Dit is eerlijke kost om de grote honger te stillen. Eenvoud troef, alles voor de smaak. De varkenskroon is een ‘snit’ van de carré van het varken, ideaal om te presenteren zoals als een lamskroon.Pommes (à la) boulangère zijn een heerlijk ovengerecht met aardappelen en bouillon. Geef dit wat voorsprong in de bereiding, en schuif later de varkenskroon erbij. Jeroen serveert er verse appelmoes met stukjes bij.
Ingrediënten
- 1 kg aardappel
- 2 ui
- 1 teentje look
- 6 dl kippen- of groentebouillon
- 4 takje tijm
- 1 klontje boter
- peper
- zout
- 1.4 kg varkenskroon
- 1 scheutje olijfolie
- peper
- zout
- 1 kg stoofappel
- 1 eetlepel suiker
- 1 scheutje ciderazijn
- 1 scheutje water
- 1 klontje boter
- mosterd
Benodigdheden
- een vel aluminiumfolie
Bereiding
Voorbereiding
Haal de varkenskroon uit de koelkast en laat het vlees tijdig op kamertemperatuur komen.
Ontdooi en verwarm een portie kippen- of groentebouillon. Wie extra snel wil werken kan instant-bouillon gebruiken en wie meer tijd heeft kan ook een ketel verse bereiden. Het recept vind je hier.
De pommes boulangère
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Smeer de binnenzijde van de ovenschaal eerst in met een klont boter en vervolgens met een teen look.
Schil de aardappelen en snij ze in dunne plakjes. Vul er de hele ovenschaal mee.
Pel de uien, snij ze eerst in kwarten en vervolgens in reepjes.
Verzamel tijm en rits de blaadjes van de houtachtige stengels. Snipper ze extra-fijn met een scherp koksmes.
Strooi de grove snippers ui en de gehakte tijm bovenop de schijfjes aardappel. Kruid de aardappelschotel met voldoende vers gemalen peper en zout. Meng alles door elkaar.
Schenk de warme bouillon over de aardappelen tot ze net niet kopje onder doen. Schuif de aardappelschotel in de oven van 180°C, gedurende anderhalf uur of langer. (Tot de bouillon weggedampt is.
De varkenskroon
De appelmoes (met stukjes)
Schil de appelen en snij het vruchtvlees in grove stukken. Smelt boter in een stoofpot en doe de appelen erbij. Laat ze kort stoven.
Roer en voeg even later een bodem water toe, een beetje suiker en een voorzichtig scheutje ciderazijn. Zet het deksel gekanteld op de pot en stoof het fruit zacht.