Klassieke gourmet
Klassieke gourmet
Deze klassieke gourmet bestaat uit verschillende vleesbereidingen en vegetarische opties die je kan bakken op een bakplaat of in een pannetje. De polpette met gegrilde courgette en tomatensaus of de halloumi met rozemarijn en honing zijn enkele voorbeelden. En natuurlijk mogen de verschillende sauzen en salades zoals de koude aardappelsla, de coleslaw en de salade van rode biet niet ontbreken!
Klassieke gourmet
Klassieke gourmet
Deze klassieke gourmet bestaat uit verschillende vleesbereidingen en vegetarische opties die je kan bakken op een bakplaat of in een pannetje. De polpette met gegrilde courgette en tomatensaus of de halloumi met rozemarijn en honing zijn enkele voorbeelden. En natuurlijk mogen de verschillende sauzen en salades zoals de koude aardappelsla, de coleslaw en de salade van rode biet niet ontbreken!
Ingrediënten
4 personen
Gemengd gehakt
200 g
Eierdooier
1
Paneermeel
20 g
Steakpeper
2 el
Olijfolie
1 scheutje
Aardappelenvastkokend
1.000 g
Eieren
2
Witloofpijltjes
2
Veldsla
1 bosje
Azijn
Peper
Zout
Balsamico
Gekookte rode bieten
200 g
Appeljonagold
1
Tuinkerseen bakje
Toast brood
1 sneetje
Melk
1 scheutje
Eierdooier
1
Mosterd
1 tl
Look
0,5 teentjes
Limoenensap
0,5
Arachideolie
0,1 l
Zure room
2 el
Eierdooiers
4
Natuurazijn
1 el
Water
1 scheutje
Mosterd
1 el
Arachideolie
0,4 l
Eierdooier
1
Azijn
1 scheutje
Water
1 scheutje
Tomatenpuree
1 tl
Harissaeen toefje
Zoete chilisaus
1 tl
Kippenkruiden
1 snuifje
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Currypoeder
1 snuifje
Tandoorikruiden
1 snuifje
Arachideolie
0,2 l
Mayonaisedie je vers maakt in deze bereiding
4 el
Zure uitjes
1 el
Peterselie
0,5 bosjes
Bieslook
0,5
Dragon
0,5
Zure augurk
1 el
Mayonaisedie je vers maakt in deze bereiding
3 el
Ketchup
1 el
Whisky
1 scheutje
Mayonaisedie je vers maakt in deze bereiding
4 el
Steakpeper
2 el
Wortelengeraspt
100 g
Witte kolengeraspt
100 g
AppelsJonagold
0,5
Rode ui
1
Mayonaisedie je vers maakt in deze bereiding
2 el
Currypoeder
1 snuifje
Peterselie
0,25 bosjes
Appelazijn
1 scheutje
Tomaten passata
0,2 l
Gemalen mozzarella
100 g
Aubergine
1
Courgette
1
Olijfolie
1 scheutje
Halloumi
200 g
Champignonseen bakje
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de salades
2 eieren, 1.000 g aardappelen (vastkokend)
1
Schil de aardappelen en kook ze samen met de eieren gaar. Giet de aardappelen en de eieren af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen onder koud water.
1 bosje veldsla, 2 witloof (pijltjes), 1 scheutje olijfolie, azijn, peper, zout
2
Meng de veldsla met fijngesneden witloof en breng op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout.
200 g Gekookte rode bieten, 1 appel (jonagold), tuinkers (een bakje), 1 scheutje olijfolie, balsamico, peper, zout
3
Meng plakjes rode biet met plakjes appel en tuinkers. Breng op smaak met olijfolie, balsamico, peper en zout.
Voor de aïoli
1 sneetje toast brood, 1 scheutje melk
4
Laat het brood weken in een beetje melk.
1 eierdooier, 1 teentje Look
5
Knijp het brood uit en doe het met de eierdooier en de look in een maatbeker.
1 tl mosterd, 0,5 limoenen (sap), peper, zout
6
Voeg de mosterd en wat limoensap toe en kruid met peper en zout.
2 el Zure room, 0,1 l arachideolie
7
Giet de olie er al mixend bij. Mix er de zure room eronder.
