'Pie' met wintergroentjes en gerookte ossentong
'Pie' met wintergroentjes en gerookte ossentong
'Pie' met wintergroentjes en gerookte ossentong
'Pie' met wintergroentjes en gerookte ossentong
Ingrediënten
4 personen
Bloem
350 g
Bloem
Smout
75 g
Boter
75 g
Boter
Water
0,5 dl
Ajuinen
2
Look
2 teentjes
Wortel
1
Rapen
1 bosje
Prei
2 stengels
Selder
2 stengels
Witte kolen
0,25
Tijm
Laurier
Rozemarijn
Pepers
Zout
Room
0,2 l
Madeira
1 scheutje
Nootmuskaat
Ossentong
250 g
Ei
1
Grof zout
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het deeg
350 g bloem, 75 g smout, 75 g boter, 0,5 dl Water
1
Meng de bloem met de smout en de zachte boter met de keukenmachine. Voeg er het water aan toe. Laat draaien tot een glad deeg.
2
Vorm een bol van het deeg en verpak in huishoudfolie. Laat opstijven in de koelkast.
De vulling
boter
3
Smelt een klont boter in een kookpot.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
4
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Plet met een mes. Stoof de uien en de knoflook aan in de boter.
1 wortel, 1 bosje rapen
5
Schil de wortel en de rapen en snijd ze in stukken. Doe ze bij de uien.
2 stengels prei, 2 stengels selder, 0,25 Witte kolen
6
Maak de prei en de selder schoon en snijd ze in stukken. Snipper de witte kool. Doe ze bij de uien en laat stoven.
tijm, laurier, rozemarijn, pepers, zout
7
Bind tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het bij de groenten. Kruid met peper en zout.
8
Giet water bij de groenten tot ze net niet onder staan. Breng aan de kook en laat garen op een zacht vuur.
boter, 350 g bloem
9
Smelt een klont boter. Voeg er eenzelfde hoeveelheid bloem aan toe en laat kort drogen.
0,2 l Room, 1 scheutje madeira, nootmuskaat
10
Giet het kookvocht van de groenten bij de roux en roer met een garde tot de saus gebonden is. Voeg er room en een scheutje madeira aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
11
Schep de groenten bij de saus.
250 g ossentong
12
Snijd de ossentong in reepjes. Meng ze door de saus.
Afwerken
13
Verwarm de oven voor op 180 °C.
14
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
15
Snijd een reep boterpapier van ongeveer 15 cm. Leg de reep op de taartbodem.
16
Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg dun uit met een deegrol.
17
Leg het deeg in de taartvorm. Laat het aan de buitenkant over de rand hangen.
18
Giet de vulling in de deegbodem.
19
Plooi het deeg dicht zodat de pie helemaal gesloten is.
1 ei, grof zout
20
Splits het ei. Klop de dooier los met een scheutje water. Bestrijk de bovenkant van de pie hiermee. Strooi er wat grof zout over.
21
Maak in het midden van de pie een gaatje zodat de stoom kan ontsnappen.
22
Bak de pie 45 minuten in de voorverwarmde oven.
23
Haal hem (eventueel) uit de vorm met behulp van het bakpapier.
Het deeg
350 g bloem, 75 g smout, 75 g boter, 0,5 dl Water
1
Meng de bloem met de smout en de zachte boter met de keukenmachine. Voeg er het water aan toe. Laat draaien tot een glad deeg.
2
Vorm een bol van het deeg en verpak in huishoudfolie. Laat opstijven in de koelkast.
De vulling
boter
3
Smelt een klont boter in een kookpot.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
4
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Plet met een mes. Stoof de uien en de knoflook aan in de boter.
1 wortel, 1 bosje rapen
5
Schil de wortel en de rapen en snijd ze in stukken. Doe ze bij de uien.
2 stengels prei, 2 stengels selder, 0,25 Witte kolen
6
Maak de prei en de selder schoon en snijd ze in stukken. Snipper de witte kool. Doe ze bij de uien en laat stoven.
tijm, laurier, rozemarijn, pepers, zout
7
Bind tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het bij de groenten. Kruid met peper en zout.
8
Giet water bij de groenten tot ze net niet onder staan. Breng aan de kook en laat garen op een zacht vuur.
boter, 350 g bloem
9
Smelt een klont boter. Voeg er eenzelfde hoeveelheid bloem aan toe en laat kort drogen.
