Krokante kalkoenlapjes met gerookte ham en andijvie in kaassaus
Krokante kalkoenlapjes met gerookte ham en andijvie in kaassaus
Krokante kalkoenlapjes met gerookte ham en andijvie in kaassaus
Krokante kalkoenlapjes met gerookte ham en andijvie in kaassaus
Ingrediënten
4 personen
Kalkoenlapjesong. 200g/stuk
4
Gerookte hambv. zwarte woudham
4 sneetjes
Paneermeel
100 g
Bloem
125 g
Boter
1 klontje
Boter
25 g
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Andijvie
1
Uien
2
Look
1 teentje
Citroenen
0,5
Parmezaanse kaasblokje
150 g
Melk
0,2 l
Nootmuskaat
1 snuifje
Vastkokende aardappelenbv. ratte du touquet
800 g
Eieren
2
Benodigdheden
Een fijne rasp, een vergiet of een grote zeef
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het gerecht
1
Pluk de mooiste blaadjes andijvie los, scheur ze in grove stukken en spoel ze in ruim water. Laat het groen uitlekken. (De buitenste bladeren – vnl. als ze verkleurd zijn – gebruik je niet.)
2
Maak de kleine aardappelen schoon en kook ze ongeschild in water met een snuif zout. Hou ze nadien warm.
3
Pel de uien en de look. Snipper de uien matig fijn en plet de look tot pulp.
4
Verhit een grote stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klont boter in en stoof de stukjes ui glazig. Roer de lookpulp er doorheen.
5
Voeg na een paar minuten de andijvie toe, samen met wat zout en peper. Zet het vuur zachter, plaats het deksel op de pot en gaar de groente in zo’n 10 minuten. Laat de andijvie niet droogkoken, want het groentevocht heb je nodig om saus te bereiden.
6
Schep de andijvie in een vergiet en vang al het kookvocht op. Hou het groentevocht opzij om straks saus te maken.
7
Maak in de zijkant van de kalkoenlapjes een diepe insnijding, en vul elke ‘envelop’ gevogelte met een sneetje gerookte ham. (Werk met een vlijmscherp mes om een mooi resultaat te bekomen.)
8
Kruid de gevulde kalkoen met peper en zout.
2 eieren
9
Neem drie schaaltjes om de kalkoenlapjes te paneren. Strooi de bloem in het eerste. Klop de eieren grondig los in het tweede schaaltje.Voeg eventueel een likje olijfolie toe. Strooi paneermeel in het derde schaaltje.
10
Wentel elk kalkoenlapje eerst door de bloem. Verwijder overtollige bloem. Omhul ze nadien met een laagje losgeklopte ei en eindig in de schaal met paneermeel.
11
Schil de kleine aardappelen. Gebruik een prikvork als de aardappelen nog bloedheet zijn. Neem je tijd, het resultaat smaakt heerlijk.
12
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Leg de kalkoenlapjes in de hete pan. Zet het vuur even later wat zachter en laat het vlees op het gemakje kleuren en garen. Draai het vlees na enkele minuten om.
13
Smelt een klont boter op een matig vuur. Strooi de bloem bij de boter en roer tot je een malse roux krijgt. Blijf doorroeren met de garde, maar laat de roux niet verkleuren.
14
Zodra je een koekjesgeur ruikt, schenk je het kookvocht van de andijvie erbij. Blijf roeren met de garde tot de saus bindt. Voeg naar behoefte melk toe en bereid een witte saus die niet te sterk gebonden is.
15
Rasp Parmezaanse kaas in de saus, voeg zout, muskaatnoot en wat peper toe. Druppel er een klein beetje citroensap bij en roer.
16
Proef en let erop dat de saus voldoende gekruid is. Meng er tenslotte de gare andijvie doorheen.
17
Serveer de kalkoenlapjes met kleine gekookte aardappelen en andijvie in witte saus.
Het gerecht
1
Pluk de mooiste blaadjes andijvie los, scheur ze in grove stukken en spoel ze in ruim water. Laat het groen uitlekken. (De buitenste bladeren – vnl. als ze verkleurd zijn – gebruik je niet.)
2
Maak de kleine aardappelen schoon en kook ze ongeschild in water met een snuif zout. Hou ze nadien warm.
3
Pel de uien en de look. Snipper de uien matig fijn en plet de look tot pulp.
4
Verhit een grote stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klont boter in en stoof de stukjes ui glazig. Roer de lookpulp er doorheen.
5
Voeg na een paar minuten de andijvie toe, samen met wat zout en peper. Zet het vuur zachter, plaats het deksel op de pot en gaar de groente in zo’n 10 minuten. Laat de andijvie niet droogkoken, want het groentevocht heb je nodig om saus te bereiden.
6
Schep de andijvie in een vergiet en vang al het kookvocht op. Hou het groentevocht opzij om straks saus te maken.
7
Maak in de zijkant van de kalkoenlapjes een diepe insnijding, en vul elke ‘envelop’ gevogelte met een sneetje gerookte ham. (Werk met een vlijmscherp mes om een mooi resultaat te bekomen.)
8
Kruid de gevulde kalkoen met peper en zout.
2 eieren
9
Neem drie schaaltjes om de kalkoenlapjes te paneren. Strooi de bloem in het eerste. Klop de eieren grondig los in het tweede schaaltje.Voeg eventueel een likje olijfolie toe. Strooi paneermeel in het derde schaaltje.
