dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Tajine van runderschenkel (thumbnail)Tajine van runderschenkel

Tajine van runderschenkel

2u 30m
20
-
1.4K
Recepten

Tajine van runderschenkel

Vlees moet je altijd aanpassen aan de bereiding. In een stoofpot heb een stuk stevig vlees dat zijn smaak traag afgeeft tijdens het stoven. Daarvoor kies je bij voorkeur een stuk dat wat ‘gewerkt’ heeft, zoals de schenkels uit de poten van een rund.Jeroen maakt ze klaar in een tajine. Door de piramidevorm van het deksel, slaan de dampen tijdens het stoven tegen het deksel terug op het gerecht waardoor alle ingrediënten sappig blijven.Deze bereiding is Frans geïnspireerd, maar hij gebruikt typische Noord-Afrikaanse kruiden als komijn, kaneel en steranijs om het meer pit te geven en er iets internationaals van te maken
Tajine van runderschenkel (thumbnail)Tajine van runderschenkel

Tajine van runderschenkel

2u 30m
20
-
1.4K
Recepten

Tajine van runderschenkel

Vlees moet je altijd aanpassen aan de bereiding. In een stoofpot heb een stuk stevig vlees dat zijn smaak traag afgeeft tijdens het stoven. Daarvoor kies je bij voorkeur een stuk dat wat ‘gewerkt’ heeft, zoals de schenkels uit de poten van een rund.Jeroen maakt ze klaar in een tajine. Door de piramidevorm van het deksel, slaan de dampen tijdens het stoven tegen het deksel terug op het gerecht waardoor alle ingrediënten sappig blijven.Deze bereiding is Frans geïnspireerd, maar hij gebruikt typische Noord-Afrikaanse kruiden als komijn, kaneel en steranijs om het meer pit te geven en er iets internationaals van te maken
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd2u 30m
Ingrediënten20
Beoordeling-
Aantal likes1.4K

Ingrediënten

4 personen
Runderschenkels
1.000 g
Spekblokjes
300 g
Champignons
100 g
Rode wijn
400 ml
Wortels
2
Abrikozen
100 g
Ui
1
Look
1 teentje
Gember
3
Bloem
1 el
Olijfolie
1 scheutje
Currypoeder
1 el
Komijnpoeder
1 el
Kaneelstokje
1
Steranijs
1
Chilipoeder
1 el
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Bulgur
250 g
Koriander

Benodigdheden

Een grote tajine

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De tajine

1.000 g runderschenkels, 300 g spekblokjes, 100 g champignons, 400 ml rode wijn, 2 Wortels, 100 g abrikozen, 1 ui, 1 teentje Look, 3 gember, 1 el bloem, 1 scheutje olijfolie, 1 el currypoeder, 1 el komijnpoeder, 1 kaneelstokje, 1 Steranijs, 1 el chilipoeder, peper, zout
1
Snijd de schenkels in stukken. Verhit een scheut olie in de schotel van een tajine en kleur het vlees rondom bruin. De mergpijpjes worden mee gebakken voor de smaak.
TIPEen nieuwe tajine in aardewerk laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je ze op het vuur en wrijf je ze lichtjes in met wat neutrale olie. Zo voorkom je dat ze barst of gaat lekken.
2
Terwijl het vlees bakt, pel je de ui en de knoflook en schil je de gember. Snipper alles fijn en kneus de knoflook.
3
Schep het vlees met een schuimspaan in een kom en houd apart. Bak de spekblokjes in de schotel van de tajine.
4
Doe ui, look en gember bij de spekjes en laat mee stoven.
5
Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Doe ze bij de spekjes.
6
Schil de wortels, snijd ze overlangs in twee en dan in kleine plakjes. Doe ze bij de champignons en laat alles een paar minuten stoven.
7
Kruid met currypoeder, komijnpoeder en chilipoeder of cayennepeper. Leg de kaneelstok en de steranijs erbij en strooi er bloem over. Roer om.
8
Schep het vlees bij de groenten en bevochtig met de rode wijn. Laat even zonder deksel pruttelen zodat de alcohol verdampt.
9
Snijd de abrikozen in stukken en doe ze bij de het gerecht. Zet het deksel op de schaal van de tajine en laat 2 uur sudderen op een heel zacht vuur.
TIPDe exacte bereidingstijd hangt af van het stuk vlees dat je gebruikt. Er komt een moment dat het vlees zijn weerstand opgeeft en zacht wordt. Meestal is twee uur voldoende, maar controleer de gaarheid altijd voor je serveert.

