Verloren krentenbrood en café glacé met karamelnoten
Verloren krentenbrood en café glacé met karamelnoten
Warm en koud zijn verenigd op één dessertbord. Zeker koffieliefhebbers met een beetje zin voor nostalgie zullen dit gerecht met plezier naar binnen werken. Dit (stevig) nagerecht kan je ook serveren bij de brunch.
Verloren krentenbrood en café glacé met karamelnoten
Verloren krentenbrood en café glacé met karamelnoten
Warm en koud zijn verenigd op één dessertbord. Zeker koffieliefhebbers met een beetje zin voor nostalgie zullen dit gerecht met plezier naar binnen werken. Dit (stevig) nagerecht kan je ook serveren bij de brunch.
Ingrediënten
4 personen
Krentenbrood
4 sneetjes
Melk
0,1 l
Room
0,1 l
Vanillesuiker
20 g
Vanillestokje
1
Kaneelpoeder
1 snuifje
Boter
1
Notenmix
100 g
Suiker
75 g
Vanille-ijs
0,6 l
Koffie
1
Rozijnen
40 g
Bruine rum
1 scheutje
Eieren
3
Benodigdheden
Hakmolen, een vel bakpapier of een bakmatje, een broodmes, keukenpapier
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Voorbereiding
1
Koop een bij voorkeur ongesneden krentenbrood bij de bakker. Voor het verloren brood kan je dan extra dikke sneden gebruiken.
2
Doe de rozijntjes in een schaal en geef ze een bad van rum. Laat de rozijnen een uurtje wellen in de drank.
3
Zet een klein kopje extra-extra-sterke koffie. Stop zoveel mogelijk aroma in zo weinig mogelijk koffie. Laat het kopje troost afkoelen.
4
Hak de noten grof met een scherp koksmes. Vermijd om de noten te malen in een hakmolen.
5
Zet een vlakke bakplaat klaar en leg er een bakmatje op of een vel bakpapier.
6
Strooi de suiker in een pan, samen met een scheutje water. Brand er een matig vuur onder.
7
Laat de suiker smelten en licht goudgeel karameliseren. Strooi de gehakte noten in de gloeiend hete suiker en roer even. Giet het hele kleverige zaakje op de bakmat. Laat de ‘koek’ van suiker en nootjes volledig afkoelen.Tip: Giet water in je pan zodat de suikerresten niet aanbranden. Dan kan je ze ook makkelijker schoonmaken.
8
Hak de gekarameliseerde nootjes in kleine stukken. Die mogen gerust ongelijkmatig zijn.
9
Schep het (harde) vanilleijs in een mengschaal en schenk er de koude sterke koffie bij. Meng het plasje sterke koffie doorheen het ijs.
10
Laat de rozijnen goed uitlekken (knijp ze even) en meng ze doorheen het ‘café-glacé’-ijs. Meng ook de helft van de karamelnoot door het ijs. (Bewaar de rest om er de borden mee af te werken, of eet ze als snoepje.)
11
Plaats het halfzachte ijsmengsel opnieuw in de diepvriezer en laat het opstijven. Reken hiervoor toch minstens een uur.
3 eieren
12
Neem een ruime mengschaal en breek er de eieren in.
13
Schenk er de room en de melk bij. Kluts alles grondig.
14
Snij een malse vanillestok overlangs in twee en schraap er alle zwarte zaadjes uit. Doe de vanille in het eiermengsel, samen met een snuifje kaneel en wat vanillesuiker. Tip: Stop lege vanillepeulen in een bokaal met kristalsuiker. Geef de suiker wat tijd om te veranderen in vanillesuiker.
15
Snij toasten van krentenbrood die zo’n 2 centimeter dik zijn. De buitenste broodkorst gebruik je niet. Snij ook het grootste deel van de korstjes van elke snee brood.
16
Smelt een flinke klont boter in een (kleinere) braadpan op een matig vuur.
