dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Oesters: warm en koud (thumbnail)Oesters: warm en koud

Oesters: warm en koud

40m
22
-
2.5K
Recepten

Oesters: warm en koud

Oesters zijn en blijven smakelijke zeediertjes waar een feestelijk etiket aan vast zit. Als je dan ook nog eens kan kiezen tussen drie verschillende bereidingswijzen van oester, dan is het feest compleet. Jeroen serveert oesters ‘natuur’, oesters met een pittige oosterse vinaigrette én gebakken oesters met – jawel – een ketchupdip. Met een beetje voorbereiding kan je je gasten verbazen en laten genieten van een schelp vol smaak en feestelijk genot.
Oesters: warm en koud (thumbnail)Oesters: warm en koud

Oesters: warm en koud

40m
22
-
2.5K
Recepten

Oesters: warm en koud

Oesters zijn en blijven smakelijke zeediertjes waar een feestelijk etiket aan vast zit. Als je dan ook nog eens kan kiezen tussen drie verschillende bereidingswijzen van oester, dan is het feest compleet. Jeroen serveert oesters ‘natuur’, oesters met een pittige oosterse vinaigrette én gebakken oesters met – jawel – een ketchupdip. Met een beetje voorbereiding kan je je gasten verbazen en laten genieten van een schelp vol smaak en feestelijk genot.
Type gerechtTussendoortje
Totale tijd40m
Ingrediënten22
Beoordeling-
Aantal likes2.5K

Ingrediënten

4 personen
Chilipeper
0,5
Lente-ui
1
Bieslook
0,25 bosjes
Gember
20 g
Look
2 teentjes
Sojasaus
Mirin
Sesamolie
Citroen
1
Olijfolie
Ketchup
0,1 l
Groentesap
1 scheutje
Worcestershire saus
Mierikswortel pasta
1 tl
Bloem
4 el
Maïszetmeel
1 el
Zout
Water
0,1 l
Grof zout
Oesters
12
Zwarte peper
Ijsblokjes

Benodigdheden

1 kg grof zout om de oesters stabiel te serveren, bv sel de guerande, een fijne rasp, een oestermes, een friteuse met arachideolie

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De Oosterse vinaigrette

0,5 chilipeper
1
Snipper de rode chilipeper in zo fijn mogelijke puntjes. Dit is millimeterwerk om een fijne vinaigrette te verkijgen.
1 lente-ui, 0,25 bosjes Bieslook
2
Snipper de lente-ui in flinterdunne ringen. Ook de pijpjes bieslook snij je in zo fijn mogelijke stukjes.
20 g gember
3
Schil de gember en rasp het stukje knol.
1 teentje Look
4
Pel het stukje look en hak het zo fijn mogelijk. Gebruik zeer weinig look.
sojasaus, mirin, sesamolie
5
Schenk er een flinke scheut sojasaus en mirin (Japanse kookwijn) bij. Druppel er ook een zeer voorzichtig scheutje sesamolie.
0,5 citroenen
6
Pers het sap van de citroen in de vinaigrette. Kijk wel uit dat er geen citruspitten in terecht komen.
olijfolie
7
Roer alle ingrediënten en proef. Voeg eventueel een scheutje olie met een neutrale smaak toe (bv. olijfolie, slaolie of arachideolie).

De ketchup-dip (voor gebakken oesters)

1 teentje Look
8
Pel een teentje look en hak het fijn. Plet het tot pulp.
0,1 l ketchup, 1 scheutje groentesap, Worcestershire saus, 0,5 citroenen
9
Neem een mengschaaltje en meng daarin de lookpulp, de ketchup, een beetje groentensap (V8), een scheutje Worcestersaus, en wat vers citroensap.
1 tl mierikswortel pasta
10
Roer en voeg een lepeltje scherpe mierikswortelpasta toe. Proef of de smaken in balans zijn.

Het tempurabeslag

4 el bloem, 1 el maïszetmeel, zout
11
Meng de bloem en het maiszetmeel, en voeg een snuifje zout toe.
0,1 l Water
12
Schenk er koud water bij en meng alles met de garde tot een dun egaal beslag.

