Waldorfsalade

De beroemde salade belandde meer dan 100 jaar geleden op het menu van het legendarische Waldorf-Astoria hotel in New York. Het is een vegetarisch gerecht avant la lettre dat vandaag nog altijd gesmaakt wordt. Met wat vers bruin brood of zuurdesembrood erbij zet je in geen tijd een verse lichte lunch op de tafel.

Ingrediënten

  • 60 g rozijn
  • 2 ei
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 25 cl arachideolie
  • peper
  • zout
  • 6 stengel selder
  • 3 Jonagold appel
  • 100 g walnoot
  • peper
  • zout
  • 0.5 bussel kervel
  • bruin brood

Benodigdheden

  • een staafmixer

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Leg de rozijnen in een schaaltje lauw water en laat ze wellen.

De dressing

De basis is een lopende mayonaise. Neem daarvoor een mengbeker en doe er de dooiers in. Het eiwit wordt niet gebruikt.

Voeg het sap van de citroen toe, een klein scheutje water en de graanmosterd.
Plaats de staafmixer in de beker en mix terwijl je de olie erbij schenkt. Gebruik een olie met neutrale smaak. Beweeg de mixer op en neer tot de mayonaise voldoende gebonden is.
Proef de saus en kruid ze naar smaak met peper van de molen en een snuifje zout.

De salade

Zet een ruime mengschaal klaar.
Snij het loof van de selder en spoel de groente schoon. Verwijder de taaie vezels door de bolle zijde van de stengels te schillen met een dunschiller.
Snij de knapperige selder in hapklare stukken van ongeveer 1 centimeter en doe ze in de mengschaal.
Schil de appelen en snij het vruchtvlees in blokjes. Voeg ze bij de stukjes selder.
Doe de walnoten in de vijzel en stamp ze tot brokjes, of hak ze grof met een scherp koksmes.
Zet een pan op een hoog vuur en doe er de gestampte noten in. Rooster de stukjes walnoot gedurende zo’n 3 minuten. Schud de noten tussendoor een paar keer op zodat ze niet verbranden.

De afwerking

Schep een deel van de saus over de stukjes selder en appel. Meng en let erop dat de groente en het fruit niet zwemmen in de saus.
Neem het schaaltje met gewelde rozijnen erbij, knijp ze uit en strooi ze bij de salade.
Doe er ook de geroosterde stukjes walnoot bij en roer.
Voeg naar smaak wat extra dressing toe en kruid het mengsel met peper van de molen en een snuifje zout.
De rest van de saus kan je bewaren in de koelkast. Ze is perfect bruikbaar voor diverse andere slaatjes.
Spoel het busseltje kervel en verzamel pluksels van het kruid.
Schep de Waldorf salade op de borden en geef ze extra smaak met een portie verse kervelpluksels.
Serveer de salade met vers bruin brood of zuurdesembrood.
Waldorfsalade