Groentebulgur met saffraanaioli
Groentebulgur met saffraanaioli
Groentebulgur met saffraanaioli
Groentebulgur met saffraanaioli
Ingrediënten
4 personen
Bulgur
400 g
Groentebouillon
2 l
Sjalotten
2
Look
3 teentjes
Wortels
4
Tomaten
4
Selderstengels
4
Prei
2
Rode paprika
1
Peterselie
Koriander
Olijfolie
1 scheutje
Zout
Wit brood
1 sneetje
Yoghurt
3
Melk
0,5 dl
Arachideolie
0,2 l
Limoenen
0,5
Mosterd
1 el
Saffraanpoeder
2
Peper
Eierdooiers
3
Benodigdheden
Staafmixer
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de groentebulgur
2 l groentebouillon
1
Ontdooi of bereid verse groentebouillon. Opmerking: Je kunt ook licht gezouten water gebruiken, maar dan moet je later iets meer kruiding toevoegen.
400 g bulgur
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er de bulgur en de bouillon (of water) in. Gebruik voor elk deel bulgur drie delen vocht. Bijvoorbeeld: 100g bulgur + 3dl bouillon. Hou de rest van de bouillon warm.
3
Zet het deksel op de pot en laat de bulgur een kwartiertje zacht koken. De bulgur zal het vocht opslorpen. Hou de gare bulgur nadien warm onder een deksel.
2 Sjalotten, 1 rode paprika, 2 prei, 4 tomaten, 4 selderstengels, 4 Wortels
4
Spoel alle groenten schoon en snij de sjalotten grof.
1 teentje Look
5
Plet de gepelde look tot pulp.
1 scheutje olijfolie
6
Verhit een tweede pot en schenk er een scheutje olijfolie in.
7
Stoof de stukjes sjalot en de look in de hete olie.
8
Snij de prei in vrij grove stukjes. Schil de wortel en snij de groente in schijfjes. Laat de groenten meestoven. Roer regelmatig even in de pot.
9
Snij de rode paprika in kwarten en verwijder het steeltje en de zaadlijsten. Schil de paprika met een dunschiller en snij de groente in grove stukken. Laat deze ook meestoven.
10
Snij de tomaten in partjes en doe ze in de stoofpot.
11
Schenk de rest van de bouillon bij de gestoofde groenten. Je kunt eventueel ook wat tijm en laurier toevoegen.
12
Zet het deksel op de pot en laat de groenteschotel pruttelen op een zacht vuur. Reken hiervoor een kwartier.
1 scheutje olijfolie, zout
13
Schenk nog een beetje olijfolie en strooi een snuifje zout bij de bulgur en meng alles.
Voor de saffraanaioli
1 sneetje wit brood, 0,5 dl melk
14
Neem een schaal, leg er het brood in en schenk er de melk over. Laat het brood weken.
3 eierdooiers
15
Neem een hoge mengbeker en doe er de dooiers van de eieren in. Het eiwit gebruiken we niet.
2 teentjes Look
16
Hak de look voor de aioli grof en doe de stukjes in de mengbeker. (Wie een heel subtiele looksmaak wenst, gebruikt gewoon wat minder look.)
0,2 l arachideolie, 0,5 limoenen, 1 el mosterd
17
Voeg het sap van de limoen (of citroen) toe en wat scherpe mosterd. Giet de arachideolie in de beker.
18
Gebruik de staafmixer om het mengsel tot een gladde mayonaise te mixen.
3 Yoghurt
19
Schep de yoghurt bij de mayonaise. Knijp het geweekte brood wat uit en voeg het ook toe.
2 saffraanpoeder
20
Strooi het saffraanpoeder in de beker en mix de aioli glad.
peper, zout
21
Proef de saus en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Voor de afwerking
22
Schep de bulgur in een ruime serveerschaal.
peterselie, koriander
23
Daarbovenop komen de gesmoorde groenten en wat pluksels van peterselie en koriander.
24
Schep tenslotte enkele lepels saffraanaioli over het gerecht.
25
Zet een potje met de rest van de aioli op de tafel.
1
Ontdooi of bereid verse groentebouillon. Opmerking: Je kunt ook licht gezouten water gebruiken, maar dan moet je later iets meer kruiding toevoegen.