De oesters

13
Frituurpan op 180°C.
grof zout
14
Vul een ruime schaal met een dikke laag grof zout. Hierop kan je de drie oesterbereidingen stabiel presenteren.
12 oesters
15
Neem de koude, verse oesters erbij, samen met het oestermes en een keukenhanddoek.
16
Techniek: Leg de oesters één voor één tussen de opgevouwen keukenhanddoek, met de vlakke schelphelft naar boven. Wrik het oestermes tussen het achterste stuk van de schelp om de oester te openen. Duw het mesheft naar onder en creëer een soort van hefboomsysteempje. Gebruik voldoende kracht, maar blijf voorzichtig.
17
Hef de bovenste schelphelft voorzichtig op en gebruik (indien nodig) een aardappelmesje om er het oestervlees af te schrapen. Doe het secuur, zodat je de fragiele delicatesse niet beschadigt.
18
Haal 1/3 van de oesters integraal uit hun schelp en leg de zeediertjes in een diep bord. Leg de lege schelphelften alvast op de schaal met grof zout.
19
Spoel nadien de afgebrokkelde stukjes schelp uit de handdoek, alvorens die de wasmachine in gaat.

Oesters natuur

zwarte peper
20
Strooi (naar smaak) een klein beetje versgemalen zwarte peper over de oesters en druppel er wat vers citroensap over. Of ga voor puur natuur.

Oesters met Oosterse vinaigrette

21
Lepel een beetje van de pittige vinaigrette over de rauwe oesters.

Oesters in tempura

ijsblokjes
22
Meng enkele ijsblokjes onder het tempurabeslag.
23
Wentel de verse oesters door het beslag. Gebruik een lepel om de oester uit het beslag te scheppen.
24
Bak de oesters tot ze een krokant goudbruin jasje hebben. Reken een bakbeurt van 1 tot 2 minuten.
25
Lepel tussendoor een beetje van de ketchup-dip in de lege oesterschelpen.
26
Laat de gebakken oesters uitlekken op wat keukenpapier en schik ze in de schelpen met de ketchup-dipsaus.
1
Snipper de rode chilipeper in zo fijn mogelijke puntjes. Dit is millimeterwerk om een fijne vinaigrette te verkijgen.
2
Snipper de lente-ui in flinterdunne ringen. Ook de pijpjes bieslook snij je in zo fijn mogelijke stukjes.

Instructies

De Oosterse vinaigrette

0,5 chilipeper
1
Snipper de rode chilipeper in zo fijn mogelijke puntjes. Dit is millimeterwerk om een fijne vinaigrette te verkijgen.
1 lente-ui, 0,25 bosjes Bieslook
2
Snipper de lente-ui in flinterdunne ringen. Ook de pijpjes bieslook snij je in zo fijn mogelijke stukjes.
20 g gember
3
Schil de gember en rasp het stukje knol.
1 teentje Look
4
Pel het stukje look en hak het zo fijn mogelijk. Gebruik zeer weinig look.
sojasaus, mirin, sesamolie
5
Schenk er een flinke scheut sojasaus en mirin (Japanse kookwijn) bij. Druppel er ook een zeer voorzichtig scheutje sesamolie.
0,5 citroenen
6
Pers het sap van de citroen in de vinaigrette. Kijk wel uit dat er geen citruspitten in terecht komen.
olijfolie
7
Roer alle ingrediënten en proef. Voeg eventueel een scheutje olie met een neutrale smaak toe (bv. olijfolie, slaolie of arachideolie).

De ketchup-dip (voor gebakken oesters)

1 teentje Look
8
Pel een teentje look en hak het fijn. Plet het tot pulp.
0,1 l ketchup, 1 scheutje groentesap, Worcestershire saus, 0,5 citroenen
9
Neem een mengschaaltje en meng daarin de lookpulp, de ketchup, een beetje groentensap (V8), een scheutje Worcestersaus, en wat vers citroensap.
1 tl mierikswortel pasta
10
Roer en voeg een lepeltje scherpe mierikswortelpasta toe. Proef of de smaken in balans zijn.

