Pizza met chorizo, rucola en pikante olie
Pizza met chorizo, rucola en pikante olie
Pizza met chorizo, rucola en pikante olie
Pizza met chorizo, rucola en pikante olie
Ingrediënten
4 personen
Fijne olijfolie
0,2 l
Roggebloem
150 g
Patisseriebloem
500 g
Gedroogde gistin zakjes
4 el
Water
375 ml
Melk
2 el
Olijfolie
2 el
Olijfolie
1 scheutje
Zout
1 el
Uien
3
Look
3 teentjes
Tomatenstukjesuit blik
800 g
Sambal
1 tl
Tomatenpureegeconcentreerd
40 g
Basilicum
Oregano
Chorizo
200 g
Mozzarella
2 bolletje
Gedroogde chilipeperklein
10
Rucola
80 g
Benodigdheden
Een keukenmachine met opzetstuk voor deeg, een vijzel, een deegrol, een oven die hoge temperaturen aankan 250 c en meer of een hete barbecue met een pizzasteen ongeveer 350
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
Het pizzadeeg
1
Neem de mengpot van de keukenmachine erbij.
2
Doe de roggebloem, de gewone patisseriebloem, de gedrooge gist en het lauwe water in de mengkom. Laat de machine alle ingrediënten mengen tot een egaal deeg. Reken tot 15 minuten kneden op een lage snelheid.
3
Voeg de melk en de olijfolie toe wanneer je ongeveer halfweg bent met het mengen.
4
Strooi ten slotte het zout in het deeg en laat alles nog zo’n 10 minuten kneden in de machine.
5
Wrijf intussen een grote kom in met wat olijfolie.
6
Kneed het pizzadeeg tot een dikke bol en leg het in de kom.
7
Leg een vochtige keukendoek over de kom en laat de bol pizzadeeg ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Let erop dat het deeg niet in de tocht staat.
De saus
8
Schil de uien en versnipper ze tot fijne stukjes.
9
Pel de look en plet de teentjes tot pulp.
10
Verhit een diepe pan op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
11
Stoof de stukjes ui en de look in de hete pan en roer regelmatig met een houten lepel.
12
Voeg na enkele minuten wat sambal (tenzij je niet van wat pit houdt) en de geconcentreerde tomatenpuree toe. Laat die ingrediënten een paar minuten al roerend meebakken.
13
Giet de inhoud van de blikken tomatenpulp erbij, samen met enkele takjes verse basilicum en oregano.
14
Voeg een snuifje zout toe. Extra peper is niet nodig als je de sambal al gebruikt hebt. Proef de saus en laat ze 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
15
Wie van een zoetere tomatensaus houdt, kan er ook een lepeltje bloemsuiker onder mengen.
16
Laat de gare tomatensaus afkoelen. Verwijder de takjes kruiden; die hebben intussen hun smaak afgegeven.
De garnituur
17
Snij de chorizo in dunne schijfjes.
18
Snij ook de bolletjes mozzarella in schijfjes.
19
Zet de sneetjes worst en kaas even aan de kant.
De pikante olie
20
Zet een kleine pan op een zacht vuur en schenk er de olijfolie in.
21
Doe de gepelde look en de gedroogde chilipepertjes in de vijzel. Stamp de ingrediënten fijn.
22
Voeg de gestampte pepers en look bij de lauwe olijfolie en laat het mengsel rusten. Zo kunnen de smaken zich vermengen.
23
De afgekoelde pikante olie kan je in een flesje gieten en enkele weken koel bewaren. Hoe langer je ze houdt, hoe sterker de smaak van de olie zal worden.
Afwerking
24
Verhit de pizzasteen op de barbecue of verhit je oven op de maximumtemperatuur. (Kan je over 300°C of meer aan, dan kan je gegarandeerd een authentieke pizza maken.)
25
Haal het gerezen pizzadeeg uit de mengschaal en scheur er een bolletje af ter grootte van een tennisbal.
26
Bestrooi het werkoppervlak met wat bloem en neem de deegrol. Rol het deeg tot een dunne ronde lap van zo’n 30 cm doorsnede. Probeer een zo dun mogelijke bodem te rollen. (Strooi regelmatig wat extra bloem over het deeg, zodat de pizza niet aan het werkvlak kleeft.)
27
Leg de pizzabodem op een vlakke vuurvaste ovenschaal of op een grote pizzaspatel.
28
Schep een lepel tomatensaus op de pizzabodem en verdeel de saus er egaal over. (De rest van de saus kan je invriezen voor een volgend pizzafeestje.)
29
Strooi schijfjes chorizo en stukjes mozzarella over de pizza. Niet te zuinig zijn!
30
Leg nog enkele blaadjes verse oregano op je pizza.
31
Schuif de pizza op de gloeiend hete pizzasteen. Die van Jeroen haalt 380°C, maar dat is niet zo vanzelfsprekend.
