Vol-au-vent met kroketten

Een Belgische klassieker die tot ons culinair erfgoed behoort. Een overheerlijke one pot wonder met kip, balletjes en champignons. De videe of vol-au-vent wordt uiteraard geserveerd met kroketten... Wat dacht je anders?

Ingrediënten

  • 2 wortel
  • 4 stengel selder
  • 2 stengel prei
  • 3 ajuin
  • 4 teentje look
  • 1 kip
  • een klont boter
  • 60 g boter
  • 1 bakje champignon
  • een snuif peper
  • een snuif zout
  • 300 g gehakt
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 2 dooier
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 80 g bloem
  • een scheut room
  • 0.5 citroen
  • een snuif nootmuskaat
  • 800 g diepvrieskroketten
  • 1 bakje tuinkers

Benodigdheden

  • grote kookpot
  • oven
  • bakplaat
  • friteuse
  • keukenmachine
  • eventueel: uitsteekring

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Spoel de wortel, selder en prei, snijd ze grof en doe ze in een grote pot met water. Pel de uien, snijd ze grof en voeg ze toe. Voeg de look en de kruiden toe en breng de bouillon aan de kook. Leg de kip er vervolgens in en laat een uur zachtjes garen.

Laat in een grote pan een klont boter smelten, snijd de champignons in vier en bak ze in de boter. Pel de look, snipper hem fijn en voeg hem toe. Kruid met peper en zout.

Doe het gehakt met een dooier, het paneermeel, peper en zout in de keukenmachine en laat het even draaien.

Schep een pollepel van de bouillon in een kleiner pannetje en houd warm. Rol kleine balletjes (1 cm ø) van het gehakt en pocheer ze in de hete bouillon.

Verwarm de oven voor tot 180 °C en de friteuse tot 175 °C.

Maak ondertussen koekjes van het bladerdeeg. Steek per gebakje een zestal ringen uit het vel bladerdeeg. Gebruik hiervoor een grote dresseerring. Steek uit vier van elke zes lapjes een rondje met behulp van een kleinere dresseerring. Bouw elk kuipje op: onderaan een ronde lap, daarboven vier ‘ringen’ van bladerdeeg, en bovenaan opnieuw een ronde lap. Lijm alle onderdelen aan elkaar met een laagje losgeklopte dooier. Strijk ook eigeel over de bovenkant van het gebakje, zodat het glanzend uit de oven komt. Gebruik een borsteltje om handig te werken.

Schep de kip uit de bouillon en laat even afkoelen. Giet de bouillon door een zeef.

Zet een nieuwe pot op het vuur en laat er de boter voor de saus in smelten. Voeg de bloem toe en meng tot een stevige roux. Laat even bakken tot je een biscuitgeur ruikt. Giet er de gezeefde kippenbouillon bij. Breng al roerend aan de kook en breng de saus op smaak met een scheut room, citroensap, peper, zout en een snuif nootmuskaat.

Pluk het vlees van de kip. Voeg de balletjes, de kip en de gebakken champignons toe aan de saus en meng alles onder elkaar.

Bak de kroketten in de friteuse.

Zet een bladerdeegkoekje op een groot bord en schep er wat vol-au-vent over. Werk af met tuinkers en serveer met de kroketten.

Vol-au-vent met kroketten