Wijtingschnitzel met kropsla en groene kruidenaioli
Wijtingschnitzel met kropsla en groene kruidenaioli
Wijtingschnitzel met kropsla en groene kruidenaioli
Wijtingschnitzel met kropsla en groene kruidenaioli
Ingrediënten
4 personen
Aardappelen
1.000 g
Zout
Kropsla
1
Sjalotten
2
Azijn
2 scheutjes
Bieslook
0,5 bosjes
Slaolie
1 scheutje
Peper
Eigelen
3
Olijfolie
2 scheutjes
Panko
50 g
Paneermeel
30 g
Parmezaanse kaas
80 g
Wijtingfilets
4
Dragonazijn
1 scheutje
Look
0,5 teentjes
Mosterd
1 el
Arachideolie
0,2 l
Zure room
2 el
Dille
Dragon
Peterselie
Citroenen
0,25
Graanmosterd
1 el
Boter
1 een klontje
Benodigdheden
Staafmixer, een garde, 2 schalen om de vis te paneren, een rasp, een hoge meng beker, een staafmixer, een pureestamper
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
De puree en de sla
1.000 g aardappelen, zout
1
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
1 kropsla
2
Was de kropsla in ruim water en zwier ze droog, of laat ze uitlekken. Voornamelijk het hart van de sla levert de lekkerste en meest knapperige blaadjes.
2 Sjalotten, 1 scheutje azijn
3
Schil de sjalotjes en snijd ze fijn. Besprenkel ze met een scheutje azijn en laat even marineren.
0,5 bosjes Bieslook
4
Snijd de bieslook fijn en voeg toe aan de sjalotjes. Meng de sla eronder.
1 scheutje azijn, 1 scheutje slaolie, zout, peper
5
Werk de sla af met een scheutje azijn, wat slaolie, een snuifje zout en wat peper van de molen.
6
Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
De gepaneerde vis
1 eigeel, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
7
Breek een ei en doe het eigeel in een schaal. Voeg een scheutje olijfolie, peper en zout toe en klop los met de garde.
50 g panko, 30 g paneermeel, 80 g Parmezaanse kaas
8
Neem een tweede schaal en doe er de panko en het paneermeel in. Meng er de geraspte Parmezaanse kaas onder.
4 wijtingfilets
9
Snijd de visfilets in porties en paneer ze. Haal de vis eerst door het ei en daarna door het paneermeel. Zorg ervoor dat elk stukje vis mooi egaal gepaneerd is.
De kruidenaioli
2 eigelen, 1 scheutje dragonazijn, 0,5 teentjes Look, 1 el mosterd
10
Breek de eieren en doe de dooiers in een hoge (meng)beker. Het eiwit gebruik je niet. Voeg een scheutje (dragon)azijn, de fijngesneden look en de mosterd toe. Mix alles kort los met een staafmixer.
0,2 l arachideolie
11
Neem de arachideolie en blijf mixen terwijl je de vetstof toevoegt. Beweeg tegelijk de staafmixer op en neer, zodat er ook lucht onder de lookmayonaise gemengd wordt.
2 el Zure room, zout, peper
12
Schep de zure room erbij en voeg een snuifje zout en wat peper van de molen toe.
dille, dragon, peterselie, 0,25 citroenen, 1 el graanmosterd
13
Snijd de dille, de dragon en de peterselie fijn en voeg toe aan de lookmayonaise. Werk af met de graanmosterd en wat citroensap. Mix alles onder elkaar.
De afwerking
1 een klontje boter, 1 scheutje olijfolie
14
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan. Bak de gepaneerde vis goudbruin aan beide zijden.
15
Serveer een toef puree met enkele krokant gebakken stukjes vis en wat sla. Werk af met een paar lepeltjes kruidenaioli.
De puree en de sla
1.000 g aardappelen, zout
1
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
1 kropsla
2
Was de kropsla in ruim water en zwier ze droog, of laat ze uitlekken. Voornamelijk het hart van de sla levert de lekkerste en meest knapperige blaadjes.
2 Sjalotten, 1 scheutje azijn
3
Schil de sjalotjes en snijd ze fijn. Besprenkel ze met een scheutje azijn en laat even marineren.
0,5 bosjes Bieslook
4
Snijd de bieslook fijn en voeg toe aan de sjalotjes. Meng de sla eronder.
1 scheutje azijn, 1 scheutje slaolie, zout, peper
5
Werk de sla af met een scheutje azijn, wat slaolie, een snuifje zout en wat peper van de molen.
6
Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
De gepaneerde vis
1 eigeel, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
7
Breek een ei en doe het eigeel in een schaal. Voeg een scheutje olijfolie, peper en zout toe en klop los met de garde.
50 g panko, 30 g paneermeel, 80 g Parmezaanse kaas
8
Neem een tweede schaal en doe er de panko en het paneermeel in. Meng er de geraspte Parmezaanse kaas onder.
4 wijtingfilets
9
Snijd de visfilets in porties en paneer ze. Haal de vis eerst door het ei en daarna door het paneermeel. Zorg ervoor dat elk stukje vis mooi egaal gepaneerd is.
