dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Zweedse balletjes (thumbnail)Zweedse balletjes

Zweedse balletjes

1u 10m
15
92%
6.8K
Recepten

Zweedse balletjes

Een meubelgigant heeft deze balletjes populair gemaakt in de Lage Landen. De handleiding is dan ook bijzonder eenvoudig. Ze zijn niet van gisteren, die Zweden, en dit gerecht bewijst dat ze een goeie smaak hebben.
Zweedse balletjes (thumbnail)Zweedse balletjes

Zweedse balletjes

1u 10m
15
92%
6.8K
Recepten

Zweedse balletjes

Een meubelgigant heeft deze balletjes populair gemaakt in de Lage Landen. De handleiding is dan ook bijzonder eenvoudig. Ze zijn niet van gisteren, die Zweden, en dit gerecht bewijst dat ze een goeie smaak hebben.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u 10m
Ingrediënten15
Beoordeling92%
Aantal likes6.8K

Ingrediënten

4 personen
Suiker
70 g
Natuurlijke zoetmaker (thumbnail)Natuurlijke zoetmaker
Natuurlijke zoetmakerBananen of dadels als suikervervanger
Gehakt
500 g
Veenbessen
300 g
Groente- of vleesbouillon
1 l
Sjalotten
2
Paneermeel
50 g
All spice berry
1 tl
Boter
1 klontje
Boter
40 g
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Room
0,1 l
Cognac
1
Aardappelen
800 g
Melk
1 scheutje
Eieren
2

Benodigdheden

Passe vite een roerzeef, een koffiemolen

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Natuurlijke zoetmaker (thumbnail)Natuurlijke zoetmaker
Natuurlijke zoetmaker
Bananen of dadels als suikervervanger
Wist je dat…?  De beste, meest natuurlijke suikervervangers zijn bananen en medjoul-dadels. Het zijn heerlijk zoete en voedzame vervangers van suiker die je makkelijk in gebak of andere desserts kan gebruiken. Geniet gewoon bourgondisch én gezond tegelijk!

Instructies

Voorbereiding

300 g veenbessen, 70 g suiker
1
Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Natuurlijke zoetmaker (thumbnail)Natuurlijke zoetmaker
Wist je dat…?  De beste, meest natuurlijke suikervervangers zijn bananen en medjoul-dadels. Het zijn heerlijk zoete en voedzame vervangers van suiker die je makkelijk in gebak of andere desserts kan gebruiken. Geniet gewoon bourgondisch én gezond tegelijk!
2
Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.

De Zweedse balletjes

1 l groente- of vleesbouillon, 500 g gehakt, 2 Sjalotten, 50 g paneermeel, 1 tl all spice berry, 1 klontje boter, peper, zout, 2 eieren
3
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
Ad door Lekker van bij ons
Nog lekkerder met ons beste vlees ooit (thumbnail)Nog lekkerder met ons beste vlees ooit
Wat goed is, hoeft niet van ver te komen... Vlees van bij ons is kwaliteitsvol, eerlijk en traceerbaar. Het reist geen duizenden kilometers, maar komt recht van bij onze boeren, die hun vak kennen en met zorg kweken. Door te kiezen voor lokaal vlees, kies je voor smaak, kwaliteit, de minste voedselkilometers én steun je onze landbouwers.
4
Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
5
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
6
‘Old spice berry’ leerde Jeroen kennen op Jamaica. De besjes zijn iets moeilijker te vinden. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
7
Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
8
Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
9
Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
10
Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
11
Breng de bouillon aan de kook.
12
Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
13
Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
14
Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.

De warme saus

0,1 l Room, 1 cognac, peper, zout
15
Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen: blijf uit de buurt van de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
16
Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.

De smeuïge aardappelpuree

800 g aardappelen, 40 g boter, 1 scheutje melk, 1 snuifje zout
17
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
18
Draai de uitgelekte en gekookte aardappelen door de ‘passe vite’ (roerzeef). Zo krijg je een fluweelzachte puree.
19
Doe de puree in een kookpot, op een matig vuur. Voeg wat boter en een ei toe, wat melk en een beetje zout. Proef tot je de puree krijgt die je verkiest, al dan niet extra rijkelijk.

Afwerking

20
Roer in de pot met ontdooide veenbessen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
21
Verwarm (indien nodig) de balletjes nog even in de pan met cognacsaus.
22
Serveer elke fan van de Zweedse keuken een portie balletjes met roomsaus. Schep er puree bij met een beetje koude veenbessensaus.
1
Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
2
Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Natuurlijke zoetmaker (thumbnail)Natuurlijke zoetmaker
Natuurlijke zoetmaker
Bananen of dadels als suikervervanger
Wist je dat…?  De beste, meest natuurlijke suikervervangers zijn bananen en medjoul-dadels. Het zijn heerlijk zoete en voedzame vervangers van suiker die je makkelijk in gebak of andere desserts kan gebruiken. Geniet gewoon bourgondisch én gezond tegelijk!

