Kipfilet met dragonsaus en gevulde uien
Kipfilet met dragonsaus en gevulde uien
Kipfilet met dragonsaus en gevulde uien
Kipfilet met dragonsaus en gevulde uien
Ingrediënten
4 personen
Kippenborsten
4
Uien
6
Aardappelen
800 g
Kippenbouillon
0,5 l
Sherry
0,1 l
Room
0,1 l
Tijm
1 takje
Laurier
3 blaadje
Dragon
0,5 bosjes
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Benodigdheden
Een ruime ovenschaal, een vel aluminiumfolie, een aardappelstamper, een zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Kipfilet met dragonsaus en gevulde uien
4 kippenborsten, 6 uien, 800 g aardappelen, 0,5 l Kippenbouillon, 0,1 l sherry, 0,1 l Room, 1 takje tijm, 3 blaadje laurier, 0,5 bosjes dragon, 1 klontje boter, peper, zout
1
Ontdooi en verwarm de nodige hoeveelheid kippenbouillon. Je kan natuurlijk ook verse bouillon maken.
2
Verwarm de oven voor tot 180°C.
3
Pel de uien en snij het kontje (waar de wortels zaten) een beetje bij, zodat elke ui stabiel kan neergezet worden.
4
Snij evenwijdig ook 1/3 van de top van elke ui weg. Plaats ze in een ovenschaal en kruid de bollen met peper van de molen en wat zout.
5
Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in grove stukken. Schik ze rondom de uien. Leg er blaadjes laurier en takjes tijm tussen.
6
Schenk een derde van de warme kippenbouillon over de uien en aardappelen en verdeel er enkele klontjes boter op. Dek de ovenschaal af met een vel aluminiumfolie.
7
Schuif de uien met aardappel in de hete oven van 180 °C. Reken hiervoor een uur de tijd, tot ze gaar zijn, maar tegelijk nog voldoende stevig. Hou nadien de oven op temperatuur om de kipfilets te garen.
8
Kruid de kipfilets met peper van de molen en wat zout. Wie dat wenst kan ook wat kippenkruiden gebruiken.
9
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Schroei de kipfilets in de hete boter, tot ze een goudbruin korstje hebben.
10
TIP: Als je boter dreigt te verbranden, zet het vuur dan zachter en voeg een extra klontje toe.
11
Leg de gekleurde kippenborsten in een schaal en schuif ze in de oven van 180°C. Gaar ze nog gedurende 15 minuten. Controleer nadien of het sappig vlees tot in de kern gaar is.
12
Giet het vet uit de braadpan en schenk er een flinke scheut sherry in. Flambeer de pan, of laat de alcohol wegdampen. Laat de sherry nog kort koken.
13
Schenk de rest van de kippenbouillon in de pan en roer de aanbaksels los.
14
Gooi alvast enkele takjes dragon in de saus zodat ze smaak afgeven. Schenk de room erbij en laat de saus enkele minuten pruttelen op een zacht vuur.
15
Neem de lauwe uien uit de ovenschaal en verwijder voorzichtig het binnenste deel, tot ze uitgehold zijn, maar tegelijk nog een stevige rand hebben.
16
Hak de stukken ui die je hebt weggesneden fijn en doe ze in een kom. Schep er ook de gare aardappelen bij en plet beide met een aardappelstamper. Lepel er ook wat van het kookvocht bij de uienpuree. Proef het mengsel en kruid het indien nodig met extra peper en zout.
17
Vul de uien met een deel van de geplette aardappelen met ui. De rest van de uienpuree serveer je straks apart.
18
Leg op elke gevulde ui een klein klontje boter en geef ze warmte in de oven. (150°C) Plaats ook de rest van de uienpuree op die warme plek.
19
Zeef de saus met sherry en dragon. Snij wat koude boter in blokjes en roer ze met de garde door de saus. Zo krijgt de saus extra binding en een zijdezachte glans.
20
Pluk – kort voor het serveren - blaadjes dragon los en snij het kruid fijn. Roer het groen door de saus. Doe dit niet te lang op voorhand, want de snippers dragon zullen verkleuren.
21
Proef de dragonsaus en kruid ze naar smaak met peper van de molen en zout.
