Volkoren capellini met hamblokjes, groenten en erwtenpesto
Erwten en gekookte ham zijn een geslaagd duo in de keuken. Jeroen bakt de blokjes ham en voeg er beetgare erwten, boontjes en broccoli aan toe. De pastaschotel wordt smeuïg dankzij een smaakvolle pesto op basis van erwten. Jeroen gebruikt volkoren capellini (een fijne variant van spaghetti), maar je kiest uiteraard je persoonlijke favoriet.Voor een veggie-variant op deze bereiding laat je de blokjes ham weg, of vervang ze door een plantaardig alternatief.
Volkoren capellini met hamblokjes, groenten en erwtenpesto
Erwten en gekookte ham zijn een geslaagd duo in de keuken. Jeroen bakt de blokjes ham en voeg er beetgare erwten, boontjes en broccoli aan toe. De pastaschotel wordt smeuïg dankzij een smaakvolle pesto op basis van erwten. Jeroen gebruikt volkoren capellini (een fijne variant van spaghetti), maar je kiest uiteraard je persoonlijke favoriet.Voor een veggie-variant op deze bereiding laat je de blokjes ham weg, of vervang ze door een plantaardig alternatief.
Ingrediënten
4 personen
Capellini
400 g
Ham
400 g
Bonen
300 g
Erwten
500 g
Broccoli
1
Ui
1
Peterselie
0,25 bosjes
Bicarbonaat
1 snuifje
Olijfolie
1 scheutje
Zout
Parmezaanse kaas
100 g
Pijnboompitten
60 g
Look
1 teentje
Citroenen
0,5
Peper
Benodigdheden
Hakmolen, een hakmolen, evt een kaasrasp, waterkoker
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Pasta met ham en groenten
400 g capellini, 400 g ham, 300 g bonen, 500 g erwten, 1 broccoli, 1 ui, 0,25 bosjes peterselie, 1 snuifje bicarbonaat, 1 scheutje olijfolie, zout, 100 g Parmezaanse kaas, 60 g pijnboompitten, 1 teentje Look, 0,5 citroenen, peper
1
Dop de verse erwten. Of gebruik buiten het seizoen diepgevroren erwten.
2
Breng water aan de kook in een ruime pot. Voeg een snuif bicarbonaat toe om de kleur van de groenten te bewaren.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
3
Kook de verse erwten beetgaar in zo’n 3 minuten, schep ze eruit en zet ze opzij. Straks gebruik je de helft ervan om de pesto te maken en de andere helft als groentegarnituur.
4
Verwijder het steelstukje van de groene boontjes en geef ze ook een korte gaarbeurt van 6 tot 8 minuten. Schep ze uit het kookvocht en spoel de beetgare boontjes onder koud water. Zet ze opzij.
5
Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in gelijke roostjes. Geef ze een korte kookbeurt van zo’n 3 minuten. Spoel ook de roosjes onder koud water.
6
Doe de pijnboompitten in de hakmolen, samen met een gepelde teen look, blokjes Parmezaanse kaas, de helft van de erwten en een flinke scheut fijne olijfolie. Mix een eerste keer en proef.
7
Voeg een scheutje citroensap, een snuif zout en versgemalen peper toe. Mix alles tot een gladde pesto.
8
TIP: Voor een aperitiefhapje: Smeer de erwtenpesto op toastjes en leg er een beetje dungesneden rauwe ham bovenop.
9
Snij het zwoerd van de dikke plak bekookte ham en snij het vlees in hapklare dobbelstenen.
10
Pel de ui en snipper de bol matig fijn.
11
Verhit olijfolie in een ruime stoofpot op een matig vuur. Bak de hamblokjes kort en krachtig en voeg dan de snippers ui toe. Laat ze even stoven en doe de boontjes en de roosjes broccoli in de pot. Even later gaat de rest erwten erbij. Roer en laat alles kort stoven op een zacht vuur.
12
Breng een tweede (grote) pot water aan de kook en voeg een snuif zout toe. Kook de fijne volkoren pastaslierten beetgaar. De dunne capellini is in 1-2-3 gaar.
13
Schep de fijne uitgelekte slierten bij de hamblokjes met groene groenten. Voeg een kop van het kookvocht toe en ook de erwtenpesto. Meng alles zorgvuldig.
14
Spoel de takjes dragon en platte peterselie en snipper de kruiden fijn.
15
Laat de pastabereiding in een ruime serveerschaal glijden en strooi er de fijne groene kruiden over.
16
Serveer er naar smaak nog extra geraspte kaas bij. (bv. Parmezaanse kaas, pecorino, …)
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Pasta met ham en groenten
400 g capellini, 400 g ham, 300 g bonen, 500 g erwten, 1 broccoli, 1 ui, 0,25 bosjes peterselie, 1 snuifje bicarbonaat, 1 scheutje olijfolie, zout, 100 g Parmezaanse kaas, 60 g pijnboompitten, 1 teentje Look, 0,5 citroenen, peper
1
Dop de verse erwten. Of gebruik buiten het seizoen diepgevroren erwten.
2
Breng water aan de kook in een ruime pot. Voeg een snuif bicarbonaat toe om de kleur van de groenten te bewaren.
Advertentie
Water koken? Bespaar tot 10 minuten met een Quooker kraan!
3
Kook de verse erwten beetgaar in zo’n 3 minuten, schep ze eruit en zet ze opzij. Straks gebruik je de helft ervan om de pesto te maken en de andere helft als groentegarnituur.
4
Verwijder het steelstukje van de groene boontjes en geef ze ook een korte gaarbeurt van 6 tot 8 minuten. Schep ze uit het kookvocht en spoel de beetgare boontjes onder koud water. Zet ze opzij.