De bulgur

250 g bulgur, 1 snuifje zout
10
Doe de bulgur in een kom met ongeveer 500 ml water. Breng aan de kook en laat garen tot alle water opgenomen is. Kruid met een snuif zout.
TIPBulgur is gebroken tarwe; couscous gerolde tarwe.

Afwerken en serveren

koriander
11
Controleer of het vlees volledig zacht en gaar is. Serveer het met de bulgur en werk af met enkele blaadjes verse koriander.
1
Snijd de schenkels in stukken. Verhit een scheut olie in de schotel van een tajine en kleur het vlees rondom bruin. De mergpijpjes worden mee gebakken voor de smaak.
2
Terwijl het vlees bakt, pel je de ui en de knoflook en schil je de gember. Snipper alles fijn en kneus de knoflook.

Instructies

De tajine

1.000 g runderschenkels, 300 g spekblokjes, 100 g champignons, 400 ml rode wijn, 2 Wortels, 100 g abrikozen, 1 ui, 1 teentje Look, 3 gember, 1 el bloem, 1 scheutje olijfolie, 1 el currypoeder, 1 el komijnpoeder, 1 kaneelstokje, 1 Steranijs, 1 el chilipoeder, peper, zout
1
Snijd de schenkels in stukken. Verhit een scheut olie in de schotel van een tajine en kleur het vlees rondom bruin. De mergpijpjes worden mee gebakken voor de smaak.
TIPEen nieuwe tajine in aardewerk laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je ze op het vuur en wrijf je ze lichtjes in met wat neutrale olie. Zo voorkom je dat ze barst of gaat lekken.
2
Terwijl het vlees bakt, pel je de ui en de knoflook en schil je de gember. Snipper alles fijn en kneus de knoflook.
3
Schep het vlees met een schuimspaan in een kom en houd apart. Bak de spekblokjes in de schotel van de tajine.
4
Doe ui, look en gember bij de spekjes en laat mee stoven.
5
Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Doe ze bij de spekjes.
6
Schil de wortels, snijd ze overlangs in twee en dan in kleine plakjes. Doe ze bij de champignons en laat alles een paar minuten stoven.
7
Kruid met currypoeder, komijnpoeder en chilipoeder of cayennepeper. Leg de kaneelstok en de steranijs erbij en strooi er bloem over. Roer om.
8
Schep het vlees bij de groenten en bevochtig met de rode wijn. Laat even zonder deksel pruttelen zodat de alcohol verdampt.
9
Snijd de abrikozen in stukken en doe ze bij de het gerecht. Zet het deksel op de schaal van de tajine en laat 2 uur sudderen op een heel zacht vuur.
TIPDe exacte bereidingstijd hangt af van het stuk vlees dat je gebruikt. Er komt een moment dat het vlees zijn weerstand opgeeft en zacht wordt. Meestal is twee uur voldoende, maar controleer de gaarheid altijd voor je serveert.

De bulgur

250 g bulgur, 1 snuifje zout
10
Doe de bulgur in een kom met ongeveer 500 ml water. Breng aan de kook en laat garen tot alle water opgenomen is. Kruid met een snuif zout.
TIPBulgur is gebroken tarwe; couscous gerolde tarwe.

