
Jeroen maakt een vegetarische versie van de favoriete Vlaamse klassieker: stoofvlees met gekookte aardappelen en witloofsla. Hij vervangt het vlees door seitan. Dat zijn gluten die gekneed worden zoals een brood en waaruit het zetmeel en de zemelen verwijderd worden. Dan wordt het gemarineerd in onder andere soja waardoor het veel smaak krijgt.
Ingrediënten
- 800 g seitan
- 250 g Parijse champignons
- 1 wortel
- 2 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 fles bruin bier
- 2 eetlepel perensiroop
- 2 sneetje brood
- mosterd
- boter
- 2 kruidnagel
- rozemarijn
- tijm
- laurier
- peper
- zout
- 1 kg aardappel
- 3 witloof
- 2 eetlepel mayonaise
- azijn
- zout
- peper
Benodigdheden
Bereiding
Het stoofvlees
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Pel en snipper de uien. Kneus en pel de knoflook. Hak hem fijn en plet met een mes. Schil de wortel en snijd hem in kleine stukjes (brunoise). Borstel de champignons schoon en snijd ze in vier.
Smelt een klontje boter in een kookpot en stoof de uien met de knoflook. Doe er de wortelbrunoise bij en laat even meestoven. Voeg er de champignons aan toe.
Snijd of scheur de seitan in blokjes. Smelt een klont boter in een pan en bak de seitanblokjes portie per portie rondom aan.
Doe de gebakken seitan bij de rest van de groenten.
Giet het bier in de kookpot en doe er de perensiroop bij.
Smeer mosterd op het brood en leg de boterhammen met de mosterdkant naar beneden in de pot. Zij zorgen voor de binding van de saus. Kruid met peper, zout en kruidnagels.
Bind de rozemarijn, tijm en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de pot. Zet een deksel op de pot.
Laat het stoofvlees 1,5 uur garen in de voorverwarmde oven.