Stoofpot van kip met pancetta en champignons, gebakken aardappelen en kropsla

Een overheerlijke stoofpot met zacht gegaarde kippenbouten in een romige saus met citroen en salie, gebakken champignons en pancetta. Met wat krokant gebakken aardappelen en wat kropsla boks je met weinig moeite een topmaaltijd in elkaar.

Ingrediënten

  • 800 g frietaardappelen
  • 4 kippenbout
  • 1 snuifje paprikapoeder
  • 2 bakje champignons
  • 300 g pancetta
  • 2 ajuin
  • 2 teentje knoflook
  • enkele takjes salie
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 snuifje venkelpoeder
  • 2 dl witte wijn
  • 4 dl kippenbouillon
  • 1 sjalot
  • 1 scheut dragonazijn
  • 1 kropsla
  • 1 scheut arachideolie
  • 1 klont boter
  • 0.5 bussel bieslook
  • 1 scheutje slaolie
  • 0.25 platte peterselie
  • citroensap
  • 2 eetlepel mascarpone

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Bereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in grote stukken en kook ze gaar in gezouten water. Laat de aardappelen nadien afkoelen in de koelkast.

Kruid de kippenbouten met paprikapoeder, peper en zout. Laat een flinke klont boter smelten in een grote pot of pan en kleur de kippenbouten in de boter.

Snijd de pancetta in blokjes en voeg ze toe aan de kippenbouten. Snijd vervolgens de champignons in dikke plakken en stoof ze mee aan. Draai intussen de kippenbouten om.

Pel de uien en de look. Snijd de look fijn en de uien in reepjes. Voeg alles toe. Snipper de rozemarijn en de salie fijn en voeg toe samen met een snuif venkelpoeder.

Voeg de witte wijn en de kippenbouillon eraan toe en laat het meeste van de wijn verdampen. Kruid vervolgens nog met peper en zout en dek de pot of pan af met aluminiumfolie. Laat het geheel een half uur garen op een zacht vuur.

Pel de sjalot, snipper fijn en doe in een kommetje samen met een flinke scheut azijn. Laat de sjalot even marineren.

Was de sla en dep droog. Scheur de sla vervolgens in stukken en voeg toe aan de kom met de sjalot.

Laat in een grote pan een scheut arachideolie heet worden en voeg er een klontje boter aan toe. Bak de gekookte aardappelen goudbruin in de pan.

Snipper de bieslook fijn en voeg toe aan de sla. Voeg er vervolgens een scheut slaolie, peper en zout aan toe en meng alles onder elkaar.

Was en snipper de peterselie fijn.

Haal de gare kippenbouten uit de pan en hou ze even apart.

Doe de mascarpone in de saus van de kippenbouten en roer alles tot een geheel. Pers er het sap van de citroen bij en roer alles nog eens goed door elkaar.

Leg de gebakken kip weer in de pan met de saus, laat nog even opwarmen en werk het geheel af met de fijngesnipperde peterselie. Serveer met de gebakken aardappelen en de kropsla.

Stoofpot van kip met pancetta en champignons, gebakken aardappelen en kropsla