dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Poon met pestopuree en kerstomaten (thumbnail)Poon met pestopuree en kerstomaten

Poon met pestopuree en kerstomaten

1u
16
-
2.1K
Recepten

Poon met pestopuree en kerstomaten

Het seizoen voor poon of 'knorhaan' loopt tot mei, dus dit is het ideale moment om een zeer smakelijk gerechtje met poon voor te schotelen. Vraag aan je visboer om graatloze poonfilets in een papiertje te stoppen, en de rest is kinderspel. Jeroen serveert er een klassieke puree bij op smaak gebracht met verse pesto.
Poon met pestopuree en kerstomaten (thumbnail)Poon met pestopuree en kerstomaten

Poon met pestopuree en kerstomaten

1u
16
-
2.1K
Recepten

Poon met pestopuree en kerstomaten

Het seizoen voor poon of 'knorhaan' loopt tot mei, dus dit is het ideale moment om een zeer smakelijk gerechtje met poon voor te schotelen. Vraag aan je visboer om graatloze poonfilets in een papiertje te stoppen, en de rest is kinderspel. Jeroen serveert er een klassieke puree bij op smaak gebracht met verse pesto.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd1u
Ingrediënten16
Beoordeling-
Aantal likes2.1K

Ingrediënten

4 personen
Parmezaanse kaas
80 g
Basilicum
60 g
Look
1 teentje
Olijfolie
0,15 l
Olijfolie
2 scheutjes
Citroenen
0,5
Pijnboompitten
60 g
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Kerstomaten
250 g
Balsamicoazijn
1 scheutje
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Oregano
4 takjes
Zeezout
Aardappelen
1.000 g
Poonfilets
500 g

Benodigdheden

Blender, een blender, een passe vite of pureestamper

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De pesto

80 g Parmezaanse kaas, 60 g basilicum, 1 teentje Look, 0,15 l olijfolie, 0,5 citroenen, 60 g pijnboompitten, peper, zout
1
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
2
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.

De kerstomaatjes uit de oven

250 g kerstomaten, 1 scheutje olijfolie, 1 scheutje balsamicoazijn, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, 4 takjes oregano, zeezout
3
Verwarm de oven voor op 150°C.
4
Neem een vuurvast ovenschaaltje en leg er de kerstomaatjes in.
5
Giet een scheutje olijfolie over de tomaatjes en schenk er de balsamicoazijn bij.
6
Strooi wat grof zeezout over de tomaatjes en wat peper van de molen.
7
Neem de verse kruiden erbij en verdeel ze over de ovenschaal: blaadjes laurier, takjes tijm en takjes oregano.
8
Zet de schaal met tomaatjes in de warme oven (150°C) en laat ze daarin 20 minuten garen.

De puree

1.000 g aardappelen, 1 snuifje zout
9
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water (ongeveer 20 minuten koken).
10
Draai de gekookte aardappelen door de passe-vite zodat je een gladde puree krijgt. (Als je geen passe-vite hebt, kan je de aardappelen ook fijn stampen met een gewone pureestamper.)
11
Doe de aardappelpuree in een kookpot en voeg er de pesto aan toe. Meng alles samen tot een smeuïge en kruidige puree. Proef en voeg naar smaak wat extra zout toe.

De poon

500 g poonfilets, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
12
Zet een braadpan op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
13
Controleer de poonfilets en snijd achtergebleven visgraatjes weg. (Check zeker het graatje aan de zijkant.)
14
Leg de visfilets met de velkant naar boven en maak er met je koksmes enkele diagonale insnijdingen in. Zo zal de vis veel minder opkrullen tijdens het bakken.
15
Kruid de vis met wat zout en peper.
16
Leg de vis in de pan, met de velkant naar onder. Laat de vis maximaal 5 minuten bakken op een matig tot hoog vuur.
17
Draai de poonfilets om en bak ze nog 5 tot 10 tellen lang. De vis mag niet uitgedroogd uit de pan komen!

Afwerking

18
Serveer de poonfilets met een flinke schep pestopuree en een mooi trosje ovengebakken kerstomaten. Schep een lepeltje van het bakvocht van de tomaatjes over de vis.
1
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
2
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.

Instructies

De pesto

80 g Parmezaanse kaas, 60 g basilicum, 1 teentje Look, 0,15 l olijfolie, 0,5 citroenen, 60 g pijnboompitten, peper, zout
1
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
2
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.

De kerstomaatjes uit de oven

250 g kerstomaten, 1 scheutje olijfolie, 1 scheutje balsamicoazijn, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, 4 takjes oregano, zeezout
3
Verwarm de oven voor op 150°C.
4
Neem een vuurvast ovenschaaltje en leg er de kerstomaatjes in.
5
Giet een scheutje olijfolie over de tomaatjes en schenk er de balsamicoazijn bij.
6
Strooi wat grof zeezout over de tomaatjes en wat peper van de molen.
7
Neem de verse kruiden erbij en verdeel ze over de ovenschaal: blaadjes laurier, takjes tijm en takjes oregano.
8
Zet de schaal met tomaatjes in de warme oven (150°C) en laat ze daarin 20 minuten garen.

