Instructies
4 personen
Voorbereiding
300 g veenbessen, 70 g suiker
1
Ontdooi en verhit een portie vlees- of groentebouillon. Hierin gaar je straks de vleesballetjes. Wie weinig tijd heeft kan ook kiezen voor water met een bouillonblokje.
2
Giet de diepgevroren veenbessen in een schaaltje en strooi er de suiker over. Laat de besjes ontdooien, terwijl de suiker oplost in het bessensap.
De Zweedse balletjes
1 l groente- of vleesbouillon, 500 g gehakt, 2 Sjalotten, 50 g paneermeel, 1 tl all spice berry, 1 klontje boter, peper, zout, 2 eieren
3
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
Ad door De Nieuwe Levensgenieter

Wist je dat...? Door een deel van je gehakt door linzen te vervangen, geef je je gerecht een vollere smaak. Linzen zitten ook vol vezels: goed voor je darmen (bewezen beschermend effect tegen darmkanker). Plus, je krijgt zo minder bewerkt vlees binnen. Geniet van deze gezonde twist aan jouw favoriete gerecht!
4
Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
5
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
6
‘Old spice berry’ leerde Jeroen kennen op Jamaica. De besjes zijn iets moeilijker te vinden. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot…
7
Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
8
Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
9
Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
10
Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
11
Breng de bouillon aan de kook.
12
Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
13
Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
14
Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.
De warme saus
0,1 l Room, 1 cognac, peper, zout
15
Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen: blijf uit de buurt van de dampkap en hou kinderen uit de buurt.
16
Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.
De smeuïge aardappelpuree
800 g aardappelen, 40 g boter, 1 scheutje melk, 1 snuifje zout
17
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
18
Draai de uitgelekte en gekookte aardappelen door de ‘passe vite’ (roerzeef). Zo krijg je een fluweelzachte puree.
19
Doe de puree in een kookpot, op een matig vuur. Voeg wat boter en een ei toe, wat melk en een beetje zout. Proef tot je de puree krijgt die je verkiest, al dan niet extra rijkelijk.
Afwerking
20
Roer in de pot met ontdooide veenbessen, totdat de suiker helemaal is opgelost.
21
Verwarm (indien nodig) de balletjes nog even in de pan met cognacsaus.
22