Varkenshaasje in bladerdeeg met sjalottensaus

Dit gerecht wordt opgedragen aan Jasper Horsting. Zijn lievelingskost was Beef Wellington met een Mediterraanse twist overgoten met een heerlijke ajuinsaus. Vandaar dit heerlijke recept! 

Ingrediënten

  • 200 g spinazie
  • 200 g basilicum
  • 1 dl bruine fond
  • 2.5 dl melk
  • 1 scheut melk
  • 2 ei
  • 100 g bloem
  • 20 g boter
  • 1 klont boter
  • arachideolie
  • 1 varkenshaasje
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • olijven
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele sneden pancetta
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 rode ui
  • 2 teen look
  • enkele takjes tijm
  • 1 scheut balsamicoazijn
  • balsamicoazijn
  • 2 tomaat
  • rucola

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Kook de spinazie en basilicum gaar en giet ze af.

Verwarm de oven voor op 210° C.

Laat een pannetje met bruine fond inkoken.

Giet de melk, het ei, de bloem en de gesmolten boter in een blender. Doe er de gegaarde spinazie en basilicum bij. Mix het geheel fijn tot een mooi beslag.

Zet een pannenkoekenpan met wat arachideolie op het vuur.

Kruid het varkenshaasje met wat peper, zout en olijfolie.

Bak dunne pannenkoeken van het beslag en laat voldoende afkoelen.

Schroei het vlees op de barbecue en laat daarna afkoelen.

Hak de parmezaan fijn in de keukenrobot en voeg er de uitgelekte olijven aan toe. Maal het geheel fijn en breng op smaak met peper, zout en rozemarijn.

Meng 1 eigeel met een scheut melk.

Neem een vel bladerdeeg en prik er gaatjes in. Leeg er de dunne pannenkoekjes op. Smeer er de olijven-parmezaantapenade over en leg er enkele sneetjes pancetta op. Leg er het varkenshaasje bovenop en en rol het deeg toe. Plooi ook de zijkanten mooi dicht.

Snijd optioneel nog een “raster” uit de rest van het bladerdeeg met een speciale roller.

Smeer het mengsel van ei en melk over het bladerdeegpakket. Leg er het raster over en smeer opnieuw in met het eimengsel.

Leg het vlees in de oven en laat 10 min. garen. Verlaag de temperatuur nadien tot 180°C en laat nog eens 10 min. bakken.

Smelt een flinke klont boter in een pannetje. Snijd de rode ui in sliertjes en bak in het pannetje. Voeg er wat fijngesnipperde tijm en 2 teentjes look in zijn geheel aan toe (ongepeld).

Giet er een flinke scheut balsamicoazijn over en giet er de ingekookte bruine fond bij.  Vul het pannetje van de fond opnieuw met wat water en voeg toe aan rest van de saus.

Snijd de tomaten in schijfjes en leg ze in een kommetje met rucola. Doe er enkele blaadjes fijngesneden basilicum bij en breng op smaak met peper en zout. Besprenkel met wat olijfolie en balsamico en meng alles goed onder elkaar.

Snijd het varkenshaasje in fijne plakjes. Schik wat salade op een bord en leg er een plakje op. Giet er wat ajuinsaus over om af te werken. Smakelijk!

Varkenshaasje in bladerdeeg met sjalottensaus