dako logo
Populaire thema's
Zoeken op
Kriekentaart (thumbnail)Kriekentaart

Kriekentaart

50m
14
-
2.9K
Recepten

Kriekentaart

Het is feest, dus Jeroen bakt zijn lievelingstaart. De basis is een gistdeeg met daarop banketbakkersroom en veel krieken. Uiteraard wordt de taart afgewerkt met slagroom.
Kriekentaart (thumbnail)Kriekentaart

Kriekentaart

50m
14
-
2.9K
Recepten

Kriekentaart

Het is feest, dus Jeroen bakt zijn lievelingstaart. De basis is een gistdeeg met daarop banketbakkersroom en veel krieken. Uiteraard wordt de taart afgewerkt met slagroom.
Type gerechtDessert
Totale tijd50m
Ingrediënten14
Beoordeling-
Aantal likes2.9K

Ingrediënten

4 personen
Bloem
420 g
Boter
200 g
Melk
80 g
Melk
0,5 l
Gist
18 g
Zout
Ei
1
Kristalsuiker
230 g
Vanillestok
1
Eierdooiers
4
Vanillepuddingpoeder
100 g
Krieken
1 bokaal
Slagroom
0,2 l
Bloemsuiker
50 g
Witte chocolade

Benodigdheden

Een keukenmachine met kneedhaak, een keukenmachine met klopper, een deegrol, een taartvorm met een diameter van 28 cm en een hoogte van 3 5 cm, een spuitzak met gekartelde spuitmond

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden

Instructies

Het deeg

420 g bloem, 200 g boter
1
Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.
80 g melk, 18 g gist
2
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.
3
Giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder.
zout, 1 ei, 30 g kristalsuiker
4
Doe er een snuifje zout, suiker en een ei bij. Kneed tot een elastisch deeg.
5
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
6
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
7
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad.
8
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg.

De banketbakkersroom

0,5 l melk, 1 vanillestok
9
Verwarm de melk op het vuur. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul bij de melk. Laat trekken.
100 g kristalsuiker, 4 eierdooiers, 50 g vanillepuddingpoeder
10
Klop de suiker met de eierdooiers tot ruban in de keukenmachine. Doe er het puddingpoeder bij.
11
Haal de peul uit de melk. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los. Giet de ruban bij de rest van de melk en laat al roerend binden op het vuur.
12
Doe de pudding terug in de kom van de keukenmachine. Zet de machine aan en laat de pudding al roerend afkoelen zodat er geen vel op komt.
13
Bestrijk het deeg met een dunne laag afgekoelde banketbakkersroom. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
TIPJe hebt waarschijnlijk te veel banketbakkersroom voor één taart, maar die kun je natuurlijk perfect serveren in kommetjes als dessert.

De krieken

1 bokaal krieken
14
Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een kookpot.
100 g kristalsuiker, 50 g vanillepuddingpoeder
15
Verwarm het sap met de suiker. Roer het puddingpoeder los in het sap. Laat indikken.
16
Doe de krieken bij het ingedikte kriekensap.
17
Haal de taart uit de oven. Doe de krieken met het ingedikte sap in de vorm. Laat de taart opstijven en afkoelen.
18
Haal de taart uit de vorm.

De afwerking

0,2 l slagroom, 50 g bloemsuiker
19
Klop met een garde de slagroom op met de bloemsuiker.
20
Doe de slagroom in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
witte chocolade
21
Spuit slagroom langs de rand van de taart. Rasp er eventueel wat witte chocolade over.
1
Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.
2
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.

Instructies

Het deeg

420 g bloem, 200 g boter
1
Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.
80 g melk, 18 g gist
2
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.
3
Giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder.
zout, 1 ei, 30 g kristalsuiker
4
Doe er een snuifje zout, suiker en een ei bij. Kneed tot een elastisch deeg.
5
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
6
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
7
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad.
8
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg.

