Varkensgebraad, schorseneren in witte saus en gekookte aardappelen

Vandaag staat er weer zo'n gouwe ouwe op het menu: varkensgebraad 'en cocotte' met schorseneren in witte saus en een eenvoudig gekookt patatje erbij. Je hoeft het niet altijd ver te zoeken om tot een geweldig resultaat te komen!

Ingrediƫnten

  • 1 kg varkensgebraad
  • een flinke klont boter
  • peper
  • keukenzout
  • 3 ajuin
  • 2 teentje look
  • 3 blaadje laurier
  • enkele takjes tijm
  • 3 kruidnagel
  • enkele takjes rozemarijn
  • 3 eetlepel mosterd
  • 800 g vastkokende aardappelen
  • 2 bokaal schorseneren
  • 40 g boter
  • 60 g bloem
  • 6 dl melk
  • peper
  • keukenzout
  • flinke snuif nootmuskaat
  • 0.5 citroen
  • 100 g gemalen kaas

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideoā€™s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het vlees tijdig uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Zet een grote pot op het vuur en laat er een klont boter in smelten. Kruid het varkensgebraad met peper en zout en kleur het gebraad aan alle kanten in de boter.

Pel de uien en snijd ze in reepjes. Pel en plet de look. Voeg de uien en de look toe. Voeg er de kruidnagels, tijm, de rozemarijn en de laurier aan toe. Voeg een scheut water toe bij het gebraad voor het aanmaken van de jus.

Bedek het gebraad met een flinke laag mosterd, zet een deksel op de pot en schuif de pot 20 tot 25 minuten in de oven. Haal het gebraad na de gaartijd uit de oven en laat het nog eens 20 tot 25 minuten rusten.

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet de schorseneren door een zeefje en doe het sap weg.

Bechamel bereiding en afwerking

Laat de boter smelten en voeg er de bloem aan toe. Meng beide tot een roux en giet er de melk al roerend bij. Breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook, tot je een gebonden saus hebt.

Breng de saus op smaak met peper, zout, een snuif nootmuskaat en het sap van een halve citroen. Laat de kaas erin oplossen.

Meng de schorseneren onder de kaassaus en laat het geheel nog even opwarmen. Giet de aardappelen af wanneer ze gaar zijn. Snijd het gebraad in dunne plakken en serveer met gekookte aardappelen en schorseneren in witte saus. Lepel er op het einde nog wat van de gestoofde uien bij

Varkensgebraad, schorseneren in witte saus en gekookte aardappelen