Instructies

4 personen

Voor de salades

2 eieren, 1.000 g aardappelen (vastkokend)
1

Schil de aardappelen en kook ze samen met de eieren gaar. Giet de aardappelen en de eieren af wanneer ze gaar zijn en laat ze afkoelen onder koud water.

1 bosje veldsla, 2 witloof (pijltjes), 1 scheutje olijfolie, azijn, peper, zout
2

Meng de veldsla met fijngesneden witloof en breng op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout.

200 g Gekookte rode bieten, 1 appel (jonagold), tuinkers (een bakje), 1 scheutje olijfolie, balsamico, peper, zout
3

Meng plakjes rode biet met plakjes appel en tuinkers. Breng op smaak met olijfolie, balsamico, peper en zout.

Voor de aïoli

1 sneetje toast brood, 1 scheutje melk
4

Laat het brood weken in een beetje melk.

1 eierdooier, 1 teentje Look
5

Knijp het brood uit en doe het met de eierdooier en de look in een maatbeker.

1 tl mosterd, 0,5 limoenen (sap), peper, zout
6

Voeg de mosterd en wat limoensap toe en kruid met peper en zout.

2 el Zure room, 0,1 l arachideolie
7

Giet de olie er al mixend bij. Mix er de zure room eronder.

Voor de mayonaise

4 eierdooiers, 1 scheutje Water, 1 el natuurazijn, 1 el mosterd, peper, zout
8

Doe de dooiers met een scheut water, een scheut azijn en de mosterd in een maatbeker en kruid met peper en zout.

0,4 l arachideolie
9

Giet de arachideolie er al mixend bij.

Voor de andalousesaus

1 eierdooier, 1 scheutje Water, 1 scheutje azijn, 1 tl Tomatenpuree, Harissa (een toefje), 1 tl zoete chilisaus
10

Doe de dooier met een scheut water en een scheutje azijn in een maatbeker en voeg er de sweetchilisaus, de tomatenpuree en de harissa aan toe.

zout, 1 snuifje tandoorikruiden, 1 snuifje gerookt paprikapoeder, 1 snuifje currypoeder, 1 snuifje kippenkruiden
11

Kruid met zout, tandoorikruiden, currypoeder, kipkruiden en gerookt paprikapoeder.

0,2 l arachideolie
12

Giet de olie er al mixend bij.

Voor de tartaarsaus

1 el zure uitjes, 1 el zure augurk
13

Doe de zilveruitjes en de augurken in de pot van de blender.

14

Pel de gekookte eieren en doe ze erbij.

15

Mix het geheel kort of snijd alles fijn.

peterselie, Bieslook, dragon
16

Snijd de groene kruiden fijn en voeg ze toe.

4 el mayonaise, peper, zout
17

Meng alles met enkele eetlepels mayonaise en kruid met peper en zout.

Voor de pepermayonaise

4 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 2 el steakpeper
18

Meng enkele eetlepels mayonaise met de steakpeper.

Voor de cocktailsaus

3 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 1 el ketchup, 1 scheutje whisky
19

Meng de mayonaise met de ketchup en breng op smaak met een scheutje whiskey.

Voor de coleslaw

2 el mayonaise (die je vers maakt in deze bereiding), 1 snuifje currypoeder, 1 scheutje appelazijn
20

Meng wat mayonaise met currypoeder en voeg er een scheut azijn aan toe.

0,5 appels (Jonagold), 1 rode ui
21

Snijd de appel en de rode ui in fijne reepjes en doe ze erbij.

100 g wortelen (geraspt), 100 g Witte kolen (geraspt), peper, zout
22

Voeg de witte kool en de wortel toe, kruid met peper en zout en meng alles.

0,25 bosjes peterselie
23

Snipper de peterselie fijn en strooi hem over de coleslaw.

Voor de aardappelsla

24

Snijd de afgekoelde aardappelen in stukjes, doe ze in een kom met enkele eetlepels tartaarsaus en meng.

Voor de polpette (gehaktballen)

200 g gemengd gehakt, 1 eierdooier, 20 g paneermeel, peper, zout
25

Doe het gehakt met de eierdooier en het paneermeel in een kom, kruid met peper en zout en meng goed. Vorm ballen van het gehakt en duw ze wat plat. Laat de burgers even rusten.

Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Gehakt met linzen (thumbnail)Gehakt met linzen
Wist je dat...? Door een deel van je gehakt door linzen te vervangen, geef je je gerecht een vollere smaak. Linzen zitten ook vol vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). Plus, je krijgt zo minder bewerkt vlees binnen. Geniet van deze gezonde twist aan jouw favoriete gerecht!
1 aubergine, 1 courgette, 1 scheutje olijfolie, zout, peper
26

Bak een mini-gehaktbal op de plaat en leg de plakken courgette of aubergine met een likje olijfolie, peper en zout op de grillplaat.

0,2 l Tomaten passata
27

Wikkel het gebakken gehaktballetje in een reep courgette of aubergine en lepel er wat passata over.

100 g gemalen mozzarella
28

Strooi er wat gemalen mozzarella over en gratineer het geheel.

Voor de vegetarische omelet

champignons (een bakje), 200 g halloumi
29

Leg enkele plakjes champignon en halloumi op de plaat en bak ze.

8 eieren
30

Giet wat geklutst ei in een pannetje, leg er de gebakken plakjes champignons en halloumi in en schuif het pannetje onder de plaat.

31

Laat het ei garen.

32

Serveer de raclette met het tafelzuur, de gezouten krieltjes, de verse eiersla en de waldorfsalade. Jeroen zet ook nog fijne vleeswaren, zure uitjes, augurken, stokbrood op tafel.

33

Tip: Voor meer uitgebreide stappen en gourmetinspiratie kan je terecht in Jeroens kookboek 'Feest'.