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er de bulgur en de bouillon (of water) in. Gebruik voor elk deel bulgur drie delen vocht. Bijvoorbeeld: 100g bulgur + 3dl bouillon. Hou de rest van de bouillon warm.
Voor de groentebulgur
2 l groentebouillon
1
Ontdooi of bereid verse groentebouillon. Opmerking: Je kunt ook licht gezouten water gebruiken, maar dan moet je later iets meer kruiding toevoegen.
400 g bulgur
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er de bulgur en de bouillon (of water) in. Gebruik voor elk deel bulgur drie delen vocht. Bijvoorbeeld: 100g bulgur + 3dl bouillon. Hou de rest van de bouillon warm.
3
Zet het deksel op de pot en laat de bulgur een kwartiertje zacht koken. De bulgur zal het vocht opslorpen. Hou de gare bulgur nadien warm onder een deksel.
2 Sjalotten, 1 rode paprika, 2 prei, 4 tomaten, 4 selderstengels, 4 Wortels
4
Spoel alle groenten schoon en snij de sjalotten grof.
1 teentje Look
5
Plet de gepelde look tot pulp.
1 scheutje olijfolie
6
Verhit een tweede pot en schenk er een scheutje olijfolie in.
7
Stoof de stukjes sjalot en de look in de hete olie.
8
Snij de prei in vrij grove stukjes. Schil de wortel en snij de groente in schijfjes. Laat de groenten meestoven. Roer regelmatig even in de pot.
9
Snij de rode paprika in kwarten en verwijder het steeltje en de zaadlijsten. Schil de paprika met een dunschiller en snij de groente in grove stukken. Laat deze ook meestoven.
10
Snij de tomaten in partjes en doe ze in de stoofpot.
11
Schenk de rest van de bouillon bij de gestoofde groenten. Je kunt eventueel ook wat tijm en laurier toevoegen.
12
Zet het deksel op de pot en laat de groenteschotel pruttelen op een zacht vuur. Reken hiervoor een kwartier.
1 scheutje olijfolie, zout
13
Schenk nog een beetje olijfolie en strooi een snuifje zout bij de bulgur en meng alles.
Voor de saffraanaioli
1 sneetje wit brood, 0,5 dl melk
14
Neem een schaal, leg er het brood in en schenk er de melk over. Laat het brood weken.
3 eierdooiers
15
Neem een hoge mengbeker en doe er de dooiers van de eieren in. Het eiwit gebruiken we niet.
2 teentjes Look
16
Hak de look voor de aioli grof en doe de stukjes in de mengbeker. (Wie een heel subtiele looksmaak wenst, gebruikt gewoon wat minder look.)
0,2 l arachideolie, 0,5 limoenen, 1 el mosterd
17
Voeg het sap van de limoen (of citroen) toe en wat scherpe mosterd. Giet de arachideolie in de beker.
18
Gebruik de staafmixer om het mengsel tot een gladde mayonaise te mixen.
3 Yoghurt
19
Schep de yoghurt bij de mayonaise. Knijp het geweekte brood wat uit en voeg het ook toe.
2 saffraanpoeder
20
Strooi het saffraanpoeder in de beker en mix de aioli glad.
peper, zout
21
Proef de saus en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Voor de afwerking
22
Schep de bulgur in een ruime serveerschaal.
peterselie, koriander
23
Daarbovenop komen de gesmoorde groenten en wat pluksels van peterselie en koriander.
24
Schep tenslotte enkele lepels saffraanaioli over het gerecht.
25
Zet een potje met de rest van de aioli op de tafel.
1
Ontdooi of bereid verse groentebouillon. Opmerking: Je kunt ook licht gezouten water gebruiken, maar dan moet je later iets meer kruiding toevoegen.
