Zuurkoolschotel
Zuurkoolschotel
Zelden zoeken we inspiratie in de Duitse keuken. Maar als ze ergens straf in zijn, dan is het wel zo’n heerlijke zuurkoolschotel met diverse stukjes en soorten varkensvlees erin. Om de zure smaak wat milder te maken, gebruikt Jeroen een paar appels als geheim wapen. Laat de pot voldoende lang sudderen voor je begint te serveren.
Zuurkoolschotel
Zuurkoolschotel
Zelden zoeken we inspiratie in de Duitse keuken. Maar als ze ergens straf in zijn, dan is het wel zo’n heerlijke zuurkoolschotel met diverse stukjes en soorten varkensvlees erin. Om de zure smaak wat milder te maken, gebruikt Jeroen een paar appels als geheim wapen. Laat de pot voldoende lang sudderen voor je begint te serveren.
Ingrediënten
4 personen
Casselerribben
600 g
Spek
200 g
Worsten
4
Spiering
200 g
Varkenshammetjes
2
Zuurkool
1.000 g
Uien
3
Witte wijn
0,2 l
Appels
2
Laurierblaadjes
4
Kruidnagels
2
Jeneverbessen
6
Peperbolletjes
6
Korianderzaad
1 tl
Reuzel
2 el
Mosterd
Zout
Aardappelen
700 g
Benodigdheden
Een vijzel, een koffiefilter, een grove rasp, een eindje keukentouw
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Zuurkoolschotel
600 g casselerribben, 200 g spek, 4 Worsten, 200 g spiering, 2 varkenshammetjes, 1.000 g Zuurkool, 3 uien, 0,2 l witte wijn, 2 appels, 4 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 6 Jeneverbessen, 6 peperbolletjes, 1 tl korianderzaad, 2 el reuzel, mosterd, zout, 700 g aardappelen
1
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een deel van de reuzel (smout) in. Je kunt in dit geval ook boter gebruiken.
2
Pel de uien en snipper ze fijn. Stoof ze zacht in het gesmolten vet.
3
Schil de appels en rasp ze fijn met een grove rasp. Vermijd dat je stukjes van het klokhuis raspt. De appel zal de zure smaak van de kool wat verfijnen en milder maken.
4
Doe de appelsnippers bij de stukjes ui en laat ze even zacht meestoven.
5
Voeg nu de zuurkool toe. Roer in de pot tot alles goed gemengd is en zet het vuur af.
6
Bereid het vlees voor: Snijd de lap gezouten spek in grote stukken. Doe hetzelfde met de lappen casselerrib, de spiering en de Poolse worst. Laat de hammetjes en de Frankfurter worsten op z’n geheel.
7
Doe de kruidnagels, de peperbollen, de jeneverbessen en de korianderzaadjes in de vijzel en kneus ze tot een grof kruidenmengsel.
8
Neem de koffiefilter om er een kruidenbuiltje van te maken. Doe het kruidenmengsel erin, samen met de blaadjes laurier. Vouw de filter dicht en bind er wat keukentouw omheen.
9
Neem een (tweede) grote stoofpot. Hou er rekening mee dat alle ingrediënten erin moeten kunnen. Zet de pot op een matig vuur en voeg opnieuw een portie reuzel toe. Ook hier kan je kiezen voor wat boter.
10
Leg het spek in de hete reuzel en bak het kort. Schep daarop een laag zuurkool. Dan is het de beurt aan de andere stukken vlees. Hou de worsten nog even opzij.
11
Schep opnieuw een laag zuurkool en leg vervolgens de worsten in de pot. Doe ook het kruidenbuiltje erbij. Schep de rest van de zuurkool in de pot en schenk de wijn erbij. Een Riesling is hiervoor perfect geschikt.
12
Laat de zuurkoolschotel minstens een uur sudderen op een zacht vuur.
13
Kook tussendoor de aardappelen gaar in licht gezouten water.
14
Proef de zuurkoolschotel. Voeg enkel extra zout toe indien nodig.
15
Serveer iedereen een flinke portie zuurkool met enkele stukken vlees naar keuze. Leg er gekookte aardappelen bij en werk het bord af met een lepeltje mosterd.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zuurkoolschotel
600 g casselerribben, 200 g spek, 4 Worsten, 200 g spiering, 2 varkenshammetjes, 1.000 g Zuurkool, 3 uien, 0,2 l witte wijn, 2 appels, 4 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 6 Jeneverbessen, 6 peperbolletjes, 1 tl korianderzaad, 2 el reuzel, mosterd, zout, 700 g aardappelen
1
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een deel van de reuzel (smout) in. Je kunt in dit geval ook boter gebruiken.
2
Pel de uien en snipper ze fijn. Stoof ze zacht in het gesmolten vet.
3
Schil de appels en rasp ze fijn met een grove rasp. Vermijd dat je stukjes van het klokhuis raspt. De appel zal de zure smaak van de kool wat verfijnen en milder maken.
4
Doe de appelsnippers bij de stukjes ui en laat ze even zacht meestoven.
5
Voeg nu de zuurkool toe. Roer in de pot tot alles goed gemengd is en zet het vuur af.