32
Afhankelijk van de temperatuur zal je pizza al na een paar minuten gaar zijn. Kort en krachtig zijn de kernwoorden voor de perfect gebakken pizza.
33
Druppel wat pikante olie over de versgebakken pizza en werk ze af met een beetje verse rucola.
Het pizzadeeg
1
Neem de mengpot van de keukenmachine erbij.
2
Doe de roggebloem, de gewone patisseriebloem, de gedrooge gist en het lauwe water in de mengkom. Laat de machine alle ingrediënten mengen tot een egaal deeg. Reken tot 15 minuten kneden op een lage snelheid.
3
Voeg de melk en de olijfolie toe wanneer je ongeveer halfweg bent met het mengen.
4
Strooi ten slotte het zout in het deeg en laat alles nog zo’n 10 minuten kneden in de machine.
5
Wrijf intussen een grote kom in met wat olijfolie.
6
Kneed het pizzadeeg tot een dikke bol en leg het in de kom.
7
Leg een vochtige keukendoek over de kom en laat de bol pizzadeeg ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Let erop dat het deeg niet in de tocht staat.
De saus
8
Schil de uien en versnipper ze tot fijne stukjes.
9
Pel de look en plet de teentjes tot pulp.
10
Verhit een diepe pan op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
11
Stoof de stukjes ui en de look in de hete pan en roer regelmatig met een houten lepel.
12
Voeg na enkele minuten wat sambal (tenzij je niet van wat pit houdt) en de geconcentreerde tomatenpuree toe. Laat die ingrediënten een paar minuten al roerend meebakken.
13
Giet de inhoud van de blikken tomatenpulp erbij, samen met enkele takjes verse basilicum en oregano.
14
Voeg een snuifje zout toe. Extra peper is niet nodig als je de sambal al gebruikt hebt. Proef de saus en laat ze 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
15
Wie van een zoetere tomatensaus houdt, kan er ook een lepeltje bloemsuiker onder mengen.
16
Laat de gare tomatensaus afkoelen. Verwijder de takjes kruiden; die hebben intussen hun smaak afgegeven.
De garnituur
17
Snij de chorizo in dunne schijfjes.
18
Snij ook de bolletjes mozzarella in schijfjes.
19
Zet de sneetjes worst en kaas even aan de kant.
De pikante olie
20
Zet een kleine pan op een zacht vuur en schenk er de olijfolie in.
21
Doe de gepelde look en de gedroogde chilipepertjes in de vijzel. Stamp de ingrediënten fijn.
22
Voeg de gestampte pepers en look bij de lauwe olijfolie en laat het mengsel rusten. Zo kunnen de smaken zich vermengen.
23
De afgekoelde pikante olie kan je in een flesje gieten en enkele weken koel bewaren. Hoe langer je ze houdt, hoe sterker de smaak van de olie zal worden.
Afwerking
24
Verhit de pizzasteen op de barbecue of verhit je oven op de maximumtemperatuur. (Kan je over 300°C of meer aan, dan kan je gegarandeerd een authentieke pizza maken.)
25
Haal het gerezen pizzadeeg uit de mengschaal en scheur er een bolletje af ter grootte van een tennisbal.
26
Bestrooi het werkoppervlak met wat bloem en neem de deegrol. Rol het deeg tot een dunne ronde lap van zo’n 30 cm doorsnede. Probeer een zo dun mogelijke bodem te rollen. (Strooi regelmatig wat extra bloem over het deeg, zodat de pizza niet aan het werkvlak kleeft.)
27
Leg de pizzabodem op een vlakke vuurvaste ovenschaal of op een grote pizzaspatel.
28
Schep een lepel tomatensaus op de pizzabodem en verdeel de saus er egaal over. (De rest van de saus kan je invriezen voor een volgend pizzafeestje.)
29
Strooi schijfjes chorizo en stukjes mozzarella over de pizza. Niet te zuinig zijn!
30
Leg nog enkele blaadjes verse oregano op je pizza.
31
Schuif de pizza op de gloeiend hete pizzasteen. Die van Jeroen haalt 380°C, maar dat is niet zo vanzelfsprekend.
32
Afhankelijk van de temperatuur zal je pizza al na een paar minuten gaar zijn. Kort en krachtig zijn de kernwoorden voor de perfect gebakken pizza.
33
Druppel wat pikante olie over de versgebakken pizza en werk ze af met een beetje verse rucola.
