
Een meubelgigant heeft deze balletjes populair gemaakt in de Lage Landen. De handleiding is dan ook bijzonder eenvoudig. Ze zijn niet van gisteren, die Zweden, en dit gerecht bewijst dat ze een goeie smaak hebben.
Ingrediënten
- 300 g veenbes
- 70 g suiker
- 1 liter groente- of vleesbouillon
- 500 g gehakt
- 2 sjalot
- 50 g paneermeel
- 1 theelepel all spice berry
- 1 klontje boter
- peper
- zout
- 2 ei
- 1 dl room
- 1 cognac
- peper
- zout
- 800 g aardappel
- 40 g boter
- 1 scheutje melk
- 1 snuifje zout
Benodigdheden
- passe-vite (een roerzeef)
- een koffiemolen
Bereiding
Voorbereiding
De Zweedse balletjes
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
‘Old spice berry’ leerde Jeroen kennen op Jamaica. De besjes zijn iets moeilijker te vinden. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
Breng de bouillon aan de kook.
Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.