Teriyaki kippenblokjes met noedels en gestoomde paksoi

Een simpele bereiding met pittige kippenblokjes op een typisch Japanse manier bereid. Teriyaki betekent letterlijk ‘glanzend gebakken’. De blokjes kip worden eerst gebakken en krijgen dan glans door de saus te laten karamelliseren.

Ingrediënten

  • 800 g kipfilet
  • 150 g cashewnoten
  • zout
  • 1 dl sake
  • 4 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepel mirin
  • 3 eetlepel honing
  • 3 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • een halve chilipeper
  • bakolie
  • 4 paksoi
  • 300 g sobanoedels
  • 2 lente-ui
  • enkele blaadjes koriander
  • sesamolie

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • een stoommand
  • een rasp

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Laat de kipfilet op kamertemperatuur komen.

Verhit een scheutje olie in een pan. Rooster de cashewnoten. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er wat zout over.

De saus

Meng de sake, sojasaus, mirin en honing door elkaar.

Schil de gember en pel de knoflook. Rasp ze bij de saus.

Rasp de chilipeper ook bij de saus. Roer goed om.

tip In plaats van chilipeper kun je ook chilisaus gebruiken.

De kip, paksoi en noedels

Snijd de kipfilet in blokken. 

Verhit een scheut olie in een pan en bak de kippenblokken rondom goudbruin.

Giet de saus over de kip en laat op een laag vuur inkoken tot de kip een glanzend laagje heeft. Het vocht moet verdampt zijn zodat de kip mooi kan karamelliseren.

Breng een kookpot met water aan de kook. Spoel de paksoi onder koud stromend water. Verwijder eventueel minder mooie bladeren. Snijd een klein stukje van de achterkant, maar zorg dat de paksoi niet uit elkaar valt.

Halveer de paksoi. Leg ze in een stoommand en stoom ze gaar.

Breng opnieuw water met een snuifje zout aan de kook. Kook de sobanoedels op ongeveer 4 minuten gaar.

Giet af.

Afwerken en serveren

Maak de lente-uien schoon en snijd ze in fijne ringen.

Schep wat noedels in een kom. Schep er kip met saus over en leg er een stuk paksoi bij. Werk af met lente-ui, sesamolie, geroosterde cashewnoten en enkele blaadjes koriander.

Teriyaki kippenblokjes met noedels en gestoomde paksoi