Instructies

Voorbereiding

300 g veenbessen, 70 g suiker
1
Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter
Natuurlijke zoetmaker (thumbnail)Natuurlijke zoetmaker
Wist je dat…?  De beste, meest natuurlijke suikervervangers zijn bananen en medjoul-dadels. Het zijn heerlijk zoete en voedzame vervangers van suiker die je makkelijk in gebak of andere desserts kan gebruiken. Geniet gewoon bourgondisch én gezond tegelijk!
2
Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.

De Zweedse balletjes

1 l groente- of vleesbouillon, 500 g gehakt, 2 Sjalotten, 50 g paneermeel, 1 tl all spice berry, 1 klontje boter, peper, zout, 2 eieren
3
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
Ad door Lekker van bij ons
Nog lekkerder met ons beste vlees ooit (thumbnail)Nog lekkerder met ons beste vlees ooit
Wat goed is, hoeft niet van ver te komen... Vlees van bij ons is kwaliteitsvol, eerlijk en traceerbaar. Het reist geen duizenden kilometers, maar komt recht van bij onze boeren, die hun vak kennen en met zorg kweken. Door te kiezen voor lokaal vlees, kies je voor smaak, kwaliteit, de minste voedselkilometers én steun je onze landbouwers.
4
Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
5
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
6
‘Old spice berry’ leerde Jeroen kennen op Jamaica. De besjes zijn iets moeilijker te vinden. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
7
Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
8
Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
9
Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
10
Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
11
Breng de bouillon aan de kook.
12
Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
13
Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
14
Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.

De warme saus

0,1 l Room, 1 cognac, peper, zout
15
Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen: blijf uit de buurt van de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
16
Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.

De smeuïge aardappelpuree

800 g aardappelen, 40 g boter, 1 scheutje melk, 1 snuifje zout
17
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
18
Draai de uitgelekte en gekookte aardappelen door de ‘passe vite’ (roerzeef). Zo krijg je een fluweelzachte puree.
19
Doe de puree in een kookpot, op een matig vuur. Voeg wat boter en een ei toe, wat melk en een beetje zout. Proef tot je de puree krijgt die je verkiest, al dan niet extra rijkelijk.

Afwerking

20
Roer in de pot met ontdooide veenbessen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
21
Verwarm (indien nodig) de balletjes nog even in de pan met cognacsaus.
22
Serveer elke fan van de Zweedse keuken een portie balletjes met roomsaus. Schep er puree bij met een beetje koude veenbessensaus.
1
Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
2
Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.

Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Zweedse balletjes (thumbnail)Zweedse balletjes
4 personen
1u 10m
Ingrediënten
Veenbessen
300 g
Suiker
70 g
Groente- of vleesbouillon
1 l
Gehakt
500 g
Sjalotten
2
Paneermeel
50 g
All spice berry
1 tl
Boter
1 klontje
Boter
40 g
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Room
0,1 l
Cognac
1
Aardappelen
800 g
Melk
1 scheutje
Eieren
2

Zweedse balletjes

Een meubelgigant heeft deze balletjes populair gemaakt in de Lage Landen. De handleiding is dan ook bijzonder eenvoudig. Ze zijn niet van gisteren, die Zweden, en dit gerecht bewijst dat ze een goeie smaak hebben.
Instructies

Voorbereiding

300 g veenbessen, 70 g suiker
1
Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
2
Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.

De Zweedse balletjes

1 l groente- of vleesbouillon, 500 g gehakt, 2 Sjalotten, 50 g paneermeel, 1 tl all spice berry, 1 klontje boter, peper, zout, 2 eieren
3
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
4
Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
5
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
6
‘Old spice berry’ leerde Jeroen kennen op Jamaica. De besjes zijn iets moeilijker te vinden. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
7
Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
8
Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
9
Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
10
Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
11
Breng de bouillon aan de kook.
12
Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
13
Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
14
Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.

De warme saus

0,1 l Room, 1 cognac, peper, zout
15
Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen: blijf uit de buurt van de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
16
Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.

De smeuïge aardappelpuree

800 g aardappelen, 40 g boter, 1 scheutje melk, 1 snuifje zout
17
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
18
Draai de uitgelekte en gekookte aardappelen door de ‘passe vite’ (roerzeef). Zo krijg je een fluweelzachte puree.
19
Doe de puree in een kookpot, op een matig vuur. Voeg wat boter en een ei toe, wat melk en een beetje zout. Proef tot je de puree krijgt die je verkiest, al dan niet extra rijkelijk.

Afwerking

20
Roer in de pot met ontdooide veenbessen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
21
Verwarm (indien nodig) de balletjes nog even in de pan met cognacsaus.
22
Serveer elke fan van de Zweedse keuken een portie balletjes met roomsaus. Schep er puree bij met een beetje koude veenbessensaus.