
Een kerstmenu vraagt om een uitgebreid aperitief. Jeroen heeft een kwartet van eenvoudige recepten verzameld voor hapjes die de aanloop naar het diner smakelijk kunnen opfleuren.
Er zijn chips met een guacamoledip, toastjes met wildpaté en perenmoes, of met kruidenkaas en zure haring. Wie een warm hapje wil serveren kan kleine broodkroketten met sardienen bakken. Vier keer smakelijk, vier keer hapklare eenvoud.
Ingrediënten
- 1 zoete aardappel
- 1 eetlepel currypoeder
- 1 snuifje paprikapoeder
- 1 snuifje lookpoeder
- cayennepeper
- zout
- 1 avocado
- 0.25 limoen
- 2 takje koriander
- scheutje olijfolie
- 4 sneetje rozijnenbrood
- 4 plak hazenpaté
- 0.5 peer
- kervelpluksels
- scheutje ciderazijn
- scheutje olijfolie
- peper
- 400 g brood
- 1 blik sardine
- 1 eetlepel kappertjes
- 0.25 bussel platte peterselie
- peper
- 150 g zwarte olijven
- 2 ansjovisfilet
- 0.5 limoen
- handvol peterselie
- snuifje cayennepeper
- snuifje paprikapoeder
- scheutje olijfolie
- 4 sneetje pompernikkel
- 2 haringfilet
- 2 eetlepel roomkaas
- 1 eetlepel room
- dille
- bieslook
- 1 koffielepel peperbolletjes
- zout
Benodigdheden
- een friteuse met frituurolie
- een (Chinese) mandoline
- een kleine uitsteekring
- (diameter ong. 5 cm)
- een hakmolen of blender
- een vel vershoudfolie
- een friteuse
Bereiding
Kruidige bataatchips met guacamole
Snij de rijpe avocado middendoor tot tegen de pit. Geef beide helften een kwartslag en verwijder de pit. Verdeel de avocado in kwarten en schep het vruchtvlees los.
Verzamel het vruchtvlees in een mengschaal en schenk er een beetje fijne olijfolie bij. Plet de avocado met een vork.
Knijp er wat limoensap bij, voeg wat (grof) zeezout toe en een voorzichtige snuif cayennepeper.
Spoel de koriander en snipper de blaadjes zeer fijn. Ook de kruiden gaan in de guacamole.
Voeg naar smaak extra olijfolie toe en meng de guacamole grondig. Bewaar de saus koel in een afgesloten potje.
Maak een droge kruidenmengeling met currypoeder, (gerookt) paprikapoeder, lookpoeder en een beetje cayennepeper. Voeg ook een snuif zout toe.
Gebruik een (Chinese) mandoline om de zoete aardappel en de klassieke aardappel in langwerpig ovale schijfjes van ongeveer één millimeter dik te snijden.
Verhit de friteuse met olie tot 150°C om de bataatchips te bakken. (Let op: Voor chips van een klassieke aardappel verhoog je de temperatuur tot 180°C.) Leg de chips één voor één in de olie en bak ze krokant in beurten, zodat de schijfjes niet aan elkaar vastkleven. Zodra de belletjes in de olie verdwijnen, zijn de chips gaar.
Laat de oranje (of goudgele) schijfjes (zoete) aardappel uitlekken op keukenpapier en bepoeder ze met wat van de kruidenmix en wat zout.