Voor de mayonaise
4 eierdooiers, 1 scheutje Water, 1 el natuurazijn, 1 el mosterd, peper, zout
8
Doe de dooiers met een scheut water, een scheut azijn en de mosterd in een maatbeker en kruid met peper en zout.
0,4 l arachideolie
9
Giet de arachideolie er al mixend bij.
Voor de andalousesaus
1 eierdooier, 1 scheutje Water, 1 scheutje azijn, 1 tl Tomatenpuree, Harissa (een toefje), 1 tl zoete chilisaus
10
Doe de dooier met een scheut water en een scheutje azijn in een maatbeker en voeg er de sweetchilisaus, de tomatenpuree en de harissa aan toe.
zout, 1 snuifje tandoorikruiden, 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 1 snuifje currypoeder, 1 snuifje kippenkruiden
11
Kruid met zout, tandoorikruiden, currypoeder, kipkruiden en gerookt paprikapoeder.
0,2 l arachideolie
12
Giet de olie er al mixend bij.
Voor de tartaarsaus
1 el zure uitjes, 1 el zure augurk
13
Doe de zilveruitjes en de augurken in de pot van de blender.
14
Pel de gekookte eieren en doe ze erbij.
15
Mix het geheel kort of snijd alles fijn.
peterselie, Bieslook, dragon
16
Snijd de groene kruiden fijn en voeg ze toe.
4 el mayonaise, peper, zout
17
Meng alles met enkele eetlepels mayonaise en kruid met peper en zout.
Voor de pepermayonaise
4 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 2 el steakpeper
18
Meng enkele eetlepels mayonaise met de steakpeper.
Voor de cocktailsaus
3 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 1 el ketchup, 1 scheutje whisky
19
Meng de mayonaise met de ketchup en breng op smaak met een scheutje whiskey.
Voor de coleslaw
2 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 1 snuifje currypoeder, 1 scheutje appelazijn
20
Meng wat mayonaise met currypoeder en voeg er een scheut azijn aan toe.
0,5 appels (Jonagold), 1 rode ui
21
Snijd de appel en de rode ui in fijne reepjes en doe ze erbij.
100 g wortelen (geraspt), 100 g Witte kolen (geraspt), peper, zout
22
Voeg de witte kool en de wortel toe, kruid met peper en zout en meng alles.
0,25 bosjes peterselie
23
Snipper de peterselie fijn en strooi hem over de coleslaw.
Voor de aardappelsla
24
Snijd de afgekoelde aardappelen in stukjes, doe ze in een kom met enkele eetlepels tartaarsaus en meng.
Voor de polpette (gehaktballen)
200 g gemengd gehakt, 1 eierdooier, 20 g paneermeel, peper, zout
25
Doe het gehakt met de eierdooier en het paneermeel in een kom, kruid met peper en zout en meng goed. Vorm ballen van het gehakt en duw ze wat plat. Laat de burgers even rusten.
1 aubergine, 1 courgette, 1 scheutje olijfolie, zout, peper
26
Bak een mini-gehaktbal op de plaat en leg de plakken courgette of aubergine met een likje olijfolie, peper en zout op de grillplaat.
0,2 l Tomaten passata
27
Wikkel het gebakken gehaktballetje in een reep courgette of aubergine en lepel er wat passata over.
100 g gemalen mozzarella
28
Strooi er wat gemalen mozzarella over en gratineer het geheel.
Voor de vegetarische omelet
champignons (een bakje), 200 g halloumi
29
Leg enkele plakjes champignon en halloumi op de plaat en bak ze.
8 eieren
30
Giet wat geklutst ei in een pannetje, leg er de gebakken plakjes champignons en halloumi in en schuif het pannetje onder de plaat.
31
Laat het ei garen.
32
Serveer de raclette met het tafelzuur, de gezouten krieltjes, de verse eiersla en de waldorfsalade. Jeroen zet ook nog fijne vleeswaren, zure uitjes, augurken, stokbrood op tafel.
33
Tip: Voor meer uitgebreide stappen en gourmetinspiratie kan je terecht in Jeroens kookboek 'Feest'.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voor de salades
2 eieren, 1.000 g aardappelen (vastkokend)
1
Schil de aardappelen en kook ze samen met de eieren gaar. Giet de aardappelen en de eieren af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen onder koud water.
