dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Gravad forel met aardappelsalade (thumbnail)Gravad forel met aardappelsalade

Gravad forel met aardappelsalade

45m
18
-
1.4K
Recepten

Gravad forel met aardappelsalade

Gravad betekent ‘begraven’. Het is een oude Scandinavische bewaartechniek waarbij je de vis ‘begraaft’ in suiker en zout. Normaal doe je het met zalm, maar het kan ook met forel.
Gravad forel met aardappelsalade (thumbnail)Gravad forel met aardappelsalade

Gravad forel met aardappelsalade

45m
18
-
1.4K
Recepten

Gravad forel met aardappelsalade

Gravad betekent ‘begraven’. Het is een oude Scandinavische bewaartechniek waarbij je de vis ‘begraaft’ in suiker en zout. Normaal doe je het met zalm, maar het kan ook met forel.
Type gerechtHoofdgerecht
Totale tijd45m
Ingrediënten18
Beoordeling-
Aantal likes1.4K

Ingrediënten

4 personen
Vastkokende aardappelen
600 g
Forelfiletsmet vel
8
Kristalsuiker
150 g
Zeezout
120 g
Peperbolletjeswitte
1 tl
Dille
0,5 bosjes
Dillevoor de aardappelsalade
Limoen
1
Whisky
1 dopje
Rode uien
0,5
Appelazijn
0,1 l
Appel
1
Olijfolie
Lente-uien
5
Peper
Zout
Yoghurt
2 el
Mierikswortel pasta
2 tl
Tuinkers

Benodigdheden

Een ovenplaat, een ovenschaal, een fileermes

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

De gravad forel

8 Forelfilets
1
Haal met een pincet de graatjes uit de forelfilets.
150 g kristalsuiker, 120 g zeezout
2
Meng de suiker met het grof zeezout.
1 tl peperbolletjes, 0,5 bosjes dille, 1 limoen
3
Kneus de peperbollen in een vijzel. Snipper de dille. Rasp de schil van de limoen.
TIPIn plaats van limoen kun je ook citroenzeste of zelfs sinaasappelzeste gebruiken.
1 dopje whisky
4
Doe de gekneusde peper, de dille, de limoenzeste en de whisky bij het zout-suikermengsel.
5
Verdeel een deel van het mengsel over de bodem van een diepe ovenplaat. Leg er de forelfilets op met de velkant naar boven en bedek ze met de rest van het zout-suikermengsel.
6
Span een vel plasticfolie over de ovenplaat. Zet er een zware ovenschaal op waarin je eventueel nog een gewicht legt.
7
Laat minstens 4 uur marineren in de koelkast.

De aardappelsalade

600 g Vastkokende aardappelen
8
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in gezouten water.
0,5 rode uien, 0,1 l appelazijn
9
Pel en snipper de ui. Marineer in een scheutje appelazijn.
1 appel
10
Snijd de appel in kleine blokjes (brunoise). Meng de appel met de ui.
olijfolie
11
Giet de aardappelen af en spoel ze in koud water. Laat ze uitlekken en meng ze met de ui en de appel. Doe er een flinke scheut olijfolie bij.
dille, 5 lente-uien, peper, zout
12
Snipper de dille en het groen van de lente-uien fijn. Doe het bij de aardappelsalade en breng op smaak met peper en zout. Dek af en laat rusten in de koelkast.

Afwerken en serveren

13
Haal de vis uit het suiker-zoutmengsel en spoel goed onder stromend water. Dep droog.
14
Snijd de vis in heel fijne plakjes met een fileermes.
2 el Yoghurt, 2 tl mierikswortel pasta
15
Meng de yoghurt met de mierikswortelpasta.
tuinkers
16
Leg de vis op borden. Verdeel er wat aardappelsalade over. Druppel er de saus over en werk af met enkele plukjes tuinkers.
1
Haal met een pincet de graatjes uit de forelfilets.
2
Meng de suiker met het grof zeezout.

Instructies

De gravad forel

8 Forelfilets
1
Haal met een pincet de graatjes uit de forelfilets.
150 g kristalsuiker, 120 g zeezout
2
Meng de suiker met het grof zeezout.
1 tl peperbolletjes, 0,5 bosjes dille, 1 limoen
3
Kneus de peperbollen in een vijzel. Snipper de dille. Rasp de schil van de limoen.
TIPIn plaats van limoen kun je ook citroenzeste of zelfs sinaasappelzeste gebruiken.
1 dopje whisky
4
Doe de gekneusde peper, de dille, de limoenzeste en de whisky bij het zout-suikermengsel.
5
Verdeel een deel van het mengsel over de bodem van een diepe ovenplaat. Leg er de forelfilets op met de velkant naar boven en bedek ze met de rest van het zout-suikermengsel.
6
Span een vel plasticfolie over de ovenplaat. Zet er een zware ovenschaal op waarin je eventueel nog een gewicht legt.
7
Laat minstens 4 uur marineren in de koelkast.

