tijd om verse pickles te maken, al kan je ze natuurlijk ook gewoon in de winkel kopen.
Instructies

Het zacht gegaarde spek (3 uur)

3 l Water, 4 Preistengels, 6 selderstengels, 4 Wortels, 4 ajuinen, 1 teentje Look, tijm, 1 bosje peterselie, rozemarijn, peper, zout, 2 kruidnagels
1
Voorzie een grote pot groentebouillon: maak alle groenten schoon en snijd ze grof. Spoel de kruiden en voeg ze toe. Bevochtig alles met 3 liter water. Kruid met peper, zout en kruidnagel. Bekijk het volledige recept hier.
1.000 g Gezouten spek
2
Laat het spek gedurende 3 uur garen in de warme bouillon op een zacht vuur.
3
Ondertussen kan je eventueel verse pickles maken.

De spruitenstoemp

800 g aardappelen
4
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
400 g spruiten
5
Maak de spruiten schoon en snijd ze grof. Laat ze de laatste 10 minuten meekoken met de aardappelen.
1 een klontje boter, 1 scheutje melk, 2 eigelen
6
Giet de aardappelen en spruiten af. Plet ze daarna tot puree en meng met de boter, melk en eigelen. Breng op smaak met een snuif zout en geraspte nootmuskaat.

De afwerking

2 el honing, 2 el sojasaus, 2 el mosterd, 1 snuifje gerookt paprikapoeder
7
Maak een laksel van honing, sojasaus, mosterd en een snuif gerookt paprikapoeder.
8
Haal het stuk spek uit de bouillon en snijd het in vier porties.
9
Smeer de stukken spek langs een kant in met het laksel.
10
Smelt een klont boter in een pan en leg het spek met de gelakte kant in de hete vetstof.
11
Lak nu ook de bovenkant van de stukken spek en bak beide kanten goudbruin.
12
Serveer de spruitenstoemp met een stuk gelakt spek en een lepel (verse) pickles. Smakelijk!