Varkensribstuk in de oven met geroosterde groenten
Varkensribstuk in de oven met geroosterde groenten
Een stevig varkensribstuk is ideaal om er een geurige ovenschotel mee te bereiden. Wedden dat de braadgeur van het ribstuk en de kruidenboter je tafelgenoten spontaan richting keuken lokt? In ruil kan je hen vragen om de afwas te doen, al zullen ze niet zo veel werk hebben: alles maak je immers klaar in een en dezelfde schotel.
Varkensribstuk in de oven met geroosterde groenten
Varkensribstuk in de oven met geroosterde groenten
Een stevig varkensribstuk is ideaal om er een geurige ovenschotel mee te bereiden. Wedden dat de braadgeur van het ribstuk en de kruidenboter je tafelgenoten spontaan richting keuken lokt? In ruil kan je hen vragen om de afwas te doen, al zullen ze niet zo veel werk hebben: alles maak je immers klaar in een en dezelfde schotel.
Ingrediënten
4 personen
Varkensribstuk
800 g
Look
1 teentje
Salie
6 blaadje
Citroenen
0,5
Melkerijboter
125 g
Zout
Peper
Boter
1 klontje
Aardappelen
4
Pastinaak
2
Wortels
2
Rode uien
2
Rozemarijn
Olijfolie
1 scheutje
Graanmosterd
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het ribstuk
800 g varkensribstuk, 1 teentje Look, 6 blaadje Salie, 0,5 citroenen, 125 g melkerijboter, zout, peper, 1 klontje boter
1
Verhit een ovenschaal op het fornuis. Smelt er een paar klontjes boter in.
2
Maak intussen kruisgewijs enkele insnijdingen in het zwoerd van het varkensvlees (de kant van het vel). Zo kan de kruidenboter beter smaak geven aan het ribstuk.
3
Verwarm de oven voor op 200°C.
4
Schroei elke zijde van het stuk vlees goudbruin in de hete boter. Begin met de velkant te bakken. Kruid het vlees nog niet!
5
Leg het vlees ten slotte terug op de velkant en plaats de schaal in de oven van 200°C, gedurende 20 minuten.
6
Intussen kan je de kruidenboter bereiden. Snij de koude boter in blokjes of gebruik boter op kamertemperatuur. Neem een mengschaal en leg er de boter in.
7
Pel de look en plet het teentje tot pulp. Voeg de pulp toe aan de boter.
8
Snipper enkele blaadjes salie in hele fijne stukjes, en voeg het kruid toe aan de boter.
9
Strooi er een flinke snuif grof zout bij (bv. fleur de sel), voldoende peper van de molen en het citroensap.
10
Meng de boter met alle smaakmakers, proef en zet opzij.
De groenten
4 aardappelen, 2 pastinaak, 2 Wortels, 2 rode uien, rozemarijn, 1 scheutje olijfolie
11
Schil de wortelen en snij ze in ringen van max. 1 cm breed.
12
Schil de pastinaken en snij ze op dezelfde manier als de wortelen.
13
Pel de rode uien en snij elke ui in 4 tot 6 gelijke partjes.
14
Maak de aardappelen schoon en snij ze (zonder te schillen) in grove blokjes.
15
Haal het ribstuk uit de oven en leg het stuk vlees op een bord. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C.
16
Giet het braadvet uit de ovenschotel maar laat de aanbaksels zitten.
17
Doe nu een klont van de kruidenboter in de ovenschaal, samen met een scheutje olijfolie.
18
Verhit de ovenschaal op een zacht vuurtje, laat de kruidenboter bruisen en voeg de stukken groente en de aardappelen toe. Laat ook de takjes verse rozemarijn mee bakken.
19
Laat de groenten een paar minuten stoven, roer ze regelmatig even om en leg ten slotte het varkensribstuk bovenop de groenten.
20
Plaats de ovenschaal voor een tweede keer in de oven. Laat de ovenschotel nog een uurtje garen op 150°C.
Afwerking
graanmosterd
21
Haal de schotel uit de oven en laat het vlees even rusten. Snij het bot (eigenlijk dus de ribben) weg met een scherp mes en serveer mooie lapjes van het ribstuk met de ovengroenten en een lepeltje graanmosterd.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Het ribstuk
800 g varkensribstuk, 1 teentje Look, 6 blaadje Salie, 0,5 citroenen, 125 g melkerijboter, zout, peper, 1 klontje boter
1
Verhit een ovenschaal op het fornuis. Smelt er een paar klontjes boter in.
2
Maak intussen kruisgewijs enkele insnijdingen in het zwoerd van het varkensvlees (de kant van het vel). Zo kan de kruidenboter beter smaak geven aan het ribstuk.
3
Verwarm de oven voor op 200°C.
4
Schroei elke zijde van het stuk vlees goudbruin in de hete boter. Begin met de velkant te bakken. Kruid het vlees nog niet!
5
Leg het vlees ten slotte terug op de velkant en plaats de schaal in de oven van 200°C, gedurende 20 minuten.
6
Intussen kan je de kruidenboter bereiden. Snij de koude boter in blokjes of gebruik boter op kamertemperatuur. Neem een mengschaal en leg er de boter in.
7
Pel de look en plet het teentje tot pulp. Voeg de pulp toe aan de boter.
8
Snipper enkele blaadjes salie in hele fijne stukjes, en voeg het kruid toe aan de boter.