Zie je een fout in dit recept?Een probleem melden
4 personen
50m
Ingrediënten
Fijne olijfolie
0,2 l
Roggebloem
150 g
Patisseriebloem
500 g
Gedroogde gistin zakjes
4 el
Water
375 ml
Melk
2 el
Olijfolie
2 el
Olijfolie
1 scheutje
Zout
1 el
Uien
3
Look
3 teentjes
Tomatenstukjesuit blik
800 g
Sambal
1 tl
Tomatenpureegeconcentreerd
40 g
Basilicum
Oregano
Chorizo
200 g
Mozzarella
2 bolletje
Gedroogde chilipeperklein
10
Rucola
80 g
Pizza met chorizo, rucola en pikante olie
De meeste keukenovens zijn niet krachtig genoeg om pizza's te bereiden zoals het hoort. Voor een echt geslaagd resultaat moet je ze immers kort en krachtig bakken op een hoge temperatuur. Maar daar heeft Jeroen een mouw aan gepast: met zijn barbecue en een pizzasteen tovert hij zo een authentieke pizza op tafel.Instructies
Het pizzadeeg
1
Neem de mengpot van de keukenmachine erbij.
2
Doe de roggebloem, de gewone patisseriebloem, de gedrooge gist en het lauwe water in de mengkom. Laat de machine alle ingrediënten mengen tot een egaal deeg. Reken tot 15 minuten kneden op een lage snelheid.
3
Voeg de melk en de olijfolie toe wanneer je ongeveer halfweg bent met het mengen.
4
Strooi ten slotte het zout in het deeg en laat alles nog zo’n 10 minuten kneden in de machine.
5
Wrijf intussen een grote kom in met wat olijfolie.
6
Kneed het pizzadeeg tot een dikke bol en leg het in de kom.
7
Leg een vochtige keukendoek over de kom en laat de bol pizzadeeg ongeveer 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Let erop dat het deeg niet in de tocht staat.
De saus
8
Schil de uien en versnipper ze tot fijne stukjes.
9
Pel de look en plet de teentjes tot pulp.
10
Verhit een diepe pan op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
11
Stoof de stukjes ui en de look in de hete pan en roer regelmatig met een houten lepel.
12
Voeg na enkele minuten wat sambal (tenzij je niet van wat pit houdt) en de geconcentreerde tomatenpuree toe. Laat die ingrediënten een paar minuten al roerend meebakken.
13
Giet de inhoud van de blikken tomatenpulp erbij, samen met enkele takjes verse basilicum en oregano.
14
Voeg een snuifje zout toe. Extra peper is niet nodig als je de sambal al gebruikt hebt. Proef de saus en laat ze 10 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
15
Wie van een zoetere tomatensaus houdt, kan er ook een lepeltje bloemsuiker onder mengen.
16
Laat de gare tomatensaus afkoelen. Verwijder de takjes kruiden; die hebben intussen hun smaak afgegeven.
De garnituur
17
Snij de chorizo in dunne schijfjes.
18
Snij ook de bolletjes mozzarella in schijfjes.
19
Zet de sneetjes worst en kaas even aan de kant.
De pikante olie
20
Zet een kleine pan op een zacht vuur en schenk er de olijfolie in.
21
Doe de gepelde look en de gedroogde chilipepertjes in de vijzel. Stamp de ingrediënten fijn.
22
Voeg de gestampte pepers en look bij de lauwe olijfolie en laat het mengsel rusten. Zo kunnen de smaken zich vermengen.
23
De afgekoelde pikante olie kan je in een flesje gieten en enkele weken koel bewaren. Hoe langer je ze houdt, hoe sterker de smaak van de olie zal worden.
Afwerking
24
Verhit de pizzasteen op de barbecue of verhit je oven op de maximumtemperatuur. (Kan je over 300°C of meer aan, dan kan je gegarandeerd een authentieke pizza maken.)
25
Haal het gerezen pizzadeeg uit de mengschaal en scheur er een bolletje af ter grootte van een tennisbal.
26
Bestrooi het werkoppervlak met wat bloem en neem de deegrol. Rol het deeg tot een dunne ronde lap van zo’n 30 cm doorsnede. Probeer een zo dun mogelijke bodem te rollen. (Strooi regelmatig wat extra bloem over het deeg, zodat de pizza niet aan het werkvlak kleeft.)
27
Leg de pizzabodem op een vlakke vuurvaste ovenschaal of op een grote pizzaspatel.
28
Schep een lepel tomatensaus op de pizzabodem en verdeel de saus er egaal over. (De rest van de saus kan je invriezen voor een volgend pizzafeestje.)
29
Strooi schijfjes chorizo en stukjes mozzarella over de pizza. Niet te zuinig zijn!
30
Leg nog enkele blaadjes verse oregano op je pizza.
31
Schuif de pizza op de gloeiend hete pizzasteen. Die van Jeroen haalt 380°C, maar dat is niet zo vanzelfsprekend.
32
Afhankelijk van de temperatuur zal je pizza al na een paar minuten gaar zijn. Kort en krachtig zijn de kernwoorden voor de perfect gebakken pizza.
33
Druppel wat pikante olie over de versgebakken pizza en werk ze af met een beetje verse rucola.