Instructies

4 personen

De Oosterse vinaigrette

0,5 chilipeper
1

Snipper de rode chilipeper in zo fijn mogelijke puntjes. Dit is millimeterwerk om een fijne vinaigrette te verkijgen.

1 lente-ui, 0,25 bosjes Bieslook
2

Snipper de lente-ui in flinterdunne ringen. Ook de pijpjes bieslook snij je in zo fijn mogelijke stukjes.

20 g gember
3

Schil de gember en rasp het stukje knol.

1 teentje Look
4

Pel het stukje look en hak het zo fijn mogelijk. Gebruik zeer weinig look.

sojasaus, mirin, sesamolie
5

Schenk er een flinke scheut sojasaus en mirin (Japanse kookwijn) bij. Druppel er ook een zeer voorzichtig scheutje sesamolie.

0,5 citroenen
6

Pers het sap van de citroen in de vinaigrette. Kijk wel uit dat er geen citruspitten in terecht komen.

olijfolie
7

Roer alle ingrediënten en proef. Voeg eventueel een scheutje olie met een neutrale smaak toe (bv. olijfolie, slaolie of arachideolie).

De ketchup-dip (voor gebakken oesters)

1 teentje Look
8

Pel een teentje look en hak het fijn. Plet het tot pulp.

0,1 l ketchup, 1 scheutje groentesap, Worcestershire saus, 0,5 citroenen
9

Neem een mengschaaltje en meng daarin de lookpulp, de ketchup, een beetje groentensap (V8), een scheutje Worcestersaus, en wat vers citroensap.

1 tl mierikswortel pasta
10

Roer en voeg een lepeltje scherpe mierikswortelpasta toe. Proef of de smaken in balans zijn.

Het tempurabeslag

4 el bloem, 1 el maïszetmeel, zout
11

Meng de bloem en het maiszetmeel, en voeg een snuifje zout toe.

0,1 l Water
12

Schenk er koud water bij en meng alles met de garde tot een dun egaal beslag.

De oesters

13

Frituurpan op 180°C.

grof zout
14

Vul een ruime schaal met een dikke laag grof zout. Hierop kan je de drie oesterbereidingen stabiel presenteren.

12 oesters
15

Neem de koude, verse oesters erbij, samen met het oestermes en een keukenhanddoek.

16

Techniek: Leg de oesters één voor één tussen de opgevouwen keukenhanddoek, met de vlakke schelphelft naar boven. Wrik het oestermes tussen het achterste stuk van de schelp om de oester te openen. Duw het mesheft naar onder en creëer een soort van hefboomsysteempje. Gebruik voldoende kracht, maar blijf voorzichtig.

17

Hef de bovenste schelphelft voorzichtig op en gebruik (indien nodig) een aardappelmesje om er het oestervlees af te schrapen. Doe het secuur, zodat je de fragiele delicatesse niet beschadigt.

18

Haal 1/3 van de oesters integraal uit hun schelp en leg de zeediertjes in een diep bord. Leg de lege schelphelften alvast op de schaal met grof zout.

19

Spoel nadien de afgebrokkelde stukjes schelp uit de handdoek, alvorens die de wasmachine in gaat.

Oesters natuur

zwarte peper
20

Strooi (naar smaak) een klein beetje versgemalen zwarte peper over de oesters en druppel er wat vers citroensap over. Of ga voor puur natuur.

Oesters met Oosterse vinaigrette

21

Lepel een beetje van de pittige vinaigrette over de rauwe oesters.

Oesters in tempura

ijsblokjes
22

Meng enkele ijsblokjes onder het tempurabeslag.

23

Wentel de verse oesters door het beslag. Gebruik een lepel om de oester uit het beslag te scheppen.

24

Bak de oesters tot ze een krokant goudbruin jasje hebben. Reken een bakbeurt van 1 tot 2 minuten.

25

Lepel tussendoor een beetje van de ketchup-dip in de lege oesterschelpen.

26

Laat de gebakken oesters uitlekken op wat keukenpapier en schik ze in de schelpen met de ketchup-dipsaus.