9
Strooi er een flinke snuif grof zout bij (bv. fleur de sel), voldoende peper van de molen en het citroensap.
10
Meng de boter met alle smaakmakers, proef en zet opzij.
De groenten
4 aardappelen, 2 pastinaak, 2 Wortels, 2 rode uien, rozemarijn, 1 scheutje olijfolie
11
Schil de wortelen en snij ze in ringen van max. 1 cm breed.
12
Schil de pastinaken en snij ze op dezelfde manier als de wortelen.
13
Pel de rode uien en snij elke ui in 4 tot 6 gelijke partjes.
14
Maak de aardappelen schoon en snij ze (zonder te schillen) in grove blokjes.
15
Haal het ribstuk uit de oven en leg het stuk vlees op een bord. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C.
16
Giet het braadvet uit de ovenschotel maar laat de aanbaksels zitten.
17
Doe nu een klont van de kruidenboter in de ovenschaal, samen met een scheutje olijfolie.
18
Verhit de ovenschaal op een zacht vuurtje, laat de kruidenboter bruisen en voeg de stukken groente en de aardappelen toe. Laat ook de takjes verse rozemarijn mee bakken.
19
Laat de groenten een paar minuten stoven, roer ze regelmatig even om en leg ten slotte het varkensribstuk bovenop de groenten.
20
Plaats de ovenschaal voor een tweede keer in de oven. Laat de ovenschotel nog een uurtje garen op 150°C.
Afwerking
graanmosterd
21
Haal de schotel uit de oven en laat het vlees even rusten. Snij het bot (eigenlijk dus de ribben) weg met een scherp mes en serveer mooie lapjes van het ribstuk met de ovengroenten en een lepeltje graanmosterd.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
1u 40m
Ingrediënten
Varkensribstuk
800 g
Look
1 teentje
Salie
6 blaadje
Citroenen
0,5
Melkerijboter
125 g
Zout
Peper
Boter
1 klontje
Aardappelen
4
Pastinaak
2
Wortels
2
Rode uien
2
Rozemarijn
Olijfolie
1 scheutje
Graanmosterd
Varkensribstuk in de oven met geroosterde groenten
Een stevig varkensribstuk is ideaal om er een geurige ovenschotel mee te bereiden. Wedden dat de braadgeur van het ribstuk en de kruidenboter je tafelgenoten spontaan richting keuken lokt? In ruil kan je hen vragen om de afwas te doen, al zullen ze niet zo veel werk hebben: alles maak je immers klaar in een en dezelfde schotel.Instructies
Het ribstuk
800 g varkensribstuk, 1 teentje Look, 6 blaadje Salie, 0,5 citroenen, 125 g melkerijboter, zout, peper, 1 klontje boter
1
Verhit een ovenschaal op het fornuis. Smelt er een paar klontjes boter in.
2
Maak intussen kruisgewijs enkele insnijdingen in het zwoerd van het varkensvlees (de kant van het vel). Zo kan de kruidenboter beter smaak geven aan het ribstuk.
3
Verwarm de oven voor op 200°C.
4
Schroei elke zijde van het stuk vlees goudbruin in de hete boter. Begin met de velkant te bakken. Kruid het vlees nog niet!
5
Leg het vlees ten slotte terug op de velkant en plaats de schaal in de oven van 200°C, gedurende 20 minuten.
6
Intussen kan je de kruidenboter bereiden. Snij de koude boter in blokjes of gebruik boter op kamertemperatuur. Neem een mengschaal en leg er de boter in.
7
Pel de look en plet het teentje tot pulp. Voeg de pulp toe aan de boter.
8
Snipper enkele blaadjes salie in hele fijne stukjes, en voeg het kruid toe aan de boter.
9
Strooi er een flinke snuif grof zout bij (bv. fleur de sel), voldoende peper van de molen en het citroensap.
10
Meng de boter met alle smaakmakers, proef en zet opzij.
De groenten
4 aardappelen, 2 pastinaak, 2 Wortels, 2 rode uien, rozemarijn, 1 scheutje olijfolie
11
Schil de wortelen en snij ze in ringen van max. 1 cm breed.
12
Schil de pastinaken en snij ze op dezelfde manier als de wortelen.
13
Pel de rode uien en snij elke ui in 4 tot 6 gelijke partjes.
14
Maak de aardappelen schoon en snij ze (zonder te schillen) in grove blokjes.
15
Haal het ribstuk uit de oven en leg het stuk vlees op een bord. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C.
16
Giet het braadvet uit de ovenschotel maar laat de aanbaksels zitten.
17
Doe nu een klont van de kruidenboter in de ovenschaal, samen met een scheutje olijfolie.
18
Verhit de ovenschaal op een zacht vuurtje, laat de kruidenboter bruisen en voeg de stukken groente en de aardappelen toe. Laat ook de takjes verse rozemarijn mee bakken.
19
Laat de groenten een paar minuten stoven, roer ze regelmatig even om en leg ten slotte het varkensribstuk bovenop de groenten.
20
Plaats de ovenschaal voor een tweede keer in de oven. Laat de ovenschotel nog een uurtje garen op 150°C.
Afwerking
graanmosterd
21
Haal de schotel uit de oven en laat het vlees even rusten. Snij het bot (eigenlijk dus de ribben) weg met een scherp mes en serveer mooie lapjes van het ribstuk met de ovengroenten en een lepeltje graanmosterd.