Rodekooltaart met appelen en spek
Rodekooltaart met appelen en spek
Rodekooltaart met appelen en spek
Rodekooltaart met appelen en spek
Ingrediënten
4 personen
Boter
150 g
Boter
Water
110 ml
Bloem
400 g
Zout
0,5 koffielepel
Zout
Ajuinen
3
Rode kolen
0,25
Rode wijn
0,1 l
Tijm
Laurier
Kruidnagels
3
Jeneverbessen
10
Bruine suiker
50 g
Rode wijnazijn
1 scheutje
Appels
2
Gezouten spek
400 g
Eierdooier
1
Melk
1 scheutje
Benodigdheden
Een keukenmachine met k vormig hulpstuk, een mandoline, vershoudfolie, een thee ei van roestvrij staal, een grove rasp, een taartvorm diameter ongeveer 20 cm, een deegrol
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het deeg
150 g boter, 110 ml Water
1
Doe de boter met het water in een steelpan en verwarm op het vuur tot de boter gesmolten is.
400 g bloem, 0,5 koffielepel zout
2
Doe de bloem en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Roer er de gesmolten boter door. Kneed tot een elastisch deeg met de keukenmachine.
3
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.
4
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
De vulling
boter
5
Smelt een klont boter of smout in een ruime stoofpot.
3 ajuinen
6
Pel de uien en snijd ze fijne ringen. Stoof ze in de boter.
0,25 rode kolen
7
Rasp er de rodekool bij. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een mandoline.
0,1 l rode wijn
8
Bevochtig met de rode wijn. Zet het deksel al even op de stoofpot.
tijm, laurier, 3 kruidnagels, 10 Jeneverbessen
9
Vul intussen een thee-ei met verse tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen. Leg de kruidenmix in de pot.
50 g bruine suiker, 1 scheutje Rode wijnazijn
10
Doe er de bruine suiker en een scheutje rode wijnazijn bij.
2 appels
11
Schil de appelen. Rasp ze met een grove rasp bij de rodekool. Zet het deksel terug op de pot.
400 g Gezouten spek
12
Snijd het spek in blokjes. Bak ze in een pan met wat boter.
De taart
13
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
14
Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit met een deegrol.
15
Leg het deeg in de vorm en duw de randen goed aan. Haal overtollig deeg weg. Dit gebruiken we later als deksel op de taart.
16
Doe de gebakken spekblokjes bij de rodekool. Haal het thee-ei met kruiden uit de pot.
zout
17
Breng extra op smaak met een snuifje zout.
18
Schep de rodekoolvulling in de taartvorm met het deeg.
19
Rol het resterende deeg uit en leg het als deksel op de vulling. Druk de randen aan met een vork.
20
Maak met een scherp mesje kleine insnijdingen in de bovenkant van de taart. Zo kan er tijdens het bakken wat stoom ontsnappen.
1 eierdooier, 1 scheutje melk
21
Klop de eierdooier los met een scheutje melk. Bestrijk er de bovenkant van de taart mee.
22
Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.
23
Ontvorm de warme taart. Werk voorzichtig en leg de taart omgekeerd op een groot plat bord. Tuimel ze nadien op een tweede bord of een serveerschotel.
24
Snijd in taartpunten en serveer eventueel met een toef waterkers.
Het deeg
150 g boter, 110 ml Water
1
Doe de boter met het water in een steelpan en verwarm op het vuur tot de boter gesmolten is.
400 g bloem, 0,5 koffielepel zout
2
Doe de bloem en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Roer er de gesmolten boter door. Kneed tot een elastisch deeg met de keukenmachine.
3
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.
4
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
De vulling
boter
5
Smelt een klont boter of smout in een ruime stoofpot.
3 ajuinen
6
Pel de uien en snijd ze fijne ringen. Stoof ze in de boter.
0,25 rode kolen
7
Rasp er de rodekool bij. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een mandoline.
0,1 l rode wijn
8
Bevochtig met de rode wijn. Zet het deksel al even op de stoofpot.
tijm, laurier, 3 kruidnagels, 10 Jeneverbessen
9
Vul intussen een thee-ei met verse tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen. Leg de kruidenmix in de pot.
50 g bruine suiker, 1 scheutje Rode wijnazijn
10
Doe er de bruine suiker en een scheutje rode wijnazijn bij.
2 appels
11
Schil de appelen. Rasp ze met een grove rasp bij de rodekool. Zet het deksel terug op de pot.
