Tomatenconsommé met basilicum en erwtjes

De pure smaak van deze groentenbouillon met tomaat in de hoofdrol is ronduit formidabel.

Ingrediënten

  • 3 liter water
  • 3 ajuin
  • 3 stengel selder
  • 3 wortel
  • 1 venkel
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 4 teentje look
  • een snuif chiliflakes
  • 5 tomaat
  • 2 blokje groentebouillon
  • enkele takken tijm
  • enkele takken rozemarijn
  • enkele takjes oregano
  • 3 blaadjes laurier
  • 5 eiwit
  • 1 stengel selder
  • 3 wortel
  • 2 bakje zongedroogde tomaten
  • 2 eetlepel tomatenpuree
  • zwarte peper
  • keukenzout
  • 5 tomaat
  • 400 g verse erwten
  • 1 bussel basilicum

Benodigdheden

  • blender
  • zeef
  • neteldoek

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Soep

Breng het water aan de kook.

Pel de uien, snijd ze grof en doe ze in een grote pot. Spoel de selder en de wortelen, snijd ze grof en voeg ze toe.

Snijd de venkel in grote stukken en doe ze erbij. Snijd een dikke schil van de courgette, snijd de binnenkant in grote stukken en voeg ze toe. Houd de courgetteschillen even apart.

Snijd de paprika grof en voeg hem toe. Pel de look en voeg de teentjes in hun geheel toe. Kruid met de chiliflakes.

Snijd de tomaten grof en voeg ze toe. 

Voeg er het warm water aan toe, gevolgd door de blokjes groentebouillon, tijm, rozemarijn, verse oregano en laurier. Breng het geheel aan de kook en laat de soep een half uur goed doorkoken

Clarif

Doe de eiwitten in de pot van de blender. Spoel de overige wortelen en selder, snijd ze grof en doe ze bij het eiwit in de blender.

Voeg er de zongedroogde tomaten en de tomatenpuree aan toe en kruid met peper en zout.

Mix de groenten en de eiwitten fijn in de blender.

Giet de ‘clarif’ in een grote pot. Zeef de kokende groentebouillon en voeg toe aan de clarif. Duw alle smaak uit de groenten met de zeef zodat er zoveel mogelijk sap en smaak bij de clarif terecht komt.

Zet de pot met de clarif op een zacht vuur en laat de bouillon heel zachtjes koken, zodat er zich een eiwitkoek begint te vormen aan het oppervlak.

Afwerking

Breng een pot water aan de kook en emondeer de tomaten. Pel de tomaten, snijd ze in vier en snijd de zaadlijsten eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Snijd de randen van de courgette in gelijkvormige blokjes en voeg ze bij de tomaten.

Breng een pot gezouten water aan de kook en blancheer de erwtjes. Giet de erwtjes door een zeef, spoel ze kort onder koud water en doe ze bij de tomatenblokjes en de courgette.

Spoel een neteldoek uit en leg hem in een fijne zeef. Schep de bouillon voorzichtig in de neteldoek en vang alles op in een andere pot. Laat het geheel goed uitlekken.

Schep de erwtjes, de blokjes courgette en de blokjes tomaat door elkaar en doe ze in de consommé.

Laat de consommé nog even opwarmen en werk af met wat fijngesneden basilicum.

Tomatenconsommé met basilicum en erwtjes