Tajine van aubergines, kikkererwten en abrikozen

Deze groentestoofpot vindt zijn oorsprong in de Noord-Afrikaanse keuken. Een wonderlijke mix van geuren en smaken in één pot boordevol groenten, geserveerd met een royale portie couscous.

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • 3 wortelen
  • 2 rode ui
  • 2 teentjes look
  • een scheut olijfolie
  • een snuif komijn
  • een snuif gerookt paprikapoeder
  • een snuif venkelpoeder
  • een snuif Ras el hanout
  • een snuif koriander
  • 1 chilipeper
  • 2 dopje saffraan
  • 1 eetlepel honing
  • 100 g gedroogde abrikoos
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 4 dl groentebouillon
  • 200 g couscous
  • 100 g amandelen
  • 1 citroen
  • een klontje boter
  • enkele takjes peterselie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aubergines, snijd het in grote stukken en strooi er wat zout over. Laat de aubergines 10 minuten staan om wat van het water eruit te halen.

Schil de wortelen, pel de uien en snijd ze in grote stukken. Pel de look en snijd hem fijn. Spoel de aubergines onder koud water en dep ze droog.

Laat een flinke scheut olijfolie heet worden in een tajine en kleur de stukken aubergine goudbruin. Kruid de aubergines met gerookt paprikapoeder en komijn.

Kruid de rest van de groenten met venkelpoeder, ras el hanout en gemalen koriander. Snijd de chili fijn en voeg hem toe aan de groenten. Meng de groenten onder elkaar.

Schep de gebakken aubergines uit de tajine en houd ze even apart. Laat een nieuw scheutje olijfolie heet worden in de tajine en bak de rest van de groenten. Voeg de saffraan, de honing en de abrikozen eraan toe.

Schep de aubergines weer in de tajine, spoel de kikkererwten en voeg ze toe. Voeg de tomatenblokjes en de groentebouillon toe.

Draai het vuur lager en laat de tajine 15 minuten garen onder de deksel. Doe de couscous in een kom en spoel hem kort in wat water. Kruid de rest van de groentebouillon met wat zout en breng de bouillon aan de kook.

Laat een pan met een scheut olie heet worden en rooster de amandelen. Laat ze even uitlekken op wat keukenpapier. Snijd de gezouten citroen (of limoen) in vier en snijd het vruchtvlees weg. Snijd de schil van de citroen in fijne reepjes.

Giet de bouillon over de couscous en laat hem even wellen. Voeg er een klontje boter aan toe en meng alles onder elkaar. Schep de reepjes zoute citroen, de geroosterde amandelen en wat fijn gesnipperde peterselie op en strooi ze allemaal over de tajine.

Serveer met de couscous.

Tajine van aubergines, kikkererwten en abrikozen