10
Wentel elk kalkoenlapje eerst door de bloem. Verwijder overtollige bloem. Omhul ze nadien met een laagje losgeklopte ei en eindig in de schaal met paneermeel.
11
Schil de kleine aardappelen. Gebruik een prikvork als de aardappelen nog bloedheet zijn. Neem je tijd, het resultaat smaakt heerlijk.
12
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Leg de kalkoenlapjes in de hete pan. Zet het vuur even later wat zachter en laat het vlees op het gemakje kleuren en garen. Draai het vlees na enkele minuten om.
13
Smelt een klont boter op een matig vuur. Strooi de bloem bij de boter en roer tot je een malse roux krijgt. Blijf doorroeren met de garde, maar laat de roux niet verkleuren.
14
Zodra je een koekjesgeur ruikt, schenk je het kookvocht van de andijvie erbij. Blijf roeren met de garde tot de saus bindt. Voeg naar behoefte melk toe en bereid een witte saus die niet te sterk gebonden is.
15
Rasp Parmezaanse kaas in de saus, voeg zout, muskaatnoot en wat peper toe. Druppel er een klein beetje citroensap bij en roer.
16
Proef en let erop dat de saus voldoende gekruid is. Meng er tenslotte de gare andijvie doorheen.
17
Serveer de kalkoenlapjes met kleine gekookte aardappelen en andijvie in witte saus.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
45m
Ingrediënten
Kalkoenlapjesong. 200g/stuk
4
Gerookte hambv. zwarte woudham
4 sneetjes
Paneermeel
100 g
Bloem
125 g
Boter
1 klontje
Boter
25 g
Olijfolie
1 scheutje
Peper
Zout
Andijvie
1
Uien
2
Look
1 teentje
Citroenen
0,5
Parmezaanse kaasblokje
150 g
Melk
0,2 l
Nootmuskaat
1 snuifje
Vastkokende aardappelenbv. ratte du touquet
800 g
Eieren
2
Krokante kalkoenlapjes met gerookte ham en andijvie in kaassaus
Jeroen bakt gepaneerde kalkoenlapjes, gevuld met ambachtelijk gerookte ham. Van een verse krop andijvie maakt hij een groentelekkernij met kaassaus. Samen met wat gekookte patatjes leg je een voedzaam en vooral smakelijk trio op je bord om écht van te genieten.Instructies
Het gerecht
1
Pluk de mooiste blaadjes andijvie los, scheur ze in grove stukken en spoel ze in ruim water. Laat het groen uitlekken. (De buitenste bladeren – vnl. als ze verkleurd zijn – gebruik je niet.)
2
Maak de kleine aardappelen schoon en kook ze ongeschild in water met een snuif zout. Hou ze nadien warm.
3
Pel de uien en de look. Snipper de uien matig fijn en plet de look tot pulp.
4
Verhit een grote stoofpot op een matig vuur. Smelt er een klont boter in en stoof de stukjes ui glazig. Roer de lookpulp er doorheen.
5
Voeg na een paar minuten de andijvie toe, samen met wat zout en peper. Zet het vuur zachter, plaats het deksel op de pot en gaar de groente in zo’n 10 minuten. Laat de andijvie niet droogkoken, want het groentevocht heb je nodig om saus te bereiden.
6
Schep de andijvie in een vergiet en vang al het kookvocht op. Hou het groentevocht opzij om straks saus te maken.
7
Maak in de zijkant van de kalkoenlapjes een diepe insnijding, en vul elke ‘envelop’ gevogelte met een sneetje gerookte ham. (Werk met een vlijmscherp mes om een mooi resultaat te bekomen.)
8
Kruid de gevulde kalkoen met peper en zout.
2 eieren
9
Neem drie schaaltjes om de kalkoenlapjes te paneren. Strooi de bloem in het eerste. Klop de eieren grondig los in het tweede schaaltje.Voeg eventueel een likje olijfolie toe. Strooi paneermeel in het derde schaaltje.
10
Wentel elk kalkoenlapje eerst door de bloem. Verwijder overtollige bloem. Omhul ze nadien met een laagje losgeklopte ei en eindig in de schaal met paneermeel.
11
Schil de kleine aardappelen. Gebruik een prikvork als de aardappelen nog bloedheet zijn. Neem je tijd, het resultaat smaakt heerlijk.
12
Smelt een klont boter in een braadpan op een matig vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Leg de kalkoenlapjes in de hete pan. Zet het vuur even later wat zachter en laat het vlees op het gemakje kleuren en garen. Draai het vlees na enkele minuten om.
13
Smelt een klont boter op een matig vuur. Strooi de bloem bij de boter en roer tot je een malse roux krijgt. Blijf doorroeren met de garde, maar laat de roux niet verkleuren.
14
Zodra je een koekjesgeur ruikt, schenk je het kookvocht van de andijvie erbij. Blijf roeren met de garde tot de saus bindt. Voeg naar behoefte melk toe en bereid een witte saus die niet te sterk gebonden is.
15
Rasp Parmezaanse kaas in de saus, voeg zout, muskaatnoot en wat peper toe. Druppel er een klein beetje citroensap bij en roer.
16
Proef en let erop dat de saus voldoende gekruid is. Meng er tenslotte de gare andijvie doorheen.
17
Serveer de kalkoenlapjes met kleine gekookte aardappelen en andijvie in witte saus.