22
Snij de malse kipfilets in brede plakken. Serveer ze op de borden in het gezelschap van een gevulde ui en een lepeltje saus. Zet de rest van de dragonsaus en de puree met ui op de tafel.
Kipfilet met dragonsaus en gevulde uien
4 kippenborsten, 6 uien, 800 g aardappelen, 0,5 l Kippenbouillon, 0,1 l sherry, 0,1 l Room, 1 takje tijm, 3 blaadje laurier, 0,5 bosjes dragon, 1 klontje boter, peper, zout
1
Ontdooi en verwarm de nodige hoeveelheid kippenbouillon. Je kan natuurlijk ook verse bouillon maken.
2
Verwarm de oven voor tot 180°C.
3
Pel de uien en snij het kontje (waar de wortels zaten) een beetje bij, zodat elke ui stabiel kan neergezet worden.
4
Snij evenwijdig ook 1/3 van de top van elke ui weg. Plaats ze in een ovenschaal en kruid de bollen met peper van de molen en wat zout.
5
Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in grove stukken. Schik ze rondom de uien. Leg er blaadjes laurier en takjes tijm tussen.
6
Schenk een derde van de warme kippenbouillon over de uien en aardappelen en verdeel er enkele klontjes boter op. Dek de ovenschaal af met een vel aluminiumfolie.
7
Schuif de uien met aardappel in de hete oven van 180 °C. Reken hiervoor een uur de tijd, tot ze gaar zijn, maar tegelijk nog voldoende stevig. Hou nadien de oven op temperatuur om de kipfilets te garen.
8
Kruid de kipfilets met peper van de molen en wat zout. Wie dat wenst kan ook wat kippenkruiden gebruiken.
9
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Schroei de kipfilets in de hete boter, tot ze een goudbruin korstje hebben.
10
TIP: Als je boter dreigt te verbranden, zet het vuur dan zachter en voeg een extra klontje toe.
11
Leg de gekleurde kippenborsten in een schaal en schuif ze in de oven van 180°C. Gaar ze nog gedurende 15 minuten. Controleer nadien of het sappig vlees tot in de kern gaar is.
12
Giet het vet uit de braadpan en schenk er een flinke scheut sherry in. Flambeer de pan, of laat de alcohol wegdampen. Laat de sherry nog kort koken.
13
Schenk de rest van de kippenbouillon in de pan en roer de aanbaksels los.
14
Gooi alvast enkele takjes dragon in de saus zodat ze smaak afgeven. Schenk de room erbij en laat de saus enkele minuten pruttelen op een zacht vuur.
15
Neem de lauwe uien uit de ovenschaal en verwijder voorzichtig het binnenste deel, tot ze uitgehold zijn, maar tegelijk nog een stevige rand hebben.
16
Hak de stukken ui die je hebt weggesneden fijn en doe ze in een kom. Schep er ook de gare aardappelen bij en plet beide met een aardappelstamper. Lepel er ook wat van het kookvocht bij de uienpuree. Proef het mengsel en kruid het indien nodig met extra peper en zout.
17
Vul de uien met een deel van de geplette aardappelen met ui. De rest van de uienpuree serveer je straks apart.
18
Leg op elke gevulde ui een klein klontje boter en geef ze warmte in de oven. (150°C) Plaats ook de rest van de uienpuree op die warme plek.
19
Zeef de saus met sherry en dragon. Snij wat koude boter in blokjes en roer ze met de garde door de saus. Zo krijgt de saus extra binding en een zijdezachte glans.
20
Pluk – kort voor het serveren - blaadjes dragon los en snij het kruid fijn. Roer het groen door de saus. Doe dit niet te lang op voorhand, want de snippers dragon zullen verkleuren.
21
Proef de dragonsaus en kruid ze naar smaak met peper van de molen en zout.