De aardappelsalade

600 g Vastkokende aardappelen
8
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in gezouten water.
0,5 rode uien, 0,1 l appelazijn
9
Pel en snipper de ui. Marineer in een scheutje appelazijn.
1 appel
10
Snijd de appel in kleine blokjes (brunoise). Meng de appel met de ui.
olijfolie
11
Giet de aardappelen af en spoel ze in koud water. Laat ze uitlekken en meng ze met de ui en de appel. Doe er een flinke scheut olijfolie bij.
dille, 5 lente-uien, peper, zout
12
Snipper de dille en het groen van de lente-uien fijn. Doe het bij de aardappelsalade en breng op smaak met peper en zout. Dek af en laat rusten in de koelkast.

Afwerken en serveren

13
Haal de vis uit het suiker-zoutmengsel en spoel goed onder stromend water. Dep droog.
14
Snijd de vis in heel fijne plakjes met een fileermes.
2 el Yoghurt, 2 tl mierikswortel pasta
15
Meng de yoghurt met de mierikswortelpasta.
tuinkers
16
Leg de vis op borden. Verdeel er wat aardappelsalade over. Druppel er de saus over en werk af met enkele plukjes tuinkers.
1
Haal met een pincet de graatjes uit de forelfilets.
2
Meng de suiker met het grof zeezout.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Gravad forel met aardappelsalade (thumbnail)Gravad forel met aardappelsalade
4 personen
45m
Ingrediënten
Vastkokende aardappelen
600 g
Forelfiletsmet vel
8
Kristalsuiker
150 g
Zeezout
120 g
Peperbolletjeswitte
1 tl
Dille
0,5 bosjes
Dillevoor de aardappelsalade
Limoen
1
Whisky
1 dopje
Rode uien
0,5
Appelazijn
0,1 l
Appel
1
Olijfolie
Lente-uien
5
Peper
Zout
Yoghurt
2 el
Mierikswortel pasta
2 tl
Tuinkers

Gravad forel met aardappelsalade

Gravad betekent ‘begraven’. Het is een oude Scandinavische bewaartechniek waarbij je de vis ‘begraaft’ in suiker en zout. Normaal doe je het met zalm, maar het kan ook met forel.
Instructies

De gravad forel

8 Forelfilets
1
Haal met een pincet de graatjes uit de forelfilets.
150 g kristalsuiker, 120 g zeezout
2
Meng de suiker met het grof zeezout.
1 tl peperbolletjes, 0,5 bosjes dille, 1 limoen
3
Kneus de peperbollen in een vijzel. Snipper de dille. Rasp de schil van de limoen.
TIPIn plaats van limoen kun je ook citroenzeste of zelfs sinaasappelzeste gebruiken.
1 dopje whisky
4
Doe de gekneusde peper, de dille, de limoenzeste en de whisky bij het zout-suikermengsel.
5
Verdeel een deel van het mengsel over de bodem van een diepe ovenplaat. Leg er de forelfilets op met de velkant naar boven en bedek ze met de rest van het zout-suikermengsel.
6
Span een vel plasticfolie over de ovenplaat. Zet er een zware ovenschaal op waarin je eventueel nog een gewicht legt.
7
Laat minstens 4 uur marineren in de koelkast.

De aardappelsalade

600 g Vastkokende aardappelen
8
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze gaar in gezouten water.
0,5 rode uien, 0,1 l appelazijn
9
Pel en snipper de ui. Marineer in een scheutje appelazijn.
1 appel
10
Snijd de appel in kleine blokjes (brunoise). Meng de appel met de ui.
olijfolie
11
Giet de aardappelen af en spoel ze in koud water. Laat ze uitlekken en meng ze met de ui en de appel. Doe er een flinke scheut olijfolie bij.
dille, 5 lente-uien, peper, zout
12
Snipper de dille en het groen van de lente-uien fijn. Doe het bij de aardappelsalade en breng op smaak met peper en zout. Dek af en laat rusten in de koelkast.

Afwerken en serveren

13
Haal de vis uit het suiker-zoutmengsel en spoel goed onder stromend water. Dep droog.
14
Snijd de vis in heel fijne plakjes met een fileermes.
2 el Yoghurt, 2 tl mierikswortel pasta
15
Meng de yoghurt met de mierikswortelpasta.
tuinkers
16
Leg de vis op borden. Verdeel er wat aardappelsalade over. Druppel er de saus over en werk af met enkele plukjes tuinkers.