5
Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in gelijke roostjes. Geef ze een korte kookbeurt van zo’n 3 minuten. Spoel ook de roosjes onder koud water.
6
Doe de pijnboompitten in de hakmolen, samen met een gepelde teen look, blokjes Parmezaanse kaas, de helft van de erwten en een flinke scheut fijne olijfolie. Mix een eerste keer en proef.
7
Voeg een scheutje citroensap, een snuif zout en versgemalen peper toe. Mix alles tot een gladde pesto.
8
TIP: Voor een aperitiefhapje: Smeer de erwtenpesto op toastjes en leg er een beetje dungesneden rauwe ham bovenop.
9
Snij het zwoerd van de dikke plak bekookte ham en snij het vlees in hapklare dobbelstenen.
10
Pel de ui en snipper de bol matig fijn.
11
Verhit olijfolie in een ruime stoofpot op een matig vuur. Bak de hamblokjes kort en krachtig en voeg dan de snippers ui toe. Laat ze even stoven en doe de boontjes en de roosjes broccoli in de pot. Even later gaat de rest erwten erbij. Roer en laat alles kort stoven op een zacht vuur.
12
Breng een tweede (grote) pot water aan de kook en voeg een snuif zout toe. Kook de fijne volkoren pastaslierten beetgaar. De dunne capellini is in 1-2-3 gaar.
13
Schep de fijne uitgelekte slierten bij de hamblokjes met groene groenten. Voeg een kop van het kookvocht toe en ook de erwtenpesto. Meng alles zorgvuldig.
14
Spoel de takjes dragon en platte peterselie en snipper de kruiden fijn.
15
Laat de pastabereiding in een ruime serveerschaal glijden en strooi er de fijne groene kruiden over.
16
Serveer er naar smaak nog extra geraspte kaas bij. (bv. Parmezaanse kaas, pecorino, …)
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
35m
Ingrediënten
Capellini
400 g
Ham
400 g
Bonen
300 g
Erwten
500 g
Broccoli
1
Ui
1
Peterselie
0,25 bosjes
Bicarbonaat
1 snuifje
Olijfolie
1 scheutje
Zout
Parmezaanse kaas
100 g
Pijnboompitten
60 g
Look
1 teentje
Citroenen
0,5
Peper
Volkoren capellini met hamblokjes, groenten en erwtenpesto
Erwten en gekookte ham zijn een geslaagd duo in de keuken. Jeroen bakt de blokjes ham en voeg er beetgare erwten, boontjes en broccoli aan toe. De pastaschotel wordt smeuïg dankzij een smaakvolle pesto op basis van erwten. Jeroen gebruikt volkoren capellini (een fijne variant van spaghetti), maar je kiest uiteraard je persoonlijke favoriet.Voor een veggie-variant op deze bereiding laat je de blokjes ham weg, of vervang ze door een plantaardig alternatief.Instructies
Pasta met ham en groenten
400 g capellini, 400 g ham, 300 g bonen, 500 g erwten, 1 broccoli, 1 ui, 0,25 bosjes peterselie, 1 snuifje bicarbonaat, 1 scheutje olijfolie, zout, 100 g Parmezaanse kaas, 60 g pijnboompitten, 1 teentje Look, 0,5 citroenen, peper
1
Dop de verse erwten. Of gebruik buiten het seizoen diepgevroren erwten.
2
Breng water aan de kook in een ruime pot. Voeg een snuif bicarbonaat toe om de kleur van de groenten te bewaren.
3
Kook de verse erwten beetgaar in zo’n 3 minuten, schep ze eruit en zet ze opzij. Straks gebruik je de helft ervan om de pesto te maken en de andere helft als groentegarnituur.
4
Verwijder het steelstukje van de groene boontjes en geef ze ook een korte gaarbeurt van 6 tot 8 minuten. Schep ze uit het kookvocht en spoel de beetgare boontjes onder koud water. Zet ze opzij.
5
Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in gelijke roostjes. Geef ze een korte kookbeurt van zo’n 3 minuten. Spoel ook de roosjes onder koud water.
6
Doe de pijnboompitten in de hakmolen, samen met een gepelde teen look, blokjes Parmezaanse kaas, de helft van de erwten en een flinke scheut fijne olijfolie. Mix een eerste keer en proef.
7
Voeg een scheutje citroensap, een snuif zout en versgemalen peper toe. Mix alles tot een gladde pesto.
8
TIP: Voor een aperitiefhapje: Smeer de erwtenpesto op toastjes en leg er een beetje dungesneden rauwe ham bovenop.
9
Snij het zwoerd van de dikke plak bekookte ham en snij het vlees in hapklare dobbelstenen.
10
Pel de ui en snipper de bol matig fijn.
11
Verhit olijfolie in een ruime stoofpot op een matig vuur. Bak de hamblokjes kort en krachtig en voeg dan de snippers ui toe. Laat ze even stoven en doe de boontjes en de roosjes broccoli in de pot. Even later gaat de rest erwten erbij. Roer en laat alles kort stoven op een zacht vuur.
12
Breng een tweede (grote) pot water aan de kook en voeg een snuif zout toe. Kook de fijne volkoren pastaslierten beetgaar. De dunne capellini is in 1-2-3 gaar.
13
Schep de fijne uitgelekte slierten bij de hamblokjes met groene groenten. Voeg een kop van het kookvocht toe en ook de erwtenpesto. Meng alles zorgvuldig.
14
Spoel de takjes dragon en platte peterselie en snipper de kruiden fijn.
15
Laat de pastabereiding in een ruime serveerschaal glijden en strooi er de fijne groene kruiden over.
16
Serveer er naar smaak nog extra geraspte kaas bij. (bv. Parmezaanse kaas, pecorino, …)