Afwerken en serveren

koriander
11
Controleer of het vlees volledig zacht en gaar is. Serveer het met de bulgur en werk af met enkele blaadjes verse koriander.
1
Snijd de schenkels in stukken. Verhit een scheut olie in de schotel van een tajine en kleur het vlees rondom bruin. De mergpijpjes worden mee gebakken voor de smaak.
2
Terwijl het vlees bakt, pel je de ui en de knoflook en schil je de gember. Snipper alles fijn en kneus de knoflook.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Tajine van runderschenkel (thumbnail)Tajine van runderschenkel
4 personen
2u 30m
Ingrediënten
Runderschenkels
1.000 g
Spekblokjes
300 g
Champignons
100 g
Rode wijn
400 ml
Wortels
2
Abrikozen
100 g
Ui
1
Look
1 teentje
Gember
3
Bloem
1 el
Olijfolie
1 scheutje
Currypoeder
1 el
Komijnpoeder
1 el
Kaneelstokje
1
Steranijs
1
Chilipoeder
1 el
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Bulgur
250 g
Koriander

Tajine van runderschenkel

Vlees moet je altijd aanpassen aan de bereiding. In een stoofpot heb een stuk stevig vlees dat zijn smaak traag afgeeft tijdens het stoven. Daarvoor kies je bij voorkeur een stuk dat wat ‘gewerkt’ heeft, zoals de schenkels uit de poten van een rund.Jeroen maakt ze klaar in een tajine. Door de piramidevorm van het deksel, slaan de dampen tijdens het stoven tegen het deksel terug op het gerecht waardoor alle ingrediënten sappig blijven.Deze bereiding is Frans geïnspireerd, maar hij gebruikt typische Noord-Afrikaanse kruiden als komijn, kaneel en steranijs om het meer pit te geven en er iets internationaals van te maken
Instructies

De tajine

1.000 g runderschenkels, 300 g spekblokjes, 100 g champignons, 400 ml rode wijn, 2 Wortels, 100 g abrikozen, 1 ui, 1 teentje Look, 3 gember, 1 el bloem, 1 scheutje olijfolie, 1 el currypoeder, 1 el komijnpoeder, 1 kaneelstokje, 1 Steranijs, 1 el chilipoeder, peper, zout
1
Snijd de schenkels in stukken. Verhit een scheut olie in de schotel van een tajine en kleur het vlees rondom bruin. De mergpijpjes worden mee gebakken voor de smaak.
TIPEen nieuwe tajine in aardewerk laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je ze op het vuur en wrijf je ze lichtjes in met wat neutrale olie. Zo voorkom je dat ze barst of gaat lekken.
2
Terwijl het vlees bakt, pel je de ui en de knoflook en schil je de gember. Snipper alles fijn en kneus de knoflook.
3
Schep het vlees met een schuimspaan in een kom en houd apart. Bak de spekblokjes in de schotel van de tajine.
4
Doe ui, look en gember bij de spekjes en laat mee stoven.
5
Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Doe ze bij de spekjes.
6
Schil de wortels, snijd ze overlangs in twee en dan in kleine plakjes. Doe ze bij de champignons en laat alles een paar minuten stoven.
7
Kruid met currypoeder, komijnpoeder en chilipoeder of cayennepeper. Leg de kaneelstok en de steranijs erbij en strooi er bloem over. Roer om.
8
Schep het vlees bij de groenten en bevochtig met de rode wijn. Laat even zonder deksel pruttelen zodat de alcohol verdampt.
9
Snijd de abrikozen in stukken en doe ze bij de het gerecht. Zet het deksel op de schaal van de tajine en laat 2 uur sudderen op een heel zacht vuur.
TIPDe exacte bereidingstijd hangt af van het stuk vlees dat je gebruikt. Er komt een moment dat het vlees zijn weerstand opgeeft en zacht wordt. Meestal is twee uur voldoende, maar controleer de gaarheid altijd voor je serveert.

De bulgur

250 g bulgur, 1 snuifje zout
10
Doe de bulgur in een kom met ongeveer 500 ml water. Breng aan de kook en laat garen tot alle water opgenomen is. Kruid met een snuif zout.
TIPBulgur is gebroken tarwe; couscous gerolde tarwe.

Afwerken en serveren

koriander
11
Controleer of het vlees volledig zacht en gaar is. Serveer het met de bulgur en werk af met enkele blaadjes verse koriander.