Yoghurt met karamel van druiven en crumble met peperkoek
Yoghurt met karamel van druiven en crumble met peperkoek
Een druif is op zich al een perfect stukje fruit. Puur natuur smaakt ze altijd en overal. Bovendien worden in ons land de allerbeste exemplaren geteeld. Je kan uiteraard ook met druiven aan de slag om een origineel yoghurtdessert te bereiden. De crumble zorgt voor wat textuur in het bord en de karamel met druivensap vervangt suiker.
Yoghurt met karamel van druiven en crumble met peperkoek
Yoghurt met karamel van druiven en crumble met peperkoek
Een druif is op zich al een perfect stukje fruit. Puur natuur smaakt ze altijd en overal. Bovendien worden in ons land de allerbeste exemplaren geteeld. Je kan uiteraard ook met druiven aan de slag om een origineel yoghurtdessert te bereiden. De crumble zorgt voor wat textuur in het bord en de karamel met druivensap vervangt suiker.
Ingrediënten
4 personen
Peperkoek
50 g
Boter
50 g
Bloem
50 g
Suiker
80 g
Druivensap
75 ml
Druiven
20
Yoghurt
500 g
Limoen
1
Benodigdheden
Blender, een blender, een fijne rasp
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voor de crumble
50 g peperkoek, 50 g boter, 50 g bloem, 30 g suiker
1
Een crumble is een soort verkruimeld koekjesdeeg. Weeg alle ingrediënten voor de crumble zorgvuldig af.
2
Doe de peperkoek, de boter, de suiker en de bloem in de beker van de blender en mix alles heel kort. Dit hoeft geen perfect egaal mengsel te zijn.
3
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de bakplaat aan de kant.
4
Bedek de ovenschaal met een vel bakpapier of een bakmatje van siliconen. Leg het crumble-deeg op de schaal en druk het aan tot een dikke platte koek.
5
Bak deze ‘koek’ goudbruin in een oven van 180°C. Reken ongeveer 15 minuten, al kan je het resultaat best regelmatig controleren.
6
Laat de gebakken crumble-koek afkoelen.
7
Verkruimel het gebak tot crumble. Behoud onregelmatige kruimels.
Voor de karamel
50 g suiker, 75 ml druivensap
8
Doe de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water aan toe.
9
Zet de pan op een hoog vuur. Als het water verdampt is, zal de gesmolten suiker (snel) kleuren.
10
Zodra je een lichtbruine karamel krijgt (‘blonde karamel’), schenk je voorzichtig het druivensap en de balsamico erbij. Let op voor spatten!
11
Laat de suiker opnieuw oplossen in het vocht.
12
Nu moet je enkel nog de juiste dikte van de karamel bepalen. Doe de test en druppel een beetje karamel op een bord en laat ze afkoelen. Als de gekoelde karamel stroperig is (en niet te stevig) dan is ze klaar. Haal de pot meteen van het vuur en laat de karamel afkoelen. Om de karamel lopender te maken voeg je extra druivensap toe. Om ze steviger te maken is er extra suiker nodig.
Voor de afwerking
20 druiven, 500 g Yoghurt, 1 limoen
13
Snij de druiven in kwartjes. Verwijder de dikste pitten en verzamel het gesneden fruit in een schaal.
14
Giet de yoghurt in een schaal en rasp er wat (groene) zeste van de limoen bij.
15
Snij de limoen door en druppel een scheutje van het sap bij de yoghurt. Meng alles.
16
Serveer het dessert in een diep bord of individiuele schaaltjes.
17
Schep een portie yoghurt in het bord en leg er partjes van de blauwe en witte druiven over.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voor de crumble
50 g peperkoek, 50 g boter, 50 g bloem, 30 g suiker
1
Een crumble is een soort verkruimeld koekjesdeeg. Weeg alle ingrediënten voor de crumble zorgvuldig af.
2
Doe de peperkoek, de boter, de suiker en de bloem in de beker van de blender en mix alles heel kort. Dit hoeft geen perfect egaal mengsel te zijn.
3
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de bakplaat aan de kant.
4
Bedek de ovenschaal met een vel bakpapier of een bakmatje van siliconen. Leg het crumble-deeg op de schaal en druk het aan tot een dikke platte koek.
5
Bak deze ‘koek’ goudbruin in een oven van 180°C. Reken ongeveer 15 minuten, al kan je het resultaat best regelmatig controleren.
6
Laat de gebakken crumble-koek afkoelen.
7
Verkruimel het gebak tot crumble. Behoud onregelmatige kruimels.
