Torta della nonna
Torta della nonna
Het is zondag Moederdag en daar hoort taart bij! Een traditionele ‘taart van de oma’ bijvoorbeeld uit Toscane. Het is een boterdeeg gevuld met citroenpudding en afgewerkt met pijnboompitten en bloemsuiker. Een fantastische taart voor fantastische mama’s.
Torta della nonna
Torta della nonna
Het is zondag Moederdag en daar hoort taart bij! Een traditionele ‘taart van de oma’ bijvoorbeeld uit Toscane. Het is een boterdeeg gevuld met citroenpudding en afgewerkt met pijnboompitten en bloemsuiker. Een fantastische taart voor fantastische mama’s.
Ingrediënten
4 personen
Boter
185 g
Bloemsuiker
135 g
Bloemsuiker
Eieren
3
Eierdooiers
2
Tarwebloem
390 g
Amandelpoeder
45 g
Zout
Citroen
1
Crème cru
2 dl
Melk
1 dl
Melk
1 scheutje
Vanillestok
1
Kristalsuiker
110 g
Vanillepuddingpoeder
25 g
Pijnboompitten
handvol
Benodigdheden
Keukenrobot, een keukenmachine met een k vormig hulpstuk en met een klopper, een taartvorm met 24 cm diameter en 3 cm hoog, een deegrol, een spuitzak
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het deeg
185 g boter
1
Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd ze in blokjes. Doe ze in de kom van de keukenmachine. Zet er het K-vormig hulpstuk op.
135 g bloemsuiker, 1 ei, 1 eierdooier
2
Voeg er de bloemsuiker, het ei en de eierdooier aan toe. Laat de machine draaien.
375 g tarwebloem, 45 g amandelpoeder, zout
3
Meng de bloem met het amandelpoeder en een snuif zout. Doe het lepel per lepel bij het deeg.
1 citroen
4
Was de citroen en rasp de schil. Doe de helft van de zeste bij het deeg en kneed goed door. De andere helft van de zeste gaat bij de vulling.
5
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur opstijven in de koelkast.
De vulling
2 dl crème cru, 1 dl melk
6
Verwarm de crème cru met de melk in een steelpan.
TIPGebruik voor deze bereiding crème cru of ongepasteuriseerde room. Als je het niet kan vinden, gebruik dan zure room. Die smaakt ongeveer hetzelfde.
1 vanillestok
7
Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de room met melk. Doe er ook de apart gehouden citroenzeste bij.
110 g kristalsuiker, 2 eieren, 25 g vanillepuddingpoeder, 15 g tarwebloem
8
Klop de suiker met de volledige eieren in de keukenmachine (met klopper) tot ruban. Voeg er het puddingpoeder en de tarwebloem aan toe.
9
Doe wat van de warme melk bij de ruban en roer los. Giet het mengsel bij de rest van de melk en laat binden op het vuur.
10
Doe de pudding in een spuitzak. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
Afwerken en serveren
11
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
12
Vet de taartvorm in met wat boter en bestuif met bloem.
13
Rol twee derde van het deeg uit op het werkblad met een deegrol. Leg het in de taartbodem.
14
Spuit de pudding op het deeg.
15
Rol de rest van het deeg uit.
1 eierdooier, 1 scheutje melk
16
Klop de eierdooier los met een scheutje melk.
17
Bestrijk de rand van het deeg in de taartvorm met wat losgeklopt ei.
18
Leg de bovenkant van de taart op de pudding. Ga erover met de deegrol om de randen weg te snijden.
19
Maak een inkeping in de bovenkant van het deeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei zodat de taart mooi gaat glanzen.
handvol pijnboompitten
20
Strooi de pijnboompitten over de taart.
21
Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.
22
Haal de taart uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Haal ze uit de vorm.
bloemsuiker
23
Bestrooi met bloemsuiker.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Het deeg
185 g boter
1
Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd ze in blokjes. Doe ze in de kom van de keukenmachine. Zet er het K-vormig hulpstuk op.
135 g bloemsuiker, 1 ei, 1 eierdooier
2
Voeg er de bloemsuiker, het ei en de eierdooier aan toe. Laat de machine draaien.
375 g tarwebloem, 45 g amandelpoeder, zout
3
Meng de bloem met het amandelpoeder en een snuif zout. Doe het lepel per lepel bij het deeg.
1 citroen
4
Was de citroen en rasp de schil. Doe de helft van de zeste bij het deeg en kneed goed door. De andere helft van de zeste gaat bij de vulling.
5
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur opstijven in de koelkast.
De vulling
2 dl crème cru, 1 dl melk
6
Verwarm de crème cru met de melk in een steelpan.
TIPGebruik voor deze bereiding crème cru of ongepasteuriseerde room. Als je het niet kan vinden, gebruik dan zure room. Die smaakt ongeveer hetzelfde.
1 vanillestok
7
Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de room met melk. Doe er ook de apart gehouden citroenzeste bij.
