dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Toert met spinazie, raapjes en Flandrien (thumbnail)Toert met spinazie, raapjes en Flandrien

Toert met spinazie, raapjes en Flandrien

1u 45m
16
-
2K
Recepten

Toert met spinazie, raapjes en Flandrien

Tijd voor toert! In de tijd van onze Vlaamse grootmeester Bruegel vulden ze deze hartige taarten met heerlijke raapjes en spinazie. Een smeuïge saus met Flandrien kaas geeft de vulling extra veel smaak. Of hoe een recept van 500 jaar geleden nog steeds harten kan veroveren.
Toert met spinazie, raapjes en Flandrien (thumbnail)Toert met spinazie, raapjes en Flandrien

Toert met spinazie, raapjes en Flandrien

1u 45m
16
-
2K
Recepten

Toert met spinazie, raapjes en Flandrien

Tijd voor toert! In de tijd van onze Vlaamse grootmeester Bruegel vulden ze deze hartige taarten met heerlijke raapjes en spinazie. Een smeuïge saus met Flandrien kaas geeft de vulling extra veel smaak. Of hoe een recept van 500 jaar geleden nog steeds harten kan veroveren.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 45m
Ingrediënten16
Beoordeling-
Aantal likes2K

Ingrediënten

4 personen
Rapen
1 bosje
Ajuinen
2
Look
2 teentjes
Spinazie
500 g
Peper
Zout
Flandrien
300 g
Melk
0,5 l
Melk
0,5 dl
Bloem
660 g
Boter
265 g
Mosterdpoeder
1 snuifje
Citroenen
0,25
Nootmuskaat
1 snuifje
Water
165 ml
Ei
1
Eigeel
1

Benodigdheden

Een taartvorm

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De vulling

1 bosje rapen
1
Schil de rapen en snijd ze in blokjes.
2
Kook de stukjes raap gaar in gezouten water.
3
Smelt een klont boter in een hoge pan op het vuur en stoof de gegaarde raapblokjes aan.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
4
Snijd de uien fijn en plet de look. Stoof ze mee aan.
500 g spinazie, peper, zout
5
Spoel de spinazie en laat goed uitlekken. Snipper de spinazie in reepjes en stoof ze mee aan. Kruid met peper en zout.
300 g Flandrien
6
Rasp de Flandrien kaas fijn.
0,5 l melk, 60 g bloem, 40 g boter
7
Maak een roux. Giet de melk erbij en blijf geduldig roeren tot je een bechamelsaus hebt. Smelt de geraspte kaas in de warme saus.
1 snuifje mosterdpoeder, 0,25 citroenen, 1 snuifje nootmuskaat, peper, zout
8
Kruid de kaassaus met peper, mosterdpoeder, zout, nootmuskaat en citroensap.
9
Meng de kaassaus onder de groenten in de pan. Haal de vulling van het vuur en hou even apart.

Het 'toertdeeg'

10
Verwarm de oven voor op 180°C.
165 ml Water, 225 g boter
11
Warm het water op in een pan op het vuur en smelt er de boter in.
600 g bloem
12
Weeg de bloem af in de mengkom van de keukenmachine en giet er het botermengsel bij.
1 ei
13
Voeg ook het ei en een snuif zout toe en laat de machine kneden tot het deeg begint te bollen.
14
Boter de taartvorm in en bestuif met bloem. Bestuif ook je werkblad met bloem.
15
Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel het in twee.
16
Rol beide helften van het deeg enkele millimeters dik uit. Gebruik de ene helft als bodem en leg ze in de vorm. Duw goed aan.
17
Stort de vulling uit op de taartbodem.
18
Leg er het tweede uitgerolde vel deeg bovenop en snijd het overtollige deeg weg met een mes.
19
Duw de twee vellen deeg samen en maak een insnijding in het bovenste vel deeg zodat de stoom wegkan tijdens het bakken.
1 eigeel, 0,5 dl melk
20
Doreer de bovenkant van de toert met een mengsel van eigeel en melk.
21
Bak de oven gedurende 40 minuten op 180°C. Serveer meteen. Smakelijk!
1
Schil de rapen en snijd ze in blokjes.
2
Kook de stukjes raap gaar in gezouten water.

Instructies

De vulling

1 bosje rapen
1
Schil de rapen en snijd ze in blokjes.
2
Kook de stukjes raap gaar in gezouten water.
3
Smelt een klont boter in een hoge pan op het vuur en stoof de gegaarde raapblokjes aan.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
4
Snijd de uien fijn en plet de look. Stoof ze mee aan.
500 g spinazie, peper, zout
5
Spoel de spinazie en laat goed uitlekken. Snipper de spinazie in reepjes en stoof ze mee aan. Kruid met peper en zout.
300 g Flandrien
6
Rasp de Flandrien kaas fijn.
0,5 l melk, 60 g bloem, 40 g boter
7
Maak een roux. Giet de melk erbij en blijf geduldig roeren tot je een bechamelsaus hebt. Smelt de geraspte kaas in de warme saus.
1 snuifje mosterdpoeder, 0,25 citroenen, 1 snuifje nootmuskaat, peper, zout
8
Kruid de kaassaus met peper, mosterdpoeder, zout, nootmuskaat en citroensap.
9
Meng de kaassaus onder de groenten in de pan. Haal de vulling van het vuur en hou even apart.