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er de bulgur en de bouillon (of water) in. Gebruik voor elk deel bulgur drie delen vocht. Bijvoorbeeld: 100g bulgur + 3dl bouillon. Hou de rest van de bouillon warm.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Bulgur
400 g
Groentebouillon
2 l
Sjalotten
2
Look
3 teentjes
Wortels
4
Tomaten
4
Selderstengels
4
Prei
2
Rode paprika
1
Peterselie
Koriander
Olijfolie
1 scheutje
Zout
Wit brood
1 sneetje
Yoghurt
3
Melk
0,5 dl
Arachideolie
0,2 l
Limoenen
0,5
Mosterd
1 el
Saffraanpoeder
2
Peper
Eierdooiers
3
Groentebulgur met saffraanaioli
Misschien hoor je het in Keulen donderen als Jeroen plots met ‘bulgur’ aan komt draven. Bulgur is gemaakt van tarwe en het is een originele variant voor couscous of pasta. Jeroen maakt er een vegetarisch gerecht mee en lepelt er wat pit over in de vorm van een aioli. Dat knoflooksausje heeft dan weer veel gemeen met een lichte en lopende mayonaise. Kortom, dit is een maaltijd voor ontdekkers.Instructies
Voor de groentebulgur
2 l groentebouillon
1
Ontdooi of bereid verse groentebouillon. Opmerking: Je kunt ook licht gezouten water gebruiken, maar dan moet je later iets meer kruiding toevoegen.
400 g bulgur
2
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er de bulgur en de bouillon (of water) in. Gebruik voor elk deel bulgur drie delen vocht. Bijvoorbeeld: 100g bulgur + 3dl bouillon. Hou de rest van de bouillon warm.
3
Zet het deksel op de pot en laat de bulgur een kwartiertje zacht koken. De bulgur zal het vocht opslorpen. Hou de gare bulgur nadien warm onder een deksel.
2 Sjalotten, 1 rode paprika, 2 prei, 4 tomaten, 4 selderstengels, 4 Wortels
4
Spoel alle groenten schoon en snij de sjalotten grof.
1 teentje Look
5
Plet de gepelde look tot pulp.
1 scheutje olijfolie
6
Verhit een tweede pot en schenk er een scheutje olijfolie in.
7
Stoof de stukjes sjalot en de look in de hete olie.
8
Snij de prei in vrij grove stukjes. Schil de wortel en snij de groente in schijfjes. Laat de groenten meestoven. Roer regelmatig even in de pot.
9
Snij de rode paprika in kwarten en verwijder het steeltje en de zaadlijsten. Schil de paprika met een dunschiller en snij de groente in grove stukken. Laat deze ook meestoven.
10
Snij de tomaten in partjes en doe ze in de stoofpot.
11
Schenk de rest van de bouillon bij de gestoofde groenten. Je kunt eventueel ook wat tijm en laurier toevoegen.
12
Zet het deksel op de pot en laat de groenteschotel pruttelen op een zacht vuur. Reken hiervoor een kwartier.
1 scheutje olijfolie, zout
13
Schenk nog een beetje olijfolie en strooi een snuifje zout bij de bulgur en meng alles.
Voor de saffraanaioli
1 sneetje wit brood, 0,5 dl melk
14
Neem een schaal, leg er het brood in en schenk er de melk over. Laat het brood weken.
3 eierdooiers
15
Neem een hoge mengbeker en doe er de dooiers van de eieren in. Het eiwit gebruiken we niet.
2 teentjes Look
16
Hak de look voor de aioli grof en doe de stukjes in de mengbeker. (Wie een heel subtiele looksmaak wenst, gebruikt gewoon wat minder look.)
0,2 l arachideolie, 0,5 limoenen, 1 el mosterd
17
Voeg het sap van de limoen (of citroen) toe en wat scherpe mosterd. Giet de arachideolie in de beker.
18
Gebruik de staafmixer om het mengsel tot een gladde mayonaise te mixen.
3 Yoghurt
19
Schep de yoghurt bij de mayonaise. Knijp het geweekte brood wat uit en voeg het ook toe.
2 saffraanpoeder
20
Strooi het saffraanpoeder in de beker en mix de aioli glad.
peper, zout
21
Proef de saus en voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Voor de afwerking
22
Schep de bulgur in een ruime serveerschaal.
peterselie, koriander
23
Daarbovenop komen de gesmoorde groenten en wat pluksels van peterselie en koriander.
24
Schep tenslotte enkele lepels saffraanaioli over het gerecht.
25
Zet een potje met de rest van de aioli op de tafel.