110 g kristalsuiker, 2 eieren, 25 g vanillepuddingpoeder, 15 g tarwebloem
8
Klop de suiker met de volledige eieren in de keukenmachine (met klopper) tot ruban. Voeg er het puddingpoeder en de tarwebloem aan toe.
9
Doe wat van de warme melk bij de ruban en roer los. Giet het mengsel bij de rest van de melk en laat binden op het vuur.
10
Doe de pudding in een spuitzak. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
Afwerken en serveren
11
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
12
Vet de taartvorm in met wat boter en bestuif met bloem.
13
Rol twee derde van het deeg uit op het werkblad met een deegrol. Leg het in de taartbodem.
14
Spuit de pudding op het deeg.
15
Rol de rest van het deeg uit.
1 eierdooier, 1 scheutje melk
16
Klop de eierdooier los met een scheutje melk.
17
Bestrijk de rand van het deeg in de taartvorm met wat losgeklopt ei.
18
Leg de bovenkant van de taart op de pudding. Ga erover met de deegrol om de randen weg te snijden.
19
Maak een inkeping in de bovenkant van het deeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei zodat de taart mooi gaat glanzen.
handvol pijnboompitten
20
Strooi de pijnboompitten over de taart.
21
Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.
22
Haal de taart uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Haal ze uit de vorm.
bloemsuiker
23
Bestrooi met bloemsuiker.
Wat vond je van dit recept?
Geef je mening en help anderen om de perfecte keuze te maken!Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Boter
185 g
Bloemsuiker
135 g
Bloemsuiker
Eieren
3
Eierdooiers
2
Tarwebloem
390 g
Amandelpoeder
45 g
Zout
Citroen
1
Crème cru
2 dl
Melk
1 dl
Melk
1 scheutje
Vanillestok
1
Kristalsuiker
110 g
Vanillepuddingpoeder
25 g
Pijnboompitten
handvol
Torta della nonna
Het is zondag Moederdag en daar hoort taart bij! Een traditionele ‘taart van de oma’ bijvoorbeeld uit Toscane. Het is een boterdeeg gevuld met citroenpudding en afgewerkt met pijnboompitten en bloemsuiker. Een fantastische taart voor fantastische mama’s.Instructies
Het deeg
185 g boter
1
Laat de boter op kamertemperatuur komen en snijd ze in blokjes. Doe ze in de kom van de keukenmachine. Zet er het K-vormig hulpstuk op.
135 g bloemsuiker, 1 ei, 1 eierdooier
2
Voeg er de bloemsuiker, het ei en de eierdooier aan toe. Laat de machine draaien.
375 g tarwebloem, 45 g amandelpoeder, zout
3
Meng de bloem met het amandelpoeder en een snuif zout. Doe het lepel per lepel bij het deeg.
1 citroen
4
Was de citroen en rasp de schil. Doe de helft van de zeste bij het deeg en kneed goed door. De andere helft van de zeste gaat bij de vulling.
5
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een uur opstijven in de koelkast.
De vulling
2 dl crème cru, 1 dl melk
6
Verwarm de crème cru met de melk in een steelpan.
TIPGebruik voor deze bereiding crème cru of ongepasteuriseerde room. Als je het niet kan vinden, gebruik dan zure room. Die smaakt ongeveer hetzelfde.
1 vanillestok
7
Snijd de vanillestok in de lengte open en schraap er de zaadjes uit met een scherp mes. Doe de zaadjes en de peul bij de room met melk. Doe er ook de apart gehouden citroenzeste bij.
110 g kristalsuiker, 2 eieren, 25 g vanillepuddingpoeder, 15 g tarwebloem
8
Klop de suiker met de volledige eieren in de keukenmachine (met klopper) tot ruban. Voeg er het puddingpoeder en de tarwebloem aan toe.
9
Doe wat van de warme melk bij de ruban en roer los. Giet het mengsel bij de rest van de melk en laat binden op het vuur.
10
Doe de pudding in een spuitzak. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
Afwerken en serveren
11
Verwarm de oven voor tot 160 °C.
12
Vet de taartvorm in met wat boter en bestuif met bloem.
13
Rol twee derde van het deeg uit op het werkblad met een deegrol. Leg het in de taartbodem.
14
Spuit de pudding op het deeg.
15
Rol de rest van het deeg uit.
1 eierdooier, 1 scheutje melk
16
Klop de eierdooier los met een scheutje melk.
17
Bestrijk de rand van het deeg in de taartvorm met wat losgeklopt ei.
18
Leg de bovenkant van de taart op de pudding. Ga erover met de deegrol om de randen weg te snijden.
19
Maak een inkeping in de bovenkant van het deeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei zodat de taart mooi gaat glanzen.
handvol pijnboompitten
20
Strooi de pijnboompitten over de taart.
21
Bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.
22
Haal de taart uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Haal ze uit de vorm.
bloemsuiker
23
Bestrooi met bloemsuiker.