400 g Gezouten spek
12
Snijd het spek in blokjes. Bak ze in een pan met wat boter.
De taart
13
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
14
Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit met een deegrol.
15
Leg het deeg in de vorm en duw de randen goed aan. Haal overtollig deeg weg. Dit gebruiken we later als deksel op de taart.
16
Doe de gebakken spekblokjes bij de rodekool. Haal het thee-ei met kruiden uit de pot.
zout
17
Breng extra op smaak met een snuifje zout.
18
Schep de rodekoolvulling in de taartvorm met het deeg.
19
Rol het resterende deeg uit en leg het als deksel op de vulling. Druk de randen aan met een vork.
20
Maak met een scherp mesje kleine insnijdingen in de bovenkant van de taart. Zo kan er tijdens het bakken wat stoom ontsnappen.
1 eierdooier, 1 scheutje melk
21
Klop de eierdooier los met een scheutje melk. Bestrijk er de bovenkant van de taart mee.
22
Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.
23
Ontvorm de warme taart. Werk voorzichtig en leg de taart omgekeerd op een groot plat bord. Tuimel ze nadien op een tweede bord of een serveerschotel.
24
Snijd in taartpunten en serveer eventueel met een toef waterkers.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Boter
150 g
Boter
Water
110 ml
Bloem
400 g
Zout
0,5 koffielepel
Zout
Ajuinen
3
Rode kolen
0,25
Rode wijn
0,1 l
Tijm
Laurier
Kruidnagels
3
Jeneverbessen
10
Bruine suiker
50 g
Rode wijnazijn
1 scheutje
Appels
2
Gezouten spek
400 g
Eierdooier
1
Melk
1 scheutje
Rodekooltaart met appelen en spek
Rodekool heeft meer in zijn mars dan je denkt. Hou de klassieke combinatie met zwarte pens voor een andere keer. Vandaag verwerken we deze typische wintergroente in een hartige taart met appel en spekblokjes.Instructies
Het deeg
150 g boter, 110 ml Water
1
Doe de boter met het water in een steelpan en verwarm op het vuur tot de boter gesmolten is.
400 g bloem, 0,5 koffielepel zout
2
Doe de bloem en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Roer er de gesmolten boter door. Kneed tot een elastisch deeg met de keukenmachine.
3
Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.
4
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
De vulling
boter
5
Smelt een klont boter of smout in een ruime stoofpot.
3 ajuinen
6
Pel de uien en snijd ze fijne ringen. Stoof ze in de boter.
0,25 rode kolen
7
Rasp er de rodekool bij. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een mandoline.
0,1 l rode wijn
8
Bevochtig met de rode wijn. Zet het deksel al even op de stoofpot.
tijm, laurier, 3 kruidnagels, 10 Jeneverbessen
9
Vul intussen een thee-ei met verse tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen. Leg de kruidenmix in de pot.
50 g bruine suiker, 1 scheutje Rode wijnazijn
10
Doe er de bruine suiker en een scheutje rode wijnazijn bij.
2 appels
11
Schil de appelen. Rasp ze met een grove rasp bij de rodekool. Zet het deksel terug op de pot.
400 g Gezouten spek
12
Snijd het spek in blokjes. Bak ze in een pan met wat boter.
De taart
13
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
14
Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit met een deegrol.
15
Leg het deeg in de vorm en duw de randen goed aan. Haal overtollig deeg weg. Dit gebruiken we later als deksel op de taart.
16
Doe de gebakken spekblokjes bij de rodekool. Haal het thee-ei met kruiden uit de pot.
zout
17
Breng extra op smaak met een snuifje zout.
18
Schep de rodekoolvulling in de taartvorm met het deeg.
19
Rol het resterende deeg uit en leg het als deksel op de vulling. Druk de randen aan met een vork.
20
Maak met een scherp mesje kleine insnijdingen in de bovenkant van de taart. Zo kan er tijdens het bakken wat stoom ontsnappen.
1 eierdooier, 1 scheutje melk
21
Klop de eierdooier los met een scheutje melk. Bestrijk er de bovenkant van de taart mee.
22
Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.
23
Ontvorm de warme taart. Werk voorzichtig en leg de taart omgekeerd op een groot plat bord. Tuimel ze nadien op een tweede bord of een serveerschotel.
24
Snijd in taartpunten en serveer eventueel met een toef waterkers.