17
Sop elke dikke snee krentenbrood in het eiermengsel en leg het brood in de bruisende boter. Bak het verloren brood goudbruin langs de beide zijden. (Bedek het oppervlak van de pan zoveel mogelijk met verloren brood, om te vermijden dat de boter snel verbrandt.)
18
Leg het gebakken brood even op een vel keukenpapier. Laat de overtollige boter weglekken.
19
Serveer iedereen een warme snee verloren krentenbrood en leg er een bol café-glacéijs met rozijntjes bovenop. Werk elk bord af met wat gehakte gekarameliseerde nootjes.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Voorbereiding
1
Koop een bij voorkeur ongesneden krentenbrood bij de bakker. Voor het verloren brood kan je dan extra dikke sneden gebruiken.
2
Doe de rozijntjes in een schaal en geef ze een bad van rum. Laat de rozijnen een uurtje wellen in de drank.
3
Zet een klein kopje extra-extra-sterke koffie. Stop zoveel mogelijk aroma in zo weinig mogelijk koffie. Laat het kopje troost afkoelen.
4
Hak de noten grof met een scherp koksmes. Vermijd om de noten te malen in een hakmolen.
5
Zet een vlakke bakplaat klaar en leg er een bakmatje op of een vel bakpapier.
6
Strooi de suiker in een pan, samen met een scheutje water. Brand er een matig vuur onder.
7
Laat de suiker smelten en licht goudgeel karameliseren. Strooi de gehakte noten in de gloeiend hete suiker en roer even. Giet het hele kleverige zaakje op de bakmat. Laat de ‘koek’ van suiker en nootjes volledig afkoelen.Tip: Giet water in je pan zodat de suikerresten niet aanbranden. Dan kan je ze ook makkelijker schoonmaken.
8
Hak de gekarameliseerde nootjes in kleine stukken. Die mogen gerust ongelijkmatig zijn.
9
Schep het (harde) vanilleijs in een mengschaal en schenk er de koude sterke koffie bij. Meng het plasje sterke koffie doorheen het ijs.
10
Laat de rozijnen goed uitlekken (knijp ze even) en meng ze doorheen het ‘café-glacé’-ijs. Meng ook de helft van de karamelnoot door het ijs. (Bewaar de rest om er de borden mee af te werken, of eet ze als snoepje.)
11
Plaats het halfzachte ijsmengsel opnieuw in de diepvriezer en laat het opstijven. Reken hiervoor toch minstens een uur.
3 eieren
12
Neem een ruime mengschaal en breek er de eieren in.
13
Schenk er de room en de melk bij. Kluts alles grondig.
14
Snij een malse vanillestok overlangs in twee en schraap er alle zwarte zaadjes uit. Doe de vanille in het eiermengsel, samen met een snuifje kaneel en wat vanillesuiker. Tip: Stop lege vanillepeulen in een bokaal met kristalsuiker. Geef de suiker wat tijd om te veranderen in vanillesuiker.
15
Snij toasten van krentenbrood die zo’n 2 centimeter dik zijn. De buitenste broodkorst gebruik je niet. Snij ook het grootste deel van de korstjes van elke snee brood.
16
Smelt een flinke klont boter in een (kleinere) braadpan op een matig vuur.
17
Sop elke dikke snee krentenbrood in het eiermengsel en leg het brood in de bruisende boter. Bak het verloren brood goudbruin langs de beide zijden. (Bedek het oppervlak van de pan zoveel mogelijk met verloren brood, om te vermijden dat de boter snel verbrandt.)
18
Leg het gebakken brood even op een vel keukenpapier. Laat de overtollige boter weglekken.
