Vleesbrood met gebraiseerd grondwitloof en gekookte aardappelen
Vleesbrood met gebraiseerd grondwitloof en gekookte aardappelen
Mijn vader maakt het lekkerste gehaktbrood van de wereld. Hij gebruikt gemengd gehakt van kalf en varken en voegt er zijn traditionele mengeling aan toe. Met gebraiseerd witloof uit volle grond en patatjes is dit ‘de familie Meus op een bord’.
Vleesbrood met gebraiseerd grondwitloof en gekookte aardappelen
Vleesbrood met gebraiseerd grondwitloof en gekookte aardappelen
Mijn vader maakt het lekkerste gehaktbrood van de wereld. Hij gebruikt gemengd gehakt van kalf en varken en voegt er zijn traditionele mengeling aan toe. Met gebraiseerd witloof uit volle grond en patatjes is dit ‘de familie Meus op een bord’.
Ingrediënten
4 personen
Gemengd gehakt
1.000 g
Eierdooiers
4
Chapelure
100 g
Ajuin
1
Platte peterselie
1 bosje
Bieslook
1 bosje
Pepers
Zout
Boter
Grondwitloof
8 stronken
Nootmuskaat
Aardappelen
600 g
Benodigdheden
Een keukenmachine met k vormig hulpstuk
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het gehaktbrood
1.000 g gemengd gehakt, 4 eierdooiers, 100 g chapelure
1
Meng het gehakt met de eierdooiers en het broodkruim. Kneed met je handen of in de keukenmachine.
1 ajuin, 1 bosje platte peterselie, 1 bosje Bieslook, pepers, zout
2
Pel en snipper de ui. Snipper de peterselie en de bieslook. Meng alles door het gehakt. Kruid met peper en zout.
TIPIn heel wat kookboeken lees je dat de uien eerst moeten gestoofd worden. Volgens het recept van mijn vader gaan de uien er rauw in wat het gehaktbrood volgens hem meer ‘beet’ geeft.
boter
3
Smelt een klont boter in een pan.
4
Vorm een gehaktbrood. Maak het niet te hoog.
5
Bak het gehaktbrood in de boter. Draai het regelmatig om en lepel er wat hete boter over. Voeg een klontje verse boter toe als de boter in de pan dreigt aan te branden. Het duurt ongeveer 45 minuten om het gehaktbrood helemaal gaar te krijgen.
TIPDoor het gehaktbrood in een pan te bakken, krijg je een lekker dikke korst.
Het witloof
boter
6
Smelt een klont boter in een pan.
8 stronken grondwitloof
7
Maak het grondwitloof schoon en verwijder de harde kern. Leg de stronken in de boter en doe er een klein scheutje water bij. Dat heet ‘braiseren’.
pepers, zout, nootmuskaat
8
Zet een deksel op de pan en laat het witloof een tiental minuten op een zacht vuur garen. Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat. Keer de stronken om. Voeg een extra scheutje water toe en zet het deksel schuin op de pan. Laat het witloof verder garen tot het zacht is. Het vocht verdampt nu waardoor het witloof wat kan bakken.
De aardappelen
600 g aardappelen
9
Schil de aardappelen.
10
Kook ze gaar in gezouten water onder deksel.
11
Afgegeven.
12
Serveer het gehaktbrood met gebraiseerd witloof en gekookte aardappelen. Geef er eventueel een lepeltje mosterd bij.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Het gehaktbrood
1.000 g gemengd gehakt, 4 eierdooiers, 100 g chapelure
1
Meng het gehakt met de eierdooiers en het broodkruim. Kneed met je handen of in de keukenmachine.
1 ajuin, 1 bosje platte peterselie, 1 bosje Bieslook, pepers, zout
2
Pel en snipper de ui. Snipper de peterselie en de bieslook. Meng alles door het gehakt. Kruid met peper en zout.
TIPIn heel wat kookboeken lees je dat de uien eerst moeten gestoofd worden. Volgens het recept van mijn vader gaan de uien er rauw in wat het gehaktbrood volgens hem meer ‘beet’ geeft.
boter
3
Smelt een klont boter in een pan.