1 bosje veldsla, 2 witloof (pijltjes), 1 scheutje olijfolie, azijn, peper, zout
2
Meng de veldsla met fijngesneden witloof en breng op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout.
200 g Gekookte rode bieten, 1 appel (jonagold), tuinkers (een bakje), 1 scheutje olijfolie, balsamico, peper, zout
3
Meng plakjes rode biet met plakjes appel en tuinkers. Breng op smaak met olijfolie, balsamico, peper en zout.
Voor de aïoli
1 sneetje toast brood, 1 scheutje melk
4
Laat het brood weken in een beetje melk.
1 eierdooier, 1 teentje Look
5
Knijp het brood uit en doe het met de eierdooier en de look in een maatbeker.
1 tl mosterd, 0,5 limoenen (sap), peper, zout
6
Voeg de mosterd en wat limoensap toe en kruid met peper en zout.
2 el Zure room, 0,1 l arachideolie
7
Giet de olie er al mixend bij. Mix er de zure room eronder.
Voor de mayonaise
4 eierdooiers, 1 scheutje Water, 1 el natuurazijn, 1 el mosterd, peper, zout
8
Doe de dooiers met een scheut water, een scheut azijn en de mosterd in een maatbeker en kruid met peper en zout.
0,4 l arachideolie
9
Giet de arachideolie er al mixend bij.
Voor de andalousesaus
1 eierdooier, 1 scheutje Water, 1 scheutje azijn, 1 tl Tomatenpuree, Harissa (een toefje), 1 tl zoete chilisaus
10
Doe de dooier met een scheut water en een scheutje azijn in een maatbeker en voeg er de sweetchilisaus, de tomatenpuree en de harissa aan toe.
zout, 1 snuifje tandoorikruiden, 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 1 snuifje currypoeder, 1 snuifje kippenkruiden
11
Kruid met zout, tandoorikruiden, currypoeder, kipkruiden en gerookt paprikapoeder.
0,2 l arachideolie
12
Giet de olie er al mixend bij.
Voor de tartaarsaus
1 el zure uitjes, 1 el zure augurk
13
Doe de zilveruitjes en de augurken in de pot van de blender.
14
Pel de gekookte eieren en doe ze erbij.
15
Mix het geheel kort of snijd alles fijn.
peterselie, Bieslook, dragon
16
Snijd de groene kruiden fijn en voeg ze toe.
4 el mayonaise, peper, zout
17
Meng alles met enkele eetlepels mayonaise en kruid met peper en zout.
Voor de pepermayonaise
4 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 2 el steakpeper
18
Meng enkele eetlepels mayonaise met de steakpeper.
Voor de cocktailsaus
3 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 1 el ketchup, 1 scheutje whisky
19
Meng de mayonaise met de ketchup en breng op smaak met een scheutje whiskey.
Voor de coleslaw
2 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 1 snuifje currypoeder, 1 scheutje appelazijn
20
Meng wat mayonaise met currypoeder en voeg er een scheut azijn aan toe.
0,5 appels (Jonagold), 1 rode ui
21
Snijd de appel en de rode ui in fijne reepjes en doe ze erbij.
100 g wortelen (geraspt), 100 g Witte kolen (geraspt), peper, zout
22
Voeg de witte kool en de wortel toe, kruid met peper en zout en meng alles.
0,25 bosjes peterselie
23
Snipper de peterselie fijn en strooi hem over de coleslaw.
Voor de aardappelsla
24
Snijd de afgekoelde aardappelen in stukjes, doe ze in een kom met enkele eetlepels tartaarsaus en meng.
Voor de polpette (gehaktballen)
200 g gemengd gehakt, 1 eierdooier, 20 g paneermeel, peper, zout
25
Doe het gehakt met de eierdooier en het paneermeel in een kom, kruid met peper en zout en meng goed. Vorm ballen van het gehakt en duw ze wat plat. Laat de burgers even rusten.
1 aubergine, 1 courgette, 1 scheutje olijfolie, zout, peper
26
Bak een mini-gehaktbal op de plaat en leg de plakken courgette of aubergine met een likje olijfolie, peper en zout op de grillplaat.
0,2 l Tomaten passata
27
Wikkel het gebakken gehaktballetje in een reep courgette of aubergine en lepel er wat passata over.
100 g gemalen mozzarella
28
Strooi er wat gemalen mozzarella over en gratineer het geheel.
