Stamppot met boerenkool, spek en een gepocheerd ei

Boerenkool (of krulkool) is bij onze Noorderburen een populaire groente. Boerenkoolstamppot met rookworst is wellicht de Hollandse versie van onze stoverij met friet. Vreemd genoeg is de wintergroente bij ons relatief onbekend. En onbekend is (helaas) onbemind.De koolbladeren zijn ideaal om allerhande eenvoudige bereidingen te maken. Bovendien bevat de bladgroente opmerkelijk veel gezonde voedingsstoffen en vitaminen. Het is eigenlijk rasecht 'superfood’, en dat mag Vlaanderen snel ontdekken. Jeroen verwerkt die groene gezonde bom in een portie eerlijke dagelijkse kost, met gebakken spek en een perfect gepocheerd ei.

Ingrediënten

 • 1.2 kg boerenkool
 • 800 g aardappel
 • 2 ui
 • 1 teentje look
 • boter
 • 8 gerookt spek
 • boter
 • 3 dl natuurazijn
 • 4 ei
 • nootmuskaat
 • zout
 • peper

Benodigdheden

 • een hoge kookpot (om eieren te pocheren)
 • een schuimspaan

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De stoemp

Spoel de bladeren boerenkool schoon en snij of breek de taaie bladstengels weg.
Snipper de uien in matig grove stukken en plet de lookteen tot pulp.
Smelt een klont boter in een stoofpot op een matig vuur. Stoof de uisnippers en roer er de lookpulp doorheen.
Snij de bladeren boerenkool in grove stukken en stoof ze mee. Roer af en toe.
Schil de aardappelen, snij ze in kleine dobbelstenen en doe ze in de pot. Schenk er na een paar minuten een bodem water bij en zet het deksel op de pot.
Laat de aardappelstukken ongeveer 20 tot 25 minuten meestoven, tot ze zacht zijn. Dit geeft je de tijd om eieren te pocheren en het spek te bakken.

Het spek bakken

Snij het zwoerd van de lapjes spek en verwijder restjes kraakbeen.

Smelt een beetje boter in een braadpan op een matig vuur. Leg de dikke lapjes spek in bakvet en bak ze op het gemak goudbruin en krokant. Draai ze tijdig om.

Bewaar het braadvet van de lappen spek.

De eieren pocheren

Vul een ruime hoge kookpot voor ¾ met water en breng het rustig aan de kook. Je hebt het nodig om straks de eieren te pocheren.

Gebruik eieren uit de koelkast.

Giet een royale hoeveelheid azijn in het water toe tot je het zuur proeft. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit straks beter stolt.
Breek elk ei in een aparte koffiekop. Hou de dooier zorgvuldig heel. Hou ook één halve eierschaal opzij.
Zet het vuur zachter en hou het water net onder het kookpunt. Roer met een lepel of een garde in het water tot er een draaikolk ontstaat. Leg een stukje eierschaal in het water. Zodra het afdrijft naar het midden van de pot en ter plekke op een rustige manier rondjes danst, kan je beginnen met pocheren.
Neem de eierschaal weg en giet het (eerste) ei in het midden van de pot zacht kolkend water. Na 1 tot 2 minuten is het ei voldoende gaar. Verhoog eventueel de temperatuur van het kookvuur een beetje.
Je kan meerdere eieren tegelijk pocheren, maar wie op veilig speelt doet het één voor één. De dooier van een gepocheerd ei hoort binnenin nog lopend te zijn.
Vis het gepocheerde ei voorzichtig op met een schuimspaan, zodat het water weglekt. Leg ze op een vel keukenpapier of een keukendoek, en snij eventueel losse flapjes eiwit weg.

Het gerecht afwerken en serveren

Neem het deksel van de pot met stoemp en laat het meeste vocht verdampen.
Giet het braadvet van het spek in de pot en roer het door de stoemp.
Proef en kruid de stamppot met gemalen peper, wat vers geraspte nootmuskaat en een snuif zout.
Schep een flinke schep stoemp met boerenkool op de borden, leg er een gepocheerd ei bovenop en werk ieders portie af met twee plakken goudbruin gebakken spek.
Stamppot met boerenkool, spek en een gepocheerd ei