Het 'toertdeeg'

10
Verwarm de oven voor op 180°C.
165 ml Water, 225 g boter
11
Warm het water op in een pan op het vuur en smelt er de boter in.
600 g bloem
12
Weeg de bloem af in de mengkom van de keukenmachine en giet er het botermengsel bij.
1 ei
13
Voeg ook het ei en een snuif zout toe en laat de machine kneden tot het deeg begint te bollen.
14
Boter de taartvorm in en bestuif met bloem. Bestuif ook je werkblad met bloem.
15
Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel het in twee.
16
Rol beide helften van het deeg enkele millimeters dik uit. Gebruik de ene helft als bodem en leg ze in de vorm. Duw goed aan.
17
Stort de vulling uit op de taartbodem.
18
Leg er het tweede uitgerolde vel deeg bovenop en snijd het overtollige deeg weg met een mes.
19
Duw de twee vellen deeg samen en maak een insnijding in het bovenste vel deeg zodat de stoom wegkan tijdens het bakken.
1 eigeel, 0,5 dl melk
20
Doreer de bovenkant van de toert met een mengsel van eigeel en melk.
21
Bak de oven gedurende 40 minuten op 180°C. Serveer meteen. Smakelijk!
1
Schil de rapen en snijd ze in blokjes.
2
Kook de stukjes raap gaar in gezouten water.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Toert met spinazie, raapjes en Flandrien (thumbnail)Toert met spinazie, raapjes en Flandrien
4 personen
1u 45m
Ingrediënten
Rapen
1 bosje
Ajuinen
2
Look
2 teentjes
Spinazie
500 g
Peper
Zout
Flandrien
300 g
Melk
0,5 l
Melk
0,5 dl
Bloem
660 g
Boter
265 g
Mosterdpoeder
1 snuifje
Citroenen
0,25
Nootmuskaat
1 snuifje
Water
165 ml
Ei
1
Eigeel
1

Toert met spinazie, raapjes en Flandrien

Tijd voor toert! In de tijd van onze Vlaamse grootmeester Bruegel vulden ze deze hartige taarten met heerlijke raapjes en spinazie. Een smeuïge saus met Flandrien kaas geeft de vulling extra veel smaak. Of hoe een recept van 500 jaar geleden nog steeds harten kan veroveren.
Instructies

De vulling

1 bosje rapen
1
Schil de rapen en snijd ze in blokjes.
2
Kook de stukjes raap gaar in gezouten water.
3
Smelt een klont boter in een hoge pan op het vuur en stoof de gegaarde raapblokjes aan.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
4
Snijd de uien fijn en plet de look. Stoof ze mee aan.
500 g spinazie, peper, zout
5
Spoel de spinazie en laat goed uitlekken. Snipper de spinazie in reepjes en stoof ze mee aan. Kruid met peper en zout.
300 g Flandrien
6
Rasp de Flandrien kaas fijn.
0,5 l melk, 60 g bloem, 40 g boter
7
Maak een roux. Giet de melk erbij en blijf geduldig roeren tot je een bechamelsaus hebt. Smelt de geraspte kaas in de warme saus.
1 snuifje mosterdpoeder, 0,25 citroenen, 1 snuifje nootmuskaat, peper, zout
8
Kruid de kaassaus met peper, mosterdpoeder, zout, nootmuskaat en citroensap.
9
Meng de kaassaus onder de groenten in de pan. Haal de vulling van het vuur en hou even apart.

Het 'toertdeeg'

10
Verwarm de oven voor op 180°C.
165 ml Water, 225 g boter
11
Warm het water op in een pan op het vuur en smelt er de boter in.
600 g bloem
12
Weeg de bloem af in de mengkom van de keukenmachine en giet er het botermengsel bij.
1 ei
13
Voeg ook het ei en een snuif zout toe en laat de machine kneden tot het deeg begint te bollen.
14
Boter de taartvorm in en bestuif met bloem. Bestuif ook je werkblad met bloem.
15
Haal het deeg uit de keukenmachine en verdeel het in twee.
16
Rol beide helften van het deeg enkele millimeters dik uit. Gebruik de ene helft als bodem en leg ze in de vorm. Duw goed aan.
17
Stort de vulling uit op de taartbodem.
18
Leg er het tweede uitgerolde vel deeg bovenop en snijd het overtollige deeg weg met een mes.
19
Duw de twee vellen deeg samen en maak een insnijding in het bovenste vel deeg zodat de stoom wegkan tijdens het bakken.
1 eigeel, 0,5 dl melk
20
Doreer de bovenkant van de toert met een mengsel van eigeel en melk.
21
Bak de oven gedurende 40 minuten op 180°C. Serveer meteen. Smakelijk!