Voor de karamel
50 g suiker, 75 ml druivensap
8
Doe de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water aan toe.
9
Zet de pan op een hoog vuur. Als het water verdampt is, zal de gesmolten suiker (snel) kleuren.
10
Zodra je een lichtbruine karamel krijgt (‘blonde karamel’), schenk je voorzichtig het druivensap en de balsamico erbij. Let op voor spatten!
11
Laat de suiker opnieuw oplossen in het vocht.
12
Nu moet je enkel nog de juiste dikte van de karamel bepalen. Doe de test en druppel een beetje karamel op een bord en laat ze afkoelen. Als de gekoelde karamel stroperig is (en niet te stevig) dan is ze klaar. Haal de pot meteen van het vuur en laat de karamel afkoelen. Om de karamel lopender te maken voeg je extra druivensap toe. Om ze steviger te maken is er extra suiker nodig.
Voor de afwerking
20 druiven, 500 g Yoghurt, 1 limoen
13
Snij de druiven in kwartjes. Verwijder de dikste pitten en verzamel het gesneden fruit in een schaal.
14
Giet de yoghurt in een schaal en rasp er wat (groene) zeste van de limoen bij.
15
Snij de limoen door en druppel een scheutje van het sap bij de yoghurt. Meng alles.
16
Serveer het dessert in een diep bord of individiuele schaaltjes.
17
Schep een portie yoghurt in het bord en leg er partjes van de blauwe en witte druiven over.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Peperkoek
50 g
Boter
50 g
Bloem
50 g
Suiker
80 g
Druivensap
75 ml
Druiven
20
Yoghurt
500 g
Limoen
1
Yoghurt met karamel van druiven en crumble met peperkoek
Een druif is op zich al een perfect stukje fruit. Puur natuur smaakt ze altijd en overal. Bovendien worden in ons land de allerbeste exemplaren geteeld. Je kan uiteraard ook met druiven aan de slag om een origineel yoghurtdessert te bereiden. De crumble zorgt voor wat textuur in het bord en de karamel met druivensap vervangt suiker.Instructies
Voor de crumble
50 g peperkoek, 50 g boter, 50 g bloem, 30 g suiker
1
Een crumble is een soort verkruimeld koekjesdeeg. Weeg alle ingrediënten voor de crumble zorgvuldig af.
2
Doe de peperkoek, de boter, de suiker en de bloem in de beker van de blender en mix alles heel kort. Dit hoeft geen perfect egaal mengsel te zijn.
3
Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de bakplaat aan de kant.
4
Bedek de ovenschaal met een vel bakpapier of een bakmatje van siliconen. Leg het crumble-deeg op de schaal en druk het aan tot een dikke platte koek.
5
Bak deze ‘koek’ goudbruin in een oven van 180°C. Reken ongeveer 15 minuten, al kan je het resultaat best regelmatig controleren.
6
Laat de gebakken crumble-koek afkoelen.
7
Verkruimel het gebak tot crumble. Behoud onregelmatige kruimels.
Voor de karamel
50 g suiker, 75 ml druivensap
8
Doe de suiker in een pannetje en voeg er een scheutje water aan toe.
9
Zet de pan op een hoog vuur. Als het water verdampt is, zal de gesmolten suiker (snel) kleuren.
10
Zodra je een lichtbruine karamel krijgt (‘blonde karamel’), schenk je voorzichtig het druivensap en de balsamico erbij. Let op voor spatten!
11
Laat de suiker opnieuw oplossen in het vocht.
12
Nu moet je enkel nog de juiste dikte van de karamel bepalen. Doe de test en druppel een beetje karamel op een bord en laat ze afkoelen. Als de gekoelde karamel stroperig is (en niet te stevig) dan is ze klaar. Haal de pot meteen van het vuur en laat de karamel afkoelen. Om de karamel lopender te maken voeg je extra druivensap toe. Om ze steviger te maken is er extra suiker nodig.
Voor de afwerking
20 druiven, 500 g Yoghurt, 1 limoen
13
Snij de druiven in kwartjes. Verwijder de dikste pitten en verzamel het gesneden fruit in een schaal.
14
Giet de yoghurt in een schaal en rasp er wat (groene) zeste van de limoen bij.
15
Snij de limoen door en druppel een scheutje van het sap bij de yoghurt. Meng alles.
16
Serveer het dessert in een diep bord of individiuele schaaltjes.
17
Schep een portie yoghurt in het bord en leg er partjes van de blauwe en witte druiven over.