4
Vorm een gehaktbrood. Maak het niet te hoog.
5
Bak het gehaktbrood in de boter. Draai het regelmatig om en lepel er wat hete boter over. Voeg een klontje verse boter toe als de boter in de pan dreigt aan te branden. Het duurt ongeveer 45 minuten om het gehaktbrood helemaal gaar te krijgen.
TIPDoor het gehaktbrood in een pan te bakken, krijg je een lekker dikke korst.
Het witloof
boter
6
Smelt een klont boter in een pan.
8 stronken grondwitloof
7
Maak het grondwitloof schoon en verwijder de harde kern. Leg de stronken in de boter en doe er een klein scheutje water bij. Dat heet ‘braiseren’.
pepers, zout, nootmuskaat
8
Zet een deksel op de pan en laat het witloof een tiental minuten op een zacht vuur garen. Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat. Keer de stronken om. Voeg een extra scheutje water toe en zet het deksel schuin op de pan. Laat het witloof verder garen tot het zacht is. Het vocht verdampt nu waardoor het witloof wat kan bakken.
De aardappelen
600 g aardappelen
9
Schil de aardappelen.
10
Kook ze gaar in gezouten water onder deksel.
11
Afgegeven.
12
Serveer het gehaktbrood met gebraiseerd witloof en gekookte aardappelen. Geef er eventueel een lepeltje mosterd bij.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Gemengd gehakt
1.000 g
Eierdooiers
4
Chapelure
100 g
Ajuin
1
Platte peterselie
1 bosje
Bieslook
1 bosje
Pepers
Zout
Boter
Grondwitloof
8 stronken
Nootmuskaat
Aardappelen
600 g
Vleesbrood met gebraiseerd grondwitloof en gekookte aardappelen
Mijn vader maakt het lekkerste gehaktbrood van de wereld. Hij gebruikt gemengd gehakt van kalf en varken en voegt er zijn traditionele mengeling aan toe. Met gebraiseerd witloof uit volle grond en patatjes is dit ‘de familie Meus op een bord’.Instructies
Het gehaktbrood
1.000 g gemengd gehakt, 4 eierdooiers, 100 g chapelure
1
Meng het gehakt met de eierdooiers en het broodkruim. Kneed met je handen of in de keukenmachine.
1 ajuin, 1 bosje platte peterselie, 1 bosje Bieslook, pepers, zout
2
Pel en snipper de ui. Snipper de peterselie en de bieslook. Meng alles door het gehakt. Kruid met peper en zout.
TIPIn heel wat kookboeken lees je dat de uien eerst moeten gestoofd worden. Volgens het recept van mijn vader gaan de uien er rauw in wat het gehaktbrood volgens hem meer ‘beet’ geeft.
boter
3
Smelt een klont boter in een pan.
4
Vorm een gehaktbrood. Maak het niet te hoog.
5
Bak het gehaktbrood in de boter. Draai het regelmatig om en lepel er wat hete boter over. Voeg een klontje verse boter toe als de boter in de pan dreigt aan te branden. Het duurt ongeveer 45 minuten om het gehaktbrood helemaal gaar te krijgen.
TIPDoor het gehaktbrood in een pan te bakken, krijg je een lekker dikke korst.
Het witloof
boter
6
Smelt een klont boter in een pan.
8 stronken grondwitloof
7
Maak het grondwitloof schoon en verwijder de harde kern. Leg de stronken in de boter en doe er een klein scheutje water bij. Dat heet ‘braiseren’.
pepers, zout, nootmuskaat
8
Zet een deksel op de pan en laat het witloof een tiental minuten op een zacht vuur garen. Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat. Keer de stronken om. Voeg een extra scheutje water toe en zet het deksel schuin op de pan. Laat het witloof verder garen tot het zacht is. Het vocht verdampt nu waardoor het witloof wat kan bakken.
De aardappelen
600 g aardappelen
9
Schil de aardappelen.
10
Kook ze gaar in gezouten water onder deksel.
11
Afgegeven.
12
Serveer het gehaktbrood met gebraiseerd witloof en gekookte aardappelen. Geef er eventueel een lepeltje mosterd bij.