Instructies
4 personen
De tajine
1.000 g runderschenkels, 300 g spekblokjes, 100 g champignons, 400 ml rode wijn, 2 Wortels, 100 g abrikozen, 1 ui, 1 teentje Look, 3 gember, 1 el bloem, 1 scheutje olijfolie, 1 el currypoeder, 1 el komijnpoeder, 1 kaneelstokje, 1 Steranijs, 1 el chilipoeder, peper, zout
1
Snijd de schenkels in stukken. Verhit een scheut olie in de schotel van een tajine en kleur het vlees rondom bruin. De mergpijpjes worden mee gebakken voor de smaak.
TIPEen nieuwe tajine in aardewerk laat je een nacht in koud water weken. Dan verhit je ze op het vuur en wrijf je ze lichtjes in met wat neutrale olie. Zo voorkom je dat ze barst of gaat lekken.
2
Terwijl het vlees bakt, pel je de ui en de knoflook en schil je de gember. Snipper alles fijn en kneus de knoflook.
3
Schep het vlees met een schuimspaan in een kom en houd apart. Bak de spekblokjes in de schotel van de tajine.
4
Doe ui, look en gember bij de spekjes en laat mee stoven.
5
Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Doe ze bij de spekjes.
6
Schil de wortels, snijd ze overlangs in twee en dan in kleine plakjes. Doe ze bij de champignons en laat alles een paar minuten stoven.
7
Kruid met currypoeder, komijnpoeder en chilipoeder of cayennepeper. Leg de kaneelstok en de steranijs erbij en strooi er bloem over. Roer om.
8
Schep het vlees bij de groenten en bevochtig met de rode wijn. Laat even zonder deksel pruttelen zodat de alcohol verdampt.
9
Snijd de abrikozen in stukken en doe ze bij de het gerecht. Zet het deksel op de schaal van de tajine en laat 2 uur sudderen op een heel zacht vuur.
TIPDe exacte bereidingstijd hangt af van het stuk vlees dat je gebruikt. Er komt een moment dat het vlees zijn weerstand opgeeft en zacht wordt. Meestal is twee uur voldoende, maar controleer de gaarheid altijd voor je serveert.
De bulgur
250 g bulgur, 1 snuifje zout
10
Doe de bulgur in een kom met ongeveer 500 ml water. Breng aan de kook en laat garen tot alle water opgenomen is. Kruid met een snuif zout.
TIPBulgur is gebroken tarwe; couscous gerolde tarwe.
Afwerken en serveren
koriander
11