Instructies

4 personen

Het zacht gegaarde spek (3 uur)

3 l Water, 4 Preistengels, 6 selderstengels, 4 Wortels, 4 ajuinen, 1 teentje Look, tijm, 1 bosje peterselie, rozemarijn, peper, zout, 2 kruidnagels
1

Voorzie een grote pot groentebouillon: maak alle groenten schoon en snijd ze grof. Spoel de kruiden en voeg ze toe. Bevochtig alles met 3 liter water. Kruid met peper, zout en kruidnagel. Bekijk het volledige recept hier.

1.000 g Gezouten spek
2

Laat het spek gedurende 3 uur garen in de warme bouillon op een zacht vuur.

3

Ondertussen kan je eventueel verse pickles maken.

De spruitenstoemp

800 g aardappelen
4

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.

400 g spruiten
5

Maak de spruiten schoon en snijd ze grof. Laat ze de laatste 10 minuten meekoken met de aardappelen.

1 een klontje boter, 1 scheutje melk, 2 eigelen
6

Giet de aardappelen en spruiten af. Plet ze daarna tot puree en meng met de boter, melk en eigelen. Breng op smaak met een snuif zout en geraspte nootmuskaat.

De afwerking

2 el honing, 2 el sojasaus, 2 el mosterd, 1 snuifje gerookt paprikapoeder
7

Maak een laksel van honing, sojasaus, mosterd en een snuif gerookt paprikapoeder.

8

Haal het stuk spek uit de bouillon en snijd het in vier porties.

9

Smeer de stukken spek langs een kant in met het laksel.

10

Smelt een klont boter in een pan en leg het spek met de gelakte kant in de hete vetstof.

11

Lak nu ook de bovenkant van de stukken spek en bak beide kanten goudbruin.

12

Serveer de spruitenstoemp met een stuk gelakt spek en een lepel (verse) pickles. Smakelijk!