6
Bereid het vlees voor: Snijd de lap gezouten spek in grote stukken. Doe hetzelfde met de lappen casselerrib, de spiering en de Poolse worst. Laat de hammetjes en de Frankfurter worsten op z’n geheel.
7
Doe de kruidnagels, de peperbollen, de jeneverbessen en de korianderzaadjes in de vijzel en kneus ze tot een grof kruidenmengsel.
8
Neem de koffiefilter om er een kruidenbuiltje van te maken. Doe het kruidenmengsel erin, samen met de blaadjes laurier. Vouw de filter dicht en bind er wat keukentouw omheen.
9
Neem een (tweede) grote stoofpot. Hou er rekening mee dat alle ingrediënten erin moeten kunnen. Zet de pot op een matig vuur en voeg opnieuw een portie reuzel toe. Ook hier kan je kiezen voor wat boter.
10
Leg het spek in de hete reuzel en bak het kort. Schep daarop een laag zuurkool. Dan is het de beurt aan de andere stukken vlees. Hou de worsten nog even opzij.
11
Schep opnieuw een laag zuurkool en leg vervolgens de worsten in de pot. Doe ook het kruidenbuiltje erbij. Schep de rest van de zuurkool in de pot en schenk de wijn erbij. Een Riesling is hiervoor perfect geschikt.
12
Laat de zuurkoolschotel minstens een uur sudderen op een zacht vuur.
13
Kook tussendoor de aardappelen gaar in licht gezouten water.
14
Proef de zuurkoolschotel. Voeg enkel extra zout toe indien nodig.
15
Serveer iedereen een flinke portie zuurkool met enkele stukken vlees naar keuze. Leg er gekookte aardappelen bij en werk het bord af met een lepeltje mosterd.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Casselerribben
600 g
Spek
200 g
Worsten
4
Spiering
200 g
Varkenshammetjes
2
Zuurkool
1.000 g
Uien
3
Witte wijn
0,2 l
Appels
2
Laurierblaadjes
4
Kruidnagels
2
Jeneverbessen
6
Peperbolletjes
6
Korianderzaad
1 tl
Reuzel
2 el
Mosterd
Zout
Aardappelen
700 g
Zuurkoolschotel
Zelden zoeken we inspiratie in de Duitse keuken. Maar als ze ergens straf in zijn, dan is het wel zo’n heerlijke zuurkoolschotel met diverse stukjes en soorten varkensvlees erin. Om de zure smaak wat milder te maken, gebruikt Jeroen een paar appels als geheim wapen. Laat de pot voldoende lang sudderen voor je begint te serveren.Instructies
Zuurkoolschotel
600 g casselerribben, 200 g spek, 4 Worsten, 200 g spiering, 2 varkenshammetjes, 1.000 g Zuurkool, 3 uien, 0,2 l witte wijn, 2 appels, 4 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, 6 Jeneverbessen, 6 peperbolletjes, 1 tl korianderzaad, 2 el reuzel, mosterd, zout, 700 g aardappelen
1
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en doe er een deel van de reuzel (smout) in. Je kunt in dit geval ook boter gebruiken.
2
Pel de uien en snipper ze fijn. Stoof ze zacht in het gesmolten vet.
3
Schil de appels en rasp ze fijn met een grove rasp. Vermijd dat je stukjes van het klokhuis raspt. De appel zal de zure smaak van de kool wat verfijnen en milder maken.
4
Doe de appelsnippers bij de stukjes ui en laat ze even zacht meestoven.
5
Voeg nu de zuurkool toe. Roer in de pot tot alles goed gemengd is en zet het vuur af.
6
Bereid het vlees voor: Snijd de lap gezouten spek in grote stukken. Doe hetzelfde met de lappen casselerrib, de spiering en de Poolse worst. Laat de hammetjes en de Frankfurter worsten op z’n geheel.
7
Doe de kruidnagels, de peperbollen, de jeneverbessen en de korianderzaadjes in de vijzel en kneus ze tot een grof kruidenmengsel.
8
Neem de koffiefilter om er een kruidenbuiltje van te maken. Doe het kruidenmengsel erin, samen met de blaadjes laurier. Vouw de filter dicht en bind er wat keukentouw omheen.
9
Neem een (tweede) grote stoofpot. Hou er rekening mee dat alle ingrediënten erin moeten kunnen. Zet de pot op een matig vuur en voeg opnieuw een portie reuzel toe. Ook hier kan je kiezen voor wat boter.
10
Leg het spek in de hete reuzel en bak het kort. Schep daarop een laag zuurkool. Dan is het de beurt aan de andere stukken vlees. Hou de worsten nog even opzij.
11
Schep opnieuw een laag zuurkool en leg vervolgens de worsten in de pot. Doe ook het kruidenbuiltje erbij. Schep de rest van de zuurkool in de pot en schenk de wijn erbij. Een Riesling is hiervoor perfect geschikt.
12
Laat de zuurkoolschotel minstens een uur sudderen op een zacht vuur.
13
Kook tussendoor de aardappelen gaar in licht gezouten water.
14
Proef de zuurkoolschotel. Voeg enkel extra zout toe indien nodig.
15
Serveer iedereen een flinke portie zuurkool met enkele stukken vlees naar keuze. Leg er gekookte aardappelen bij en werk het bord af met een lepeltje mosterd.