19
Serveer iedereen een warme snee verloren krentenbrood en leg er een bol café-glacéijs met rozijntjes bovenop. Werk elk bord af met wat gehakte gekarameliseerde nootjes.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Krentenbrood
4 sneetjes
Melk
0,1 l
Room
0,1 l
Vanillesuiker
20 g
Vanillestokje
1
Kaneelpoeder
1 snuifje
Boter
1
Notenmix
100 g
Suiker
75 g
Vanille-ijs
0,6 l
Koffie
1
Rozijnen
40 g
Bruine rum
1 scheutje
Eieren
3
Verloren krentenbrood en café glacé met karamelnoten
Warm en koud zijn verenigd op één dessertbord. Zeker koffieliefhebbers met een beetje zin voor nostalgie zullen dit gerecht met plezier naar binnen werken. Dit (stevig) nagerecht kan je ook serveren bij de brunch.Instructies
Voorbereiding
1
Koop een bij voorkeur ongesneden krentenbrood bij de bakker. Voor het verloren brood kan je dan extra dikke sneden gebruiken.
2
Doe de rozijntjes in een schaal en geef ze een bad van rum. Laat de rozijnen een uurtje wellen in de drank.
3
Zet een klein kopje extra-extra-sterke koffie. Stop zoveel mogelijk aroma in zo weinig mogelijk koffie. Laat het kopje troost afkoelen.
4
Hak de noten grof met een scherp koksmes. Vermijd om de noten te malen in een hakmolen.
5
Zet een vlakke bakplaat klaar en leg er een bakmatje op of een vel bakpapier.
6
Strooi de suiker in een pan, samen met een scheutje water. Brand er een matig vuur onder.
7
Laat de suiker smelten en licht goudgeel karameliseren. Strooi de gehakte noten in de gloeiend hete suiker en roer even. Giet het hele kleverige zaakje op de bakmat. Laat de ‘koek’ van suiker en nootjes volledig afkoelen.Tip: Giet water in je pan zodat de suikerresten niet aanbranden. Dan kan je ze ook makkelijker schoonmaken.
8
Hak de gekarameliseerde nootjes in kleine stukken. Die mogen gerust ongelijkmatig zijn.
9
Schep het (harde) vanilleijs in een mengschaal en schenk er de koude sterke koffie bij. Meng het plasje sterke koffie doorheen het ijs.
10
Laat de rozijnen goed uitlekken (knijp ze even) en meng ze doorheen het ‘café-glacé’-ijs. Meng ook de helft van de karamelnoot door het ijs. (Bewaar de rest om er de borden mee af te werken, of eet ze als snoepje.)
11
Plaats het halfzachte ijsmengsel opnieuw in de diepvriezer en laat het opstijven. Reken hiervoor toch minstens een uur.
3 eieren
12
Neem een ruime mengschaal en breek er de eieren in.
13
Schenk er de room en de melk bij. Kluts alles grondig.
14
Snij een malse vanillestok overlangs in twee en schraap er alle zwarte zaadjes uit. Doe de vanille in het eiermengsel, samen met een snuifje kaneel en wat vanillesuiker. Tip: Stop lege vanillepeulen in een bokaal met kristalsuiker. Geef de suiker wat tijd om te veranderen in vanillesuiker.
15
Snij toasten van krentenbrood die zo’n 2 centimeter dik zijn. De buitenste broodkorst gebruik je niet. Snij ook het grootste deel van de korstjes van elke snee brood.
16
Smelt een flinke klont boter in een (kleinere) braadpan op een matig vuur.
17
Sop elke dikke snee krentenbrood in het eiermengsel en leg het brood in de bruisende boter. Bak het verloren brood goudbruin langs de beide zijden. (Bedek het oppervlak van de pan zoveel mogelijk met verloren brood, om te vermijden dat de boter snel verbrandt.)
18
Leg het gebakken brood even op een vel keukenpapier. Laat de overtollige boter weglekken.
19
Serveer iedereen een warme snee verloren krentenbrood en leg er een bol café-glacéijs met rozijntjes bovenop. Werk elk bord af met wat gehakte gekarameliseerde nootjes.