De puree

1.000 g aardappelen, 1 snuifje zout
9
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water (ongeveer 20 minuten koken).
10
Draai de gekookte aardappelen door de passe-vite zodat je een gladde puree krijgt. (Als je geen passe-vite hebt, kan je de aardappelen ook fijn stampen met een gewone pureestamper.)
11
Doe de aardappelpuree in een kookpot en voeg er de pesto aan toe. Meng alles samen tot een smeuïge en kruidige puree. Proef en voeg naar smaak wat extra zout toe.

De poon

500 g poonfilets, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
12
Zet een braadpan op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
13
Controleer de poonfilets en snijd achtergebleven visgraatjes weg. (Check zeker het graatje aan de zijkant.)
14
Leg de visfilets met de velkant naar boven en maak er met je koksmes enkele diagonale insnijdingen in. Zo zal de vis veel minder opkrullen tijdens het bakken.
15
Kruid de vis met wat zout en peper.
16
Leg de vis in de pan, met de velkant naar onder. Laat de vis maximaal 5 minuten bakken op een matig tot hoog vuur.
17
Draai de poonfilets om en bak ze nog 5 tot 10 tellen lang. De vis mag niet uitgedroogd uit de pan komen!

Afwerking

18
Serveer de poonfilets met een flinke schep pestopuree en een mooi trosje ovengebakken kerstomaten. Schep een lepeltje van het bakvocht van de tomaatjes over de vis.
1
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
2
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Poon met pestopuree en kerstomaten (thumbnail)Poon met pestopuree en kerstomaten
4 personen
1u
Ingrediënten
Parmezaanse kaas
80 g
Basilicum
60 g
Look
1 teentje
Olijfolie
0,15 l
Olijfolie
2 scheutjes
Citroenen
0,5
Pijnboompitten
60 g
Peper
Zout
Zout
1 snuifje
Kerstomaten
250 g
Balsamicoazijn
1 scheutje
Tijm
4 takjes
Laurier
4 blaadje
Oregano
4 takjes
Zeezout
Aardappelen
1.000 g
Poonfilets
500 g

Poon met pestopuree en kerstomaten

Het seizoen voor poon of 'knorhaan' loopt tot mei, dus dit is het ideale moment om een zeer smakelijk gerechtje met poon voor te schotelen. Vraag aan je visboer om graatloze poonfilets in een papiertje te stoppen, en de rest is kinderspel. Jeroen serveert er een klassieke puree bij op smaak gebracht met verse pesto.
Instructies

De pesto

80 g Parmezaanse kaas, 60 g basilicum, 1 teentje Look, 0,15 l olijfolie, 0,5 citroenen, 60 g pijnboompitten, peper, zout
1
Neem de blender erbij en voeg daarin enkele ingrediënten samen: de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse basilicum. Schenk er ten slotte de olijfolie bij en mix alles op volle toeren tot een gladde pesto.
2
Voeg nu het sap van de citroen toe en kruid de pesto met een snuifje zout en wat peper van de molen. Proef de saus en kruid ze naar smaak bij.

De kerstomaatjes uit de oven

250 g kerstomaten, 1 scheutje olijfolie, 1 scheutje balsamicoazijn, 4 takjes tijm, 4 blaadje laurier, 4 takjes oregano, zeezout
3
Verwarm de oven voor op 150°C.
4
Neem een vuurvast ovenschaaltje en leg er de kerstomaatjes in.
5
Giet een scheutje olijfolie over de tomaatjes en schenk er de balsamicoazijn bij.
6
Strooi wat grof zeezout over de tomaatjes en wat peper van de molen.
7
Neem de verse kruiden erbij en verdeel ze over de ovenschaal: blaadjes laurier, takjes tijm en takjes oregano.
8
Zet de schaal met tomaatjes in de warme oven (150°C) en laat ze daarin 20 minuten garen.

De puree

1.000 g aardappelen, 1 snuifje zout
9
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water (ongeveer 20 minuten koken).
10
Draai de gekookte aardappelen door de passe-vite zodat je een gladde puree krijgt. (Als je geen passe-vite hebt, kan je de aardappelen ook fijn stampen met een gewone pureestamper.)
11
Doe de aardappelpuree in een kookpot en voeg er de pesto aan toe. Meng alles samen tot een smeuïge en kruidige puree. Proef en voeg naar smaak wat extra zout toe.

De poon

500 g poonfilets, 1 scheutje olijfolie, peper, zout
12
Zet een braadpan op het vuur en verhit hierin een scheutje olijfolie.
13
Controleer de poonfilets en snijd achtergebleven visgraatjes weg. (Check zeker het graatje aan de zijkant.)
14
Leg de visfilets met de velkant naar boven en maak er met je koksmes enkele diagonale insnijdingen in. Zo zal de vis veel minder opkrullen tijdens het bakken.
15
Kruid de vis met wat zout en peper.
16
Leg de vis in de pan, met de velkant naar onder. Laat de vis maximaal 5 minuten bakken op een matig tot hoog vuur.
17
Draai de poonfilets om en bak ze nog 5 tot 10 tellen lang. De vis mag niet uitgedroogd uit de pan komen!

Afwerking

18
Serveer de poonfilets met een flinke schep pestopuree en een mooi trosje ovengebakken kerstomaten. Schep een lepeltje van het bakvocht van de tomaatjes over de vis.