Voor de vegetarische omelet
champignons (een bakje), 200 g halloumi
29
Leg enkele plakjes champignon en halloumi op de plaat en bak ze.
8 eieren
30
Giet wat geklutst ei in een pannetje, leg er de gebakken plakjes champignons en halloumi in en schuif het pannetje onder de plaat.
31
Laat het ei garen.
32
Serveer de raclette met het tafelzuur, de gezouten krieltjes, de verse eiersla en de waldorfsalade. Jeroen zet ook nog fijne vleeswaren, zure uitjes, augurken, stokbrood op tafel.
33
Tip: Voor meer uitgebreide stappen en gourmetinspiratie kan je terecht in Jeroens kookboek 'Feest'.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
2u
Ingrediënten
Gemengd gehakt
200 g
Eierdooier
1
Paneermeel
20 g
Steakpeper
2 el
Olijfolie
1 scheutje
Aardappelenvastkokend
1.000 g
Eieren
2
Witloofpijltjes
2
Veldsla
1 bosje
Azijn
Peper
Zout
Balsamico
Gekookte rode bieten
200 g
Appeljonagold
1
Tuinkerseen bakje
Toast brood
1 sneetje
Melk
1 scheutje
Eierdooier
1
Mosterd
1 tl
Look
0,5 teentjes
Limoenensap
0,5
Arachideolie
0,1 l
Zure room
2 el
Eierdooiers
4
Natuurazijn
1 el
Water
1 scheutje
Mosterd
1 el
Arachideolie
0,4 l
Eierdooier
1
Azijn
1 scheutje
Water
1 scheutje
Tomatenpuree
1 tl
Harissaeen toefje
Zoete chilisaus
1 tl
Kippenkruiden
1 snuifje
Gerookt paprikapoeder
1 snuifje
Currypoeder
1 snuifje
Tandoorikruiden
1 snuifje
Arachideolie
0,2 l
Mayonaisedie je vers maakt in deze bereiding
4 el
Zure uitjes
1 el
Peterselie
0,5 bosjes
Bieslook
0,5
Dragon
0,5
Zure augurk
1 el
Mayonaisedie je vers maakt in deze bereiding
3 el
Ketchup
1 el
Whisky
1 scheutje
Mayonaisedie je vers maakt in deze bereiding
4 el
Steakpeper
2 el
Wortelengeraspt
100 g
Witte kolengeraspt
100 g
AppelsJonagold
0,5
Rode ui
1
Mayonaisedie je vers maakt in deze bereiding
2 el
Currypoeder
1 snuifje
Peterselie
0,25 bosjes
Appelazijn
1 scheutje
Tomaten passata
0,2 l
Gemalen mozzarella
100 g
Aubergine
1
Courgette
1
Olijfolie
1 scheutje
Halloumi
200 g
Champignonseen bakje
Klassieke gourmet
Deze klassieke gourmet bestaat uit verschillende vleesbereidingen en vegetarische opties die je kan bakken op een bakplaat of in een pannetje. De polpette met gegrilde courgette en tomatensaus of de halloumi met rozemarijn en honing zijn enkele voorbeelden. En natuurlijk mogen de verschillende sauzen en salades zoals de koude aardappelsla, de coleslaw en de salade van rode biet niet ontbreken!Instructies
Voor de salades
2 eieren, 1.000 g aardappelen (vastkokend)
1
Schil de aardappelen en kook ze samen met de eieren gaar. Giet de aardappelen en de eieren af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen onder koud water.
1 bosje veldsla, 2 witloof (pijltjes), 1 scheutje olijfolie, azijn, peper, zout
2
Meng de veldsla met fijngesneden witloof en breng op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout.
200 g Gekookte rode bieten, 1 appel (jonagold), tuinkers (een bakje), 1 scheutje olijfolie, balsamico, peper, zout
3
Meng plakjes rode biet met plakjes appel en tuinkers. Breng op smaak met olijfolie, balsamico, peper en zout.
Voor de aïoli
1 sneetje toast brood, 1 scheutje melk
4
Laat het brood weken in een beetje melk.
1 eierdooier, 1 teentje Look
5
Knijp het brood uit en doe het met de eierdooier en de look in een maatbeker.
1 tl mosterd, 0,5 limoenen (sap), peper, zout
6
Voeg de mosterd en wat limoensap toe en kruid met peper en zout.