De banketbakkersroom

0,5 l melk, 1 vanillestok
9
Verwarm de melk op het vuur. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul bij de melk. Laat trekken.
100 g kristalsuiker, 4 eierdooiers, 50 g vanillepuddingpoeder
10
Klop de suiker met de eierdooiers tot ruban in de keukenmachine. Doe er het puddingpoeder bij.
11
Haal de peul uit de melk. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los. Giet de ruban bij de rest van de melk en laat al roerend binden op het vuur.
12
Doe de pudding terug in de kom van de keukenmachine. Zet de machine aan en laat de pudding al roerend afkoelen zodat er geen vel op komt.
13
Bestrijk het deeg met een dunne laag afgekoelde banketbakkersroom. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
TIPJe hebt waarschijnlijk te veel banketbakkersroom voor één taart, maar die kun je natuurlijk perfect serveren in kommetjes als dessert.

De krieken

1 bokaal krieken
14
Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een kookpot.
100 g kristalsuiker, 50 g vanillepuddingpoeder
15
Verwarm het sap met de suiker. Roer het puddingpoeder los in het sap. Laat indikken.
16
Doe de krieken bij het ingedikte kriekensap.
17
Haal de taart uit de oven. Doe de krieken met het ingedikte sap in de vorm. Laat de taart opstijven en afkoelen.
18
Haal de taart uit de vorm.

De afwerking

0,2 l slagroom, 50 g bloemsuiker
19
Klop met een garde de slagroom op met de bloemsuiker.
20
Doe de slagroom in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
witte chocolade
21
Spuit slagroom langs de rand van de taart. Rasp er eventueel wat witte chocolade over.
1
Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.
2
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.

Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
dako logo
Kriekentaart (thumbnail)Kriekentaart
4 personen
50m
Ingrediënten
Bloem
420 g
Boter
200 g
Melk
80 g
Melk
0,5 l
Gist
18 g
Zout
Ei
1
Kristalsuiker
230 g
Vanillestok
1
Eierdooiers
4
Vanillepuddingpoeder
100 g
Krieken
1 bokaal
Slagroom
0,2 l
Bloemsuiker
50 g
Witte chocolade

Kriekentaart

Het is feest, dus Jeroen bakt zijn lievelingstaart. De basis is een gistdeeg met daarop banketbakkersroom en veel krieken. Uiteraard wordt de taart afgewerkt met slagroom.
Instructies

Het deeg

420 g bloem, 200 g boter
1
Doe de bloem met de zachte boter in de kom van de keukenmachine. Kneed door elkaar.
80 g melk, 18 g gist
2
Verwarm de melk tot ze lauw is. Los de gist op in de lauwe melk.
3
Giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder.
zout, 1 ei, 30 g kristalsuiker
4
Doe er een snuifje zout, suiker en een ei bij. Kneed tot een elastisch deeg.
5
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
6
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
7
Rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad.
8
Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd het teveel aan deeg weg.

De banketbakkersroom

0,5 l melk, 1 vanillestok
9
Verwarm de melk op het vuur. Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit. Doe de zaadjes en de peul bij de melk. Laat trekken.
100 g kristalsuiker, 4 eierdooiers, 50 g vanillepuddingpoeder
10
Klop de suiker met de eierdooiers tot ruban in de keukenmachine. Doe er het puddingpoeder bij.
11
Haal de peul uit de melk. Giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los. Giet de ruban bij de rest van de melk en laat al roerend binden op het vuur.
12
Doe de pudding terug in de kom van de keukenmachine. Zet de machine aan en laat de pudding al roerend afkoelen zodat er geen vel op komt.
13
Bestrijk het deeg met een dunne laag afgekoelde banketbakkersroom. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven.
TIPJe hebt waarschijnlijk te veel banketbakkersroom voor één taart, maar die kun je natuurlijk perfect serveren in kommetjes als dessert.

De krieken

1 bokaal krieken
14
Giet de krieken door een zeef en vang het sap op in een kookpot.
100 g kristalsuiker, 50 g vanillepuddingpoeder
15
Verwarm het sap met de suiker. Roer het puddingpoeder los in het sap. Laat indikken.
16
Doe de krieken bij het ingedikte kriekensap.
17
Haal de taart uit de oven. Doe de krieken met het ingedikte sap in de vorm. Laat de taart opstijven en afkoelen.
18
Haal de taart uit de vorm.

De afwerking

0,2 l slagroom, 50 g bloemsuiker
19
Klop met een garde de slagroom op met de bloemsuiker.
20
Doe de slagroom in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
witte chocolade
21
Spuit slagroom langs de rand van de taart. Rasp er eventueel wat witte chocolade over.