
Er zijn gerechten die zo lekker en tegelijk zo eenvoudig zijn, dat ze geen verkoopspraatje behoeven. Een steak met peperroom is zo’n bereiding. Jeroen bakt steaks uit het ‘kleinhoofd’ van het rund en in de pan waarin ze gebakken werden, maakt hij een eenvoudige peperroomsaus met cognac. Bak er verse frieten bij en laat ze maar genieten van de onvervangbare klassieker uit de Belgische keuken.
Ingrediënten
- 1 kg aardappel
- zout
- 1 kropsla
- 1 sjalot
- 1 eetlepel mosterd
- 1 dl slaolie
- natuurazijn
- peper
- zout
- 1 dooier
- 4 steak
- 35 g peperbolletje
- 2 dl bruine fond
- 1 dl room
- cognac
- Deegwaren boter
- peper
- zout
Benodigdheden
- een friteuse met ossewit of plantaardige frituurolie
- een vel aluminiumfolie
- keukenpapier
Bereiding
Voorbereiding
De frieten
Mayonaisedressing
Neem een ruime mengschaal en doe er een eierdooier in. Voeg een lepel mosterd toe en een scheutje azijn.
Steaks met peperroomsaus
Open het blikje met opgelegde groene peperbolletjes. Giet het vocht weg en doe de bolletjes in een kleine pan.
Voeg wat water toe en breng het aan de kook. Zo haal je het muffe aroma van de peperbolletjes weg. Dat levert een saus op die veel smakelijker is.
Zeef de kortgekookte peperbollen uit het water en zet ze opzij.
Kruid de steaks met peper van de molen en een snuif zout.
Smelt een klont boter in een braadpan op een stevig vuur.
Leg het vlees (dat op kamertemperatuur is) in de hete boter. Zet enkele seconden later het vuur wat zachter.
Draai de steaks na 2 minuten om en zet het vuur opnieuw hoger. Bak ze nog een minuut en schep de steaks uit de pan.
Leg de stukken vlees op een schaal en bedek ze met aluminiumfolie. Laat het vlees tot 10 minuten rusten.
Giet het braadvet uit de pan. Zet ze op een matig vuur en schenk er de cognac in. Flambeer de pan, of laat de meeste alcohol wegkoken.
Let op: Flambeer nooit onder de dampkap. Vermijd brandgevaar. Hou kinderen uit de buurt.
Voeg de uitgelekte peperbolletjes toe.
Schenk de runderfond in de pan en roer de lekkere aanbaksels van het vlees los.
Giet er ook room bij en laat de pepersaus pruttelen op een zacht vuur.
Hou de pan in de gaten en neem ze van het vuur zodra de saus de gewenste dikte heeft.