2 el Zure room, 0,1 l arachideolie
7
Giet de olie er al mixend bij. Mix er de zure room eronder.
Voor de mayonaise
4 eierdooiers, 1 scheutje Water, 1 el natuurazijn, 1 el mosterd, peper, zout
8
Doe de dooiers met een scheut water, een scheut azijn en de mosterd in een maatbeker en kruid met peper en zout.
0,4 l arachideolie
9
Giet de arachideolie er al mixend bij.
Voor de andalousesaus
1 eierdooier, 1 scheutje Water, 1 scheutje azijn, 1 tl Tomatenpuree, Harissa (een toefje), 1 tl zoete chilisaus
10
Doe de dooier met een scheut water en een scheutje azijn in een maatbeker en voeg er de sweetchilisaus, de tomatenpuree en de harissa aan toe.
zout, 1 snuifje tandoorikruiden, 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 1 snuifje currypoeder, 1 snuifje kippenkruiden
11
Kruid met zout, tandoorikruiden, currypoeder, kipkruiden en gerookt paprikapoeder.
0,2 l arachideolie
12
Giet de olie er al mixend bij.
Voor de tartaarsaus
1 el zure uitjes, 1 el zure augurk
13
Doe de zilveruitjes en de augurken in de pot van de blender.
14
Pel de gekookte eieren en doe ze erbij.
15
Mix het geheel kort of snijd alles fijn.
peterselie, Bieslook, dragon
16
Snijd de groene kruiden fijn en voeg ze toe.
4 el mayonaise, peper, zout
17
Meng alles met enkele eetlepels mayonaise en kruid met peper en zout.
Voor de pepermayonaise
4 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 2 el steakpeper
18
Meng enkele eetlepels mayonaise met de steakpeper.
Voor de cocktailsaus
3 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 1 el ketchup, 1 scheutje whisky
19
Meng de mayonaise met de ketchup en breng op smaak met een scheutje whiskey.
Voor de coleslaw
2 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 1 snuifje currypoeder, 1 scheutje appelazijn
20
Meng wat mayonaise met currypoeder en voeg er een scheut azijn aan toe.
0,5 appels (Jonagold), 1 rode ui
21
Snijd de appel en de rode ui in fijne reepjes en doe ze erbij.
100 g wortelen (geraspt), 100 g Witte kolen (geraspt), peper, zout
22
Voeg de witte kool en de wortel toe, kruid met peper en zout en meng alles.
0,25 bosjes peterselie
23
Snipper de peterselie fijn en strooi hem over de coleslaw.
Voor de aardappelsla
24
Snijd de afgekoelde aardappelen in stukjes, doe ze in een kom met enkele eetlepels tartaarsaus en meng.
Voor de polpette (gehaktballen)
200 g gemengd gehakt, 1 eierdooier, 20 g paneermeel, peper, zout
25
Doe het gehakt met de eierdooier en het paneermeel in een kom, kruid met peper en zout en meng goed. Vorm ballen van het gehakt en duw ze wat plat. Laat de burgers even rusten.
1 aubergine, 1 courgette, 1 scheutje olijfolie, zout, peper
26
Bak een mini-gehaktbal op de plaat en leg de plakken courgette of aubergine met een likje olijfolie, peper en zout op de grillplaat.
0,2 l Tomaten passata
27
Wikkel het gebakken gehaktballetje in een reep courgette of aubergine en lepel er wat passata over.
100 g gemalen mozzarella
28
Strooi er wat gemalen mozzarella over en gratineer het geheel.
Voor de vegetarische omelet
champignons (een bakje), 200 g halloumi
29
Leg enkele plakjes champignon en halloumi op de plaat en bak ze.
8 eieren
30
Giet wat geklutst ei in een pannetje, leg er de gebakken plakjes champignons en halloumi in en schuif het pannetje onder de plaat.
31
Laat het ei garen.
32
Serveer de raclette met het tafelzuur, de gezouten krieltjes, de verse eiersla en de waldorfsalade. Jeroen zet ook nog fijne vleeswaren, zure uitjes, augurken, stokbrood op tafel.
33
Tip: Voor meer uitgebreide stappen en gourmetinspiratie kan je terecht in Jeroens kookboek 'Feest'.