De kruidenaioli
2 eigelen, 1 scheutje dragonazijn, 0,5 teentjes Look, 1 el mosterd
10
Breek de eieren en doe de dooiers in een hoge (meng)beker. Het eiwit gebruik je niet. Voeg een scheutje (dragon)azijn, de fijngesneden look en de mosterd toe. Mix alles kort los met een staafmixer.
0,2 l arachideolie
11
Neem de arachideolie en blijf mixen terwijl je de vetstof toevoegt. Beweeg tegelijk de staafmixer op en neer, zodat er ook lucht onder de lookmayonaise gemengd wordt.
2 el Zure room, zout, peper
12
Schep de zure room erbij en voeg een snuifje zout en wat peper van de molen toe.
dille, dragon, peterselie, 0,25 citroenen, 1 el graanmosterd
13
Snijd de dille, de dragon en de peterselie fijn en voeg toe aan de lookmayonaise. Werk af met de graanmosterd en wat citroensap. Mix alles onder elkaar.
De afwerking
1 een klontje boter, 1 scheutje olijfolie
14
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan. Bak de gepaneerde vis goudbruin aan beide zijden.
15
Serveer een toef puree met enkele krokant gebakken stukjes vis en wat sla. Werk af met een paar lepeltjes kruidenaioli.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Aardappelen
1.000 g
Zout
Kropsla
1
Sjalotten
2
Azijn
2 scheutjes
Bieslook
0,5 bosjes
Slaolie
1 scheutje
Peper
Eigelen
3
Olijfolie
2 scheutjes
Panko
50 g
Paneermeel
30 g
Parmezaanse kaas
80 g
Wijtingfilets
4
Dragonazijn
1 scheutje
Look
0,5 teentjes
Mosterd
1 el
Arachideolie
0,2 l
Zure room
2 el
Dille
Dragon
Peterselie
Citroenen
0,25
Graanmosterd
1 el
Boter
1 een klontje
Wijtingschnitzel met kropsla en groene kruidenaioli
Wijtingfilets krijgen een knapperig korstje door ze te bakken in een jasje van panko, paneermeel en Parmezaanse kaas. Een krokante klassieker uit de Atlantische oceaan met smeuïge puree en een frisse lookmayonaise met groene kruiden.Instructies
De puree en de sla
1.000 g aardappelen, zout
1
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
1 kropsla
2
Was de kropsla in ruim water en zwier ze droog, of laat ze uitlekken. Voornamelijk het hart van de sla levert de lekkerste en meest knapperige blaadjes.
2 Sjalotten, 1 scheutje azijn
3
Schil de sjalotjes en snijd ze fijn. Besprenkel ze met een scheutje azijn en laat even marineren.
0,5 bosjes Bieslook
4
Snijd de bieslook fijn en voeg toe aan de sjalotjes. Meng de sla eronder.
1 scheutje azijn, 1 scheutje slaolie, zout, peper
5
Werk de sla af met een scheutje azijn, wat slaolie, een snuifje zout en wat peper van de molen.
6
Giet de aardappelen af en stamp ze tot puree.
De gepaneerde vis
1 eigeel, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
7
Breek een ei en doe het eigeel in een schaal. Voeg een scheutje olijfolie, peper en zout toe en klop los met de garde.
50 g panko, 30 g paneermeel, 80 g Parmezaanse kaas
8
Neem een tweede schaal en doe er de panko en het paneermeel in. Meng er de geraspte Parmezaanse kaas onder.
4 wijtingfilets
9
Snijd de visfilets in porties en paneer ze. Haal de vis eerst door het ei en daarna door het paneermeel. Zorg ervoor dat elk stukje vis mooi egaal gepaneerd is.
De kruidenaioli
2 eigelen, 1 scheutje dragonazijn, 0,5 teentjes Look, 1 el mosterd
10
Breek de eieren en doe de dooiers in een hoge (meng)beker. Het eiwit gebruik je niet. Voeg een scheutje (dragon)azijn, de fijngesneden look en de mosterd toe. Mix alles kort los met een staafmixer.
0,2 l arachideolie
11
Neem de arachideolie en blijf mixen terwijl je de vetstof toevoegt. Beweeg tegelijk de staafmixer op en neer, zodat er ook lucht onder de lookmayonaise gemengd wordt.
2 el Zure room, zout, peper
12
Schep de zure room erbij en voeg een snuifje zout en wat peper van de molen toe.
dille, dragon, peterselie, 0,25 citroenen, 1 el graanmosterd
13
Snijd de dille, de dragon en de peterselie fijn en voeg toe aan de lookmayonaise. Werk af met de graanmosterd en wat citroensap. Mix alles onder elkaar.
De afwerking
1 een klontje boter, 1 scheutje olijfolie
14
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan. Bak de gepaneerde vis goudbruin aan beide zijden.
15
Serveer een toef puree met enkele krokant gebakken stukjes vis en wat sla. Werk af met een paar lepeltjes kruidenaioli.