Gevulde tomaten met uiterzure en frietjes
Gevulde tomaten met uiterzure en frietjes
Gevulde tomaten met uiterzure en frietjes
Gevulde tomaten met uiterzure en frietjes
Ingrediënten
4 personen
Zout
Frietaardappelen
1.000 g
Kropsla
1
Sjalotten
2
Xeresazijn
1 scheutje
Ijsblokjes
Tomaten
4
Uiterzure
400 g
Bieslook
Slaolie
1 scheutje
Peper
Mayonaise
Benodigdheden
Een mandoline optioneel, een friteuse
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
zout
1
Verwarm de friteuse voor op 140°C. Zet een pot met gezouten water op het vuur.
1.000 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen en snijd ze in frieten met een mandoline of met de hand.
3
Spoel de frieten in water en laat ze uitlekken op een handdoek.
4
Pocheer de frieten 4 minuten in frituurvet van 140°C, haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
5
Laat de frieten afkoelen in de diepvriezer.
1 kropsla
6
Scheur de kropsla in stukken. Was de blaadjes en laat uitlekken in een vergiet.
2 Sjalotten
7
Pel de sjalot en snijd ze in ringen.
1 scheutje xeresazijn
8
Leg de ringen in een kommetje en giet er een scheutje xeresazijn over. Laat de ringen even marineren.
ijsblokjes
9
Zet een grote mengkom met ijswater klaar.
4 tomaten
10
Maak een kruiselingse inkeping aan de onderkant van de tomaten en dompel de tomaten 15 seconden in het kokende water.
11
Laat de tomaten onmiddellijk afkoelen in ijskoud water en pel ze.
12
Snijd de hoedjes van de tomaten en lepel er de zaadjes en het vruchtvlees uit.
400 g uiterzure
13
Vul de tomaten op met de uiterzure en zet er de hoedjes op.
Bieslook, 1 scheutje slaolie, peper, zout
14
Doe de kropsla in een mengkom. Hak de bieslook fijn en voeg toe aan de sla. Doe er ook de gemarineerde sjalot bij. Breng de salade op smaak met de slaolie, peper en zout. Meng het geheel onder elkaar.
15
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180°C - 190°C. Haal de frietjes uit de diepvriezer. Bak de frietjes krokant in de friteuse.
mayonaise
16
Leg de gevulde tomaat op een bord en serveer er de frietjes en de salade bij. Werk het geheel af met een toefje mayonaise.
zout
1
Verwarm de friteuse voor op 140°C. Zet een pot met gezouten water op het vuur.
1.000 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen en snijd ze in frieten met een mandoline of met de hand.
3
Spoel de frieten in water en laat ze uitlekken op een handdoek.
4
Pocheer de frieten 4 minuten in frituurvet van 140°C, haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
5
Laat de frieten afkoelen in de diepvriezer.
1 kropsla
6
Scheur de kropsla in stukken. Was de blaadjes en laat uitlekken in een vergiet.
2 Sjalotten
7
Pel de sjalot en snijd ze in ringen.
1 scheutje xeresazijn
8
Leg de ringen in een kommetje en giet er een scheutje xeresazijn over. Laat de ringen even marineren.
ijsblokjes
9
Zet een grote mengkom met ijswater klaar.
4 tomaten
10
Maak een kruiselingse inkeping aan de onderkant van de tomaten en dompel de tomaten 15 seconden in het kokende water.
11
Laat de tomaten onmiddellijk afkoelen in ijskoud water en pel ze.
12
Snijd de hoedjes van de tomaten en lepel er de zaadjes en het vruchtvlees uit.
400 g uiterzure
13
Vul de tomaten op met de uiterzure en zet er de hoedjes op.
Bieslook, 1 scheutje slaolie, peper, zout
14
Doe de kropsla in een mengkom. Hak de bieslook fijn en voeg toe aan de sla. Doe er ook de gemarineerde sjalot bij. Breng de salade op smaak met de slaolie, peper en zout. Meng het geheel onder elkaar.
15
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180°C - 190°C. Haal de frietjes uit de diepvriezer. Bak de frietjes krokant in de friteuse.
mayonaise
16
Leg de gevulde tomaat op een bord en serveer er de frietjes en de salade bij. Werk het geheel af met een toefje mayonaise.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
30m
Ingrediënten
Zout
Frietaardappelen
1.000 g
Kropsla
1
Sjalotten
2
Xeresazijn
1 scheutje
Ijsblokjes
Tomaten
4
Uiterzure
400 g
Bieslook
Slaolie
1 scheutje
Peper
Mayonaise
Gevulde tomaten met uiterzure en frietjes
Hoog tijd om iedere Vlaming kennis te laten maken met dit heerlijke streekproduct: uiterzure. Dit is een mengsel van rundsvlees, seizoensgroenten, azijn en zout. Het product is een knipoog naar de tijd waarin koelkasten nog geen deel uitmaakten van het dagelijkse leven. Tegenwoordig wordt het genuttigd als broodbeleg of op toastjes. Wil je meer te weten komen over uiterzure? Lees er alles over in onze blogpost.Instructies
zout
1
Verwarm de friteuse voor op 140°C. Zet een pot met gezouten water op het vuur.
1.000 g frietaardappelen
2
Schil de aardappelen en snijd ze in frieten met een mandoline of met de hand.
3
Spoel de frieten in water en laat ze uitlekken op een handdoek.
4
Pocheer de frieten 4 minuten in frituurvet van 140°C, haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
5
Laat de frieten afkoelen in de diepvriezer.
1 kropsla
6
Scheur de kropsla in stukken. Was de blaadjes en laat uitlekken in een vergiet.
2 Sjalotten
7
Pel de sjalot en snijd ze in ringen.
1 scheutje xeresazijn
8
Leg de ringen in een kommetje en giet er een scheutje xeresazijn over. Laat de ringen even marineren.
ijsblokjes
9
Zet een grote mengkom met ijswater klaar.
4 tomaten
10
Maak een kruiselingse inkeping aan de onderkant van de tomaten en dompel de tomaten 15 seconden in het kokende water.
11
Laat de tomaten onmiddellijk afkoelen in ijskoud water en pel ze.
12
Snijd de hoedjes van de tomaten en lepel er de zaadjes en het vruchtvlees uit.
400 g uiterzure
13
Vul de tomaten op met de uiterzure en zet er de hoedjes op.
Bieslook, 1 scheutje slaolie, peper, zout
14
Doe de kropsla in een mengkom. Hak de bieslook fijn en voeg toe aan de sla. Doe er ook de gemarineerde sjalot bij. Breng de salade op smaak met de slaolie, peper en zout. Meng het geheel onder elkaar.
15
Verhoog de temperatuur van de friteuse naar 180°C - 190°C. Haal de frietjes uit de diepvriezer. Bak de frietjes krokant in de friteuse.
mayonaise
16
Leg de gevulde tomaat op een bord en serveer er de frietjes en de salade bij. Werk het geheel af met een toefje mayonaise.