0,2 l Room, 1 scheutje madeira, nootmuskaat
10
Giet het kookvocht van de groenten bij de roux en roer met een garde tot de saus gebonden is. Voeg er room en een scheutje madeira aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
11
Schep de groenten bij de saus.
250 g ossentong
12
Snijd de ossentong in reepjes. Meng ze door de saus.
Afwerken
13
Verwarm de oven voor op 180 °C.
14
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
15
Snijd een reep boterpapier van ongeveer 15 cm. Leg de reep op de taartbodem.
16
Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg dun uit met een deegrol.
17
Leg het deeg in de taartvorm. Laat het aan de buitenkant over de rand hangen.
18
Giet de vulling in de deegbodem.
19
Plooi het deeg dicht zodat de pie helemaal gesloten is.
1 ei, grof zout
20
Splits het ei. Klop de dooier los met een scheutje water. Bestrijk de bovenkant van de pie hiermee. Strooi er wat grof zout over.
21
Maak in het midden van de pie een gaatje zodat de stoom kan ontsnappen.
22
Bak de pie 45 minuten in de voorverwarmde oven.
23
Haal hem (eventueel) uit de vorm met behulp van het bakpapier.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
40m
Ingrediënten
Bloem
350 g
Bloem
Smout
75 g
Boter
75 g
Boter
Water
0,5 dl
Ajuinen
2
Look
2 teentjes
Wortel
1
Rapen
1 bosje
Prei
2 stengels
Selder
2 stengels
Witte kolen
0,25
Tijm
Laurier
Rozemarijn
Pepers
Zout
Room
0,2 l
Madeira
1 scheutje
Nootmuskaat
Ossentong
250 g
Ei
1
Grof zout
'Pie' met wintergroentjes en gerookte ossentong
Jeroen gaat de Britse toer op met een hartige pie, gevuld met ossentong en groenten.Instructies
Het deeg
350 g bloem, 75 g smout, 75 g boter, 0,5 dl Water
1
Meng de bloem met de smout en de zachte boter met de keukenmachine. Voeg er het water aan toe. Laat draaien tot een glad deeg.
2
Vorm een bol van het deeg en verpak in huishoudfolie. Laat opstijven in de koelkast.
De vulling
boter
3
Smelt een klont boter in een kookpot.
2 ajuinen, 2 teentjes Look
4
Pel en halveer de uien. Snijd ze in halve ringen. Kneus en pel de knoflook. Plet met een mes. Stoof de uien en de knoflook aan in de boter.
1 wortel, 1 bosje rapen
5
Schil de wortel en de rapen en snijd ze in stukken. Doe ze bij de uien.
2 stengels prei, 2 stengels selder, 0,25 Witte kolen
6
Maak de prei en de selder schoon en snijd ze in stukken. Snipper de witte kool. Doe ze bij de uien en laat stoven.
tijm, laurier, rozemarijn, pepers, zout
7
Bind tijm, laurier en rozemarijn samen met keukentouw tot een bouquet garni. Leg het bij de groenten. Kruid met peper en zout.
8
Giet water bij de groenten tot ze net niet onder staan. Breng aan de kook en laat garen op een zacht vuur.
boter, 350 g bloem
9
Smelt een klont boter. Voeg er eenzelfde hoeveelheid bloem aan toe en laat kort drogen.
0,2 l Room, 1 scheutje madeira, nootmuskaat
10
Giet het kookvocht van de groenten bij de roux en roer met een garde tot de saus gebonden is. Voeg er room en een scheutje madeira aan toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
11
Schep de groenten bij de saus.
250 g ossentong
12
Snijd de ossentong in reepjes. Meng ze door de saus.
Afwerken
13
Verwarm de oven voor op 180 °C.
14
Vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem.
15
Snijd een reep boterpapier van ongeveer 15 cm. Leg de reep op de taartbodem.
16
Bestuif het werkblad met bloem. Rol het deeg dun uit met een deegrol.
17
Leg het deeg in de taartvorm. Laat het aan de buitenkant over de rand hangen.
18
Giet de vulling in de deegbodem.
19
Plooi het deeg dicht zodat de pie helemaal gesloten is.
1 ei, grof zout
20
Splits het ei. Klop de dooier los met een scheutje water. Bestrijk de bovenkant van de pie hiermee. Strooi er wat grof zout over.
21
Maak in het midden van de pie een gaatje zodat de stoom kan ontsnappen.
22
Bak de pie 45 minuten in de voorverwarmde oven.
23
Haal hem (eventueel) uit de vorm met behulp van het bakpapier.