Instructies

4 personen

Het deeg

150 g boter, 110 ml Water
1

Doe de boter met het water in een steelpan en verwarm op het vuur tot de boter gesmolten is.

400 g bloem, 0,5 koffielepel zout
2

Doe de bloem en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Roer er de gesmolten boter door. Kneed tot een elastisch deeg met de keukenmachine.

3

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minstens een uur rusten in de koelkast.

4

Verwarm de oven voor tot 175 °C.

De vulling

boter
5

Smelt een klont boter of smout in een ruime stoofpot.

3 ajuinen
6

Pel de uien en snijd ze fijne ringen. Stoof ze in de boter.

0,25 rode kolen
7

Rasp er de rodekool bij. Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik een mandoline.

0,1 l rode wijn
8

Bevochtig met de rode wijn. Zet het deksel al even op de stoofpot.

tijm, laurier, 3 kruidnagels, 10 Jeneverbessen
9

Vul intussen een thee-ei met verse tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen. Leg de kruidenmix in de pot.

50 g bruine suiker, 1 scheutje Rode wijnazijn
10

Doe er de bruine suiker en een scheutje rode wijnazijn bij.

2 appels
11

Schil de appelen. Rasp ze met een grove rasp bij de rodekool. Zet het deksel terug op de pot.

400 g Gezouten spek
12

Snijd het spek in blokjes. Bak ze in een pan met wat boter.

De taart

13

Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.

14

Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit met een deegrol.

15

Leg het deeg in de vorm en duw de randen goed aan. Haal overtollig deeg weg. Dit gebruiken we later als deksel op de taart.

16

Doe de gebakken spekblokjes bij de rodekool. Haal het thee-ei met kruiden uit de pot.

zout
17

Breng extra op smaak met een snuifje zout.

18

Schep de rodekoolvulling in de taartvorm met het deeg.

19

Rol het resterende deeg uit en leg het als deksel op de vulling. Druk de randen aan met een vork.

20

Maak met een scherp mesje kleine insnijdingen in de bovenkant van de taart. Zo kan er tijdens het bakken wat stoom ontsnappen.

1 eierdooier, 1 scheutje melk
21

Klop de eierdooier los met een scheutje melk. Bestrijk er de bovenkant van de taart mee.

22

Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.

23

Ontvorm de warme taart. Werk voorzichtig en leg de taart omgekeerd op een groot plat bord. Tuimel ze nadien op een tweede bord of een serveerschotel.

24

Snijd in taartpunten en serveer eventueel met een toef waterkers.