Het tempurabeslag

4 el bloem, 1 el maïszetmeel, zout
11
Meng de bloem en het maiszetmeel, en voeg een snuifje zout toe.
0,1 l Water
12
Schenk er koud water bij en meng alles met de garde tot een dun egaal beslag.

De oesters

13
Frituurpan op 180°C.
grof zout
14
Vul een ruime schaal met een dikke laag grof zout. Hierop kan je de drie oesterbereidingen stabiel presenteren.
12 oesters
15
Neem de koude, verse oesters erbij, samen met het oestermes en een keukenhanddoek.
16
Techniek: Leg de oesters één voor één tussen de opgevouwen keukenhanddoek, met de vlakke schelphelft naar boven. Wrik het oestermes tussen het achterste stuk van de schelp om de oester te openen. Duw het mesheft naar onder en creëer een soort van hefboomsysteempje. Gebruik voldoende kracht, maar blijf voorzichtig.
17
Hef de bovenste schelphelft voorzichtig op en gebruik (indien nodig) een aardappelmesje om er het oestervlees af te schrapen. Doe het secuur, zodat je de fragiele delicatesse niet beschadigt.
18
Haal 1/3 van de oesters integraal uit hun schelp en leg de zeediertjes in een diep bord. Leg de lege schelphelften alvast op de schaal met grof zout.
19
Spoel nadien de afgebrokkelde stukjes schelp uit de handdoek, alvorens die de wasmachine in gaat.

Oesters natuur

zwarte peper
20
Strooi (naar smaak) een klein beetje versgemalen zwarte peper over de oesters en druppel er wat vers citroensap over. Of ga voor puur natuur.

Oesters met Oosterse vinaigrette

21
Lepel een beetje van de pittige vinaigrette over de rauwe oesters.

Oesters in tempura

ijsblokjes
22
Meng enkele ijsblokjes onder het tempurabeslag.
23
Wentel de verse oesters door het beslag. Gebruik een lepel om de oester uit het beslag te scheppen.
24
Bak de oesters tot ze een krokant goudbruin jasje hebben. Reken een bakbeurt van 1 tot 2 minuten.
25
Lepel tussendoor een beetje van de ketchup-dip in de lege oesterschelpen.
26
Laat de gebakken oesters uitlekken op wat keukenpapier en schik ze in de schelpen met de ketchup-dipsaus.
1
Snipper de rode chilipeper in zo fijn mogelijke puntjes. Dit is millimeterwerk om een fijne vinaigrette te verkijgen.
2
Snipper de lente-ui in flinterdunne ringen. Ook de pijpjes bieslook snij je in zo fijn mogelijke stukjes.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Oesters: warm en koud (thumbnail)Oesters: warm en koud
4 personen
40m
Ingrediënten
Chilipeper
0,5
Lente-ui
1
Bieslook
0,25 bosjes
Gember
20 g
Look
2 teentjes
Sojasaus
Mirin
Sesamolie
Citroen
1
Olijfolie
Ketchup
0,1 l
Groentesap
1 scheutje
Worcestershire saus
Mierikswortel pasta
1 tl
Bloem
4 el
Maïszetmeel
1 el
Zout
Water
0,1 l
Grof zout
Oesters
12
Zwarte peper
Ijsblokjes

Oesters: warm en koud

Oesters zijn en blijven smakelijke zeediertjes waar een feestelijk etiket aan vast zit. Als je dan ook nog eens kan kiezen tussen drie verschillende bereidingswijzen van oester, dan is het feest compleet. Jeroen serveert oesters ‘natuur’, oesters met een pittige oosterse vinaigrette én gebakken oesters met – jawel – een ketchupdip. Met een beetje voorbereiding kan je je gasten verbazen en laten genieten van een schelp vol smaak en feestelijk genot.
Instructies

