Zeebarbeel met fijne groentjes, botersaus en grijze garnalen

Er wordt weer feestelijk en tegelijk lekker old school gekookt bij Dagelijkse kost! Jeroen serveert gebakken zeebarbeel in een rijke botersaus op basis van garnalen met fijne gestoofde groentjes, klassieke kasteelaardappelen en handgepelde grijze garnalen.

Ingrediënten

  • 500 g grijze garnalen
  • 1 klont boter
  • 1 ajuin
  • 2 teentje look
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 5 cl cognac
  • 2 dl witte wijn
  • enkele takjes tijm
  • 1 steranijs
  • enkele blaadjes laurier
  • een snuif chiliflakes
  • 3 dl room
  • 800 g aardappel
  • een scheutje olijfolie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje look
  • 2 wortel
  • 2 stengel prei
  • 2 stengel selder
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 klontje boter
  • peper
  • keukenzout
  • 600 g zeebarbeel
  • 1 klont boter
  • een snuif keukenzout

Benodigdheden

  • zeef
  • mixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De botersaus

Pel de grijze garnalen en hou de pantsers even apart. De grijze garnalen houden we apart voor de afwerking.

Zet een pan op het vuur en laat er een klont boter in smelten.

Pel, snijd en stoof de ui aan in boter. Voeg de pantsers toe.

Pel de look, snijd hem grof en voeg hem toe. Laat het geheel even bakken.

Voeg de tomatenpuree aan de pantsers toe en laat even meebakken.

Giet er een scheut cognac bij, breng het geheel aan de kook en laat wat inkoken. Voeg de witte wijn toe en laat weer inkoken.

Voeg de tijm, de steranijs, de laurier en de chiliflakes toe.

Voeg ten slotte, als de witte wijn bijna is ingekookt, de room toe en breng de saus weer aan de kook.

De fijne groentjes

Schil de aardappelen in de vorm van een tonnetje en kook ze gaar in gezouten water.

Zet een nieuwe pot op het vuur en laat er een scheutje olijfolie in heet worden.

Pel de sjalot. Snipper de sjalot fijn en stoof ze aan in de olie. Pel en plet de look, snijd fijn en voeg hem toe.

Schil de wortelen, snijd ze in blokjes en stoof ze mee aan.

Spoel de selder en de prei, snijd beide in kleine blokjes en stoof ze mee aan.

Duw ondertussen de gemaakte saus door een zeef en vang ze op in een steelpan.

Breng de saus op een zacht vuurtje aan de kook.

De vis

Zet een pan op het vuur en laat er een klontje boter en een scheutje olie in heet worden.

Haal de graatjes uit de zeebarbeel. Kruid de vis met peper en zout en bak ‘m op het vel goudbruin in de boter.

Afwerken

Voeg een klont boter toe aan de bereide saus, kruid met een snuif zout en zet er de mixer in, zodat je een schuimige romige saus hebt.

Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn en schep ze op een bord.

Lepel er wat gestoofde groenten bij, schik de vis op een bord en lepel er wat saus over.

Werk af met wat grijze garnalen.

Zeebarbeel met fijne groentjes, botersaus en grijze garnalen