22
Snij de malse kipfilets in brede plakken. Serveer ze op de borden in het gezelschap van een gevulde ui en een lepeltje saus. Zet de rest van de dragonsaus en de puree met ui op de tafel.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 30m
Ingrediënten
Kippenborsten
4
Uien
6
Aardappelen
800 g
Kippenbouillon
0,5 l
Sherry
0,1 l
Room
0,1 l
Tijm
1 takje
Laurier
3 blaadje
Dragon
0,5 bosjes
Boter
1 klontje
Peper
Zout
Kipfilet met dragonsaus en gevulde uien
Serveer eens een kipfilet met een rasecht restaurantsausje, met sherry en verse dragon. Maak van de aardappelgarnituur tegelijk iets bijzonder. Jeroen gebruikt grote uitgeholde uien als ‘cup’ voor een heerlijke uienpuree. Wat kip, uien en aardappelen veranderen op die manier in een originele maaltijd die zelfs feestelijk aandoet.Instructies
Kipfilet met dragonsaus en gevulde uien
4 kippenborsten, 6 uien, 800 g aardappelen, 0,5 l Kippenbouillon, 0,1 l sherry, 0,1 l Room, 1 takje tijm, 3 blaadje laurier, 0,5 bosjes dragon, 1 klontje boter, peper, zout
1
Ontdooi en verwarm de nodige hoeveelheid kippenbouillon. Je kan natuurlijk ook verse bouillon maken.
2
Verwarm de oven voor tot 180°C.
3
Pel de uien en snij het kontje (waar de wortels zaten) een beetje bij, zodat elke ui stabiel kan neergezet worden.
4
Snij evenwijdig ook 1/3 van de top van elke ui weg. Plaats ze in een ovenschaal en kruid de bollen met peper van de molen en wat zout.
5
Schil de vastkokende aardappelen en snij ze in grove stukken. Schik ze rondom de uien. Leg er blaadjes laurier en takjes tijm tussen.
6
Schenk een derde van de warme kippenbouillon over de uien en aardappelen en verdeel er enkele klontjes boter op. Dek de ovenschaal af met een vel aluminiumfolie.
7
Schuif de uien met aardappel in de hete oven van 180 °C. Reken hiervoor een uur de tijd, tot ze gaar zijn, maar tegelijk nog voldoende stevig. Hou nadien de oven op temperatuur om de kipfilets te garen.
8
Kruid de kipfilets met peper van de molen en wat zout. Wie dat wenst kan ook wat kippenkruiden gebruiken.
9
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur. Schroei de kipfilets in de hete boter, tot ze een goudbruin korstje hebben.
10
TIP: Als je boter dreigt te verbranden, zet het vuur dan zachter en voeg een extra klontje toe.
11
Leg de gekleurde kippenborsten in een schaal en schuif ze in de oven van 180°C. Gaar ze nog gedurende 15 minuten. Controleer nadien of het sappig vlees tot in de kern gaar is.
12
Giet het vet uit de braadpan en schenk er een flinke scheut sherry in. Flambeer de pan, of laat de alcohol wegdampen. Laat de sherry nog kort koken.
13
Schenk de rest van de kippenbouillon in de pan en roer de aanbaksels los.
14
Gooi alvast enkele takjes dragon in de saus zodat ze smaak afgeven. Schenk de room erbij en laat de saus enkele minuten pruttelen op een zacht vuur.
15
Neem de lauwe uien uit de ovenschaal en verwijder voorzichtig het binnenste deel, tot ze uitgehold zijn, maar tegelijk nog een stevige rand hebben.
16
Hak de stukken ui die je hebt weggesneden fijn en doe ze in een kom. Schep er ook de gare aardappelen bij en plet beide met een aardappelstamper. Lepel er ook wat van het kookvocht bij de uienpuree. Proef het mengsel en kruid het indien nodig met extra peper en zout.
17
Vul de uien met een deel van de geplette aardappelen met ui. De rest van de uienpuree serveer je straks apart.
18
Leg op elke gevulde ui een klein klontje boter en geef ze warmte in de oven. (150°C) Plaats ook de rest van de uienpuree op die warme plek.
19
Zeef de saus met sherry en dragon. Snij wat koude boter in blokjes en roer ze met de garde door de saus. Zo krijgt de saus extra binding en een zijdezachte glans.
20
Pluk – kort voor het serveren - blaadjes dragon los en snij het kruid fijn. Roer het groen door de saus. Doe dit niet te lang op voorhand, want de snippers dragon zullen verkleuren.
21
Proef de dragonsaus en kruid ze naar smaak met peper van de molen en zout.
22
Snij de malse kipfilets in brede plakken. Serveer ze op de borden in het gezelschap van een gevulde ui en een lepeltje saus. Zet de rest van de dragonsaus en de puree met ui op de tafel.