De Oosterse vinaigrette

0,5 chilipeper
1
Snipper de rode chilipeper in zo fijn mogelijke puntjes. Dit is millimeterwerk om een fijne vinaigrette te verkijgen.
1 lente-ui, 0,25 bosjes Bieslook
2
Snipper de lente-ui in flinterdunne ringen. Ook de pijpjes bieslook snij je in zo fijn mogelijke stukjes.
20 g gember
3
Schil de gember en rasp het stukje knol.
1 teentje Look
4
Pel het stukje look en hak het zo fijn mogelijk. Gebruik zeer weinig look.
sojasaus, mirin, sesamolie
5
Schenk er een flinke scheut sojasaus en mirin (Japanse kookwijn) bij. Druppel er ook een zeer voorzichtig scheutje sesamolie.
0,5 citroenen
6
Pers het sap van de citroen in de vinaigrette. Kijk wel uit dat er geen citruspitten in terecht komen.
olijfolie
7
Roer alle ingrediënten en proef. Voeg eventueel een scheutje olie met een neutrale smaak toe (bv. olijfolie, slaolie of arachideolie).

De ketchup-dip (voor gebakken oesters)

1 teentje Look
8
Pel een teentje look en hak het fijn. Plet het tot pulp.
0,1 l ketchup, 1 scheutje groentesap, Worcestershire saus, 0,5 citroenen
9
Neem een mengschaaltje en meng daarin de lookpulp, de ketchup, een beetje groentensap (V8), een scheutje Worcestersaus, en wat vers citroensap.
1 tl mierikswortel pasta
10
Roer en voeg een lepeltje scherpe mierikswortelpasta toe. Proef of de smaken in balans zijn.

Het tempurabeslag

4 el bloem, 1 el maïszetmeel, zout
11
Meng de bloem en het maiszetmeel, en voeg een snuifje zout toe.
0,1 l Water
12
Schenk er koud water bij en meng alles met de garde tot een dun egaal beslag.

De oesters

13
Frituurpan op 180°C.
grof zout
14
Vul een ruime schaal met een dikke laag grof zout. Hierop kan je de drie oesterbereidingen stabiel presenteren.
12 oesters
15
Neem de koude, verse oesters erbij, samen met het oestermes en een keukenhanddoek.
16
Techniek: Leg de oesters één voor één tussen de opgevouwen keukenhanddoek, met de vlakke schelphelft naar boven. Wrik het oestermes tussen het achterste stuk van de schelp om de oester te openen. Duw het mesheft naar onder en creëer een soort van hefboomsysteempje. Gebruik voldoende kracht, maar blijf voorzichtig.
17
Hef de bovenste schelphelft voorzichtig op en gebruik (indien nodig) een aardappelmesje om er het oestervlees af te schrapen. Doe het secuur, zodat je de fragiele delicatesse niet beschadigt.
18
Haal 1/3 van de oesters integraal uit hun schelp en leg de zeediertjes in een diep bord. Leg de lege schelphelften alvast op de schaal met grof zout.
19
Spoel nadien de afgebrokkelde stukjes schelp uit de handdoek, alvorens die de wasmachine in gaat.

Oesters natuur

zwarte peper
20
Strooi (naar smaak) een klein beetje versgemalen zwarte peper over de oesters en druppel er wat vers citroensap over. Of ga voor puur natuur.

Oesters met Oosterse vinaigrette

21
Lepel een beetje van de pittige vinaigrette over de rauwe oesters.

Oesters in tempura

ijsblokjes
22
Meng enkele ijsblokjes onder het tempurabeslag.
23
Wentel de verse oesters door het beslag. Gebruik een lepel om de oester uit het beslag te scheppen.
24
Bak de oesters tot ze een krokant goudbruin jasje hebben. Reken een bakbeurt van 1 tot 2 minuten.
25
Lepel tussendoor een beetje van de ketchup-dip in de lege oesterschelpen.
26
Laat de gebakken oesters uitlekken op wat keukenpapier